Ne izlesem okusam dinlesem

Robert Jordan’ın 15 ciltlik meşhur fantastik serisi “Zaman Çarkı”, Amazon Prime’da başlayan ekran serüveninde hayal kırıklığı yaratırken, oyun dünyasının efsanelerinden “League of Legends”den çıkma animasyon dizisi “Arcane”, yaratıcılığıyla dikkat çekiyor. Sinemalarda haftanın öne çıkan filmi, Lady Gaga ve Adam Driver’lı “Gucci Ailesi” hiç kuşkusuz. Kitap raflarından tavsiyemiz de Elif Türkölmez’in okuru doğanın büyüleyiciliğine davet eden kitabı “Yabani Ot Toplayıcısı”.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

GUCCI AİLESİ/HOUSE OF GUCCI(Sinema)
Yönetmen: Ridley Scott
Oyuncular: Adam Driver, Lady Gaga, Jared Leto, Al Pacino
2021, KANADA-ABD, 157’/SUÇ, DRAM

Ridley Scott’ın merakla beklenen son filmi, 1995’te yaşanan Maurizio Gucci cinayetine odaklanıyor. 2019’da Oscar adaylığı da aldığı “A Star Is Born” ile sinemaya iyice ısınan Lady Gaga ile Adam Driver’ın başrolünde olduğu film, Jared Leto, Jeremy Irons, Salma Hayek ve Al Pacino gibi isimleri bir araya getiriyor. 2,5 saate yaklaşan süresiyle moda imparatoru ailenin entrika, hırs ve intikamla geçen 30 yıllık hayatını gerilim dozu yüksek bir kurguda anlatan film, yönetmenin sıklıkla çalıştığı Janty Yates imzalı kostüm tasarımlarıyla da moda meraklılarının ilgisinden kaçmayacaktır.

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

ZAMAN ÇARKI/THE WHEEL OF TIME(Amazon Prime)
Oyuncular: Josha Stradowski, Marcus Rutherford, Zoë Robins
2021, ABD-FRANSA, 1. SEZON, 9 BÖLÜM/AKSİYON, MACERA, BİLİMKURGU

Haberin Devamı

Amerikalı yazar Robert Jordan’ın ilk kitabı 1990’da yayımlanan ve tamamlanması 20 yılı aşkın süren 15 ciltlik fantastik roman serisi “Zaman Çarkı”, Amazon Prime tarafından ekranlara taşındı. Henüz ilk dört bölümü yayınlanan dizi, kötülük ve iyiliğin savaşının yeniden başladığı çok kültürlü bir evrende geçiyor. Karanlık Varlık’ın mühürlenip zindana hapsedilmesinden binlerce yıl sonra, kadim kehanetlerin ‘vakit geldi’ dediği bir zamanda mühürler zayıflamaya ve kötülük de uyanmaya başlamıştır. Tek Güç adı verilen büyülü kaynağa erişebilen ve yalnızca kadınlardan oluşan Aes Sedai adlı topluluğun üyesi olan Moiraine, bu kehanetin peşinde Muhafız’ı Lan ile birlikte İki Nehir adlı küçük kasabaya gelir. Burada yaşayan gençlerden biri, insanlığı ya kurtaracak ya da yok edecek olan Yükselen Ejder’dir ve sonra tehlikeli yolculuk başlar. “Gone Girl” (2014), “I Care A Lot” (2020) filmlerinin oyuncusu Rosamund Pike’ın Moiraine’e hayat verdiği ve aynı zamanda yapımcısı olduğu dizi, “Yüzüklerin Efendisi”, “Game of Thrones” gibi serileri görmüş gözler için senaryosu ve kurgusuyla zayıf kalıyor. Film forumlarında yazılanlara bakılırsa, kitapların sadık hayranları da diziyi yeterince sahiplenmemiş görünüyorlar. İlk iki kitapta yaşananları üç bölüme sıkıştırmaya çalışması ve seride olmayan karakterler ve olaylar eklemesiyle özellikle eleştiriliyor. Size daha iyi tavsiyemiz, İthaki Yayınları’ndan Türkçe’sini okuyabileceğiniz seriye başlamanız ve Robert Jordan’ın ilmek ilmek yarattığı orijinal evren ve karakterlerle asıl, kitaplarında tanışmanız.

Ne izlesem okusam dinlesem

ARCANE: LEAGUE OF LEGENDS (Netflix)
Yaratıcılar: Ash Brannon, Conor Sheehy
2021, ABD-FRANSA, 1. SEZON, 9 BÖLÜM/ANİMASYON, AKSİYON, MACERA

Haberin Devamı

Riot Games’in popüler video oyunu “League of Legends”in evrenini ekranlarda genişleten animasyon serisi “Arcade”, 9 bölümlük ilk sezonuyla Netflix kataloğunda. Kısa sürede platformun en çok izlenen yapımları arasına giren dizi, zenginlerin yaşadığı varlıklı Piltover şehri ile yoksulluğun ve çaresizliğin hüküm sürdüğü yeraltı şehri Zaun arasında yaşanan isyanlar ve çatışmalardan doğan iki League of Legends şampiyonunun hikâyesine odaklanıyor. İkinci sezon onayını şimdiden alan dizi, ekranların son zamanlardaki en yaratıcı animasyonlarından.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

* YABANİ OT TOPLAYICISI-Elif Türkölmez, Çınar Yayınları, 120 sayfa, Anlatı
Radikal gazetesindeki nefis yazıları ve söyleşileriyle tanıdığımız, “Anne Kız, Harikasın”, “Her Şey Geçer” kitapları kadar Instagram’da @sefertasımoda hesabından paylaştıklarıyla da kalemini çok sevdiğimiz Elif Türkölmez’in yeni kitabı Çınar Yayınları’ndan çıktı. Türkölmez’in incelikli anlatımı ile okuru doğanın büyüleyiciliğine davet ettiği kitabı, otların yabaniliğine bir övgü niteliğinde: “Bugün en çok yediğimiz sebze ve meyveler; patlıcan, domates, muz, fasulye, biber gibi besinler, insan eliyle ehlileştirilmiş, yabanda büyüyen kuzenlerinden bambaşka suretlere bürünmüş, gerçeğini bilen için tatsız tuzsuz şeylerdir. Doğada kendiliğinden yetişen mantarlara, tadı genelde acımtırak olan ve dil buran otlara, görünüşü itibariyle makbul bulunmayanlara gönül vermek aslında yiyeceğin hakikisini, hücresel hafızamızda kayıtlı şifayı yeniden hatırlamaktır.” Okuyun, iyi gelecektir.
* NADİDE BİR GONCADIR ENGİNAR - Artun Ünsal, İletişim Yayıncılık, Gastronomi
* METİS NORMALİ BEKLERKEN AJANDA 2022-Everest Yayınları, Ajanda
* SİYAH KOKU-Gülayşe Koçak, Everest Yayınları, Roman
* SEVİŞ YOLCU-Cemal Süreya, Can Yayınları, Şiir
* SARMAŞIK-Chana Porter, İthaki Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

* AH BİR BİLSEN-İdil Meşe, Alternatif, Tekli
* 30-Adele, Pop, Albüm
* BU RÜYA DEĞİL-Tuğçe Şenoğul, Alternatif, Tekli
* UZUNLAR-Nükhet Duru, Pop, Tekli
* KAPILDIM GİDİYORUM-Sema Moritz, TSM, Tekli
* HAREKETE KİMSE MANİ OLAMAZ-Adamlar, Alternatif, EP

Yazarın Tüm Yazıları