Ne izlesem okusam dinlesem

Ekranları bu hafta dünya dışı yaratıkların istila ettiği diziler ele geçiriyor. Apple TV+’ın ilk bilimkurgu dizisi “Invasion” ve Netflix’in yetişkin animasyon serisi “Inside Job”, insanlığın ‘uzaylı istilası’ endişesinin son ürünleri. Meksikalı yönetmen Michel Franco’nun Venedik’ten Büyük Jüri ödüllü suç draması “Yeni Düzen” ve bu yılın Berlin’inden kadın oyuncu ödülünü almış Almanya yapımı komedi “Tam Sana Göreyim”, sinemalarda haftanın öne çıkanları. Beyazperdede ilklerin yaratıcısı olmuş Georges Méliès’in sıradışı hayatını aralayan “Méliès’in Gizemi”, film tarihine meraklı izleyicinin kaçırmaması gereken bir belgesel. Haftanın kitabı ise yayıncılık dünyasının en tazelerinden Umami Kitap’tan geliyor: Rita Mae Brown’ın 1978’de yayımlandığında Amerikan edebiyatının dönüm noktalarından olmuş otobiyografik romanı “Yakut Orman”.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

YENİ DÜZEN/NEW ORDER (Sinema)
Yönetmen: Michel Franco
Oyuncular: Naian Gonzalez Norvind, Diego Boneta, Fernando Cuautle
2020, MEKSİKA-FRANSA, 86’/SUÇ, DRAMA

“Después de Lucía/Lucía’dan Sonra” (2012), “Chronic/Kronik” (2015), “Las hijas de Abril/Nisanın Kızları” (2017) filmleriyle Cannes başta olmak üzere festivallerin gözdesi olmuş Meksikalı yönetmen Michel Franco’nun son filmi, sokaklarda ayaklanmaların sürdüğü şehirde zengin ve üst sınıf bir ailenin şatafatlı düğünlerinde yaşanan olayları anlatıyor. Geçen yıl Venedik’te Büyük Jüri Ödülü almış “Yeni Düzen”, distopik atmosferiyle dikkat çekse de soyunduğu sınıf eleştirisinde ne yazık ki yeterince doyurucu olamıyor.

Ne izlesem okusam dinlesem

TAM SANA GÖREYİM/I’M YOUR MAN (Sinema)
Yönetmen: Maria Schrader
Oyuncular: Maren Eggert, Sandra Hüller, Dan Stevens
2021, ALMANYA, 108’/KOMEDİ, AŞK

Haberin Devamı

Patronunun isteği üzerine bir deneye ‘evet’ diyen bilim insanı Alma, onun zevklerine ve karakterine göre kodlanmış robot Tom ile birlikte üç hafta geçirecektir. Başlangıçta isteksiz girdiği bu deney, Alma’nın Tom’a aşık olmasıyla birlikte yolunu şaşıracaktır. Almanya sinemasının meşhur aktrislerinden Maria Schrader’ın yönetmenlikteki üçüncü filmi de olan “Tam Sana Göreyim”, başrolündeki Maren Eggert’in bu yıl Berlin’de En İyi Kadın Oyuncu seçilen performansıyla öne çıkan bir komedi.

Ne izlesem okusam dinlesem

MÉLİÈS’İN GİZEMİ/THE MÉLIÈS MYSTERY
Yönetmen: Éric Lange
2021, FRANSA, 58’/BELGESEL

Bilimkurgu ve politik sinema türlerinin ilk örneklerini vermiş, Avrupa’nın ilk film stüdyosunu kurmuş ve hatta kopyalanıp çoğaltılan ilk filmin yaratıcısı sayılan Fransız yönetmen Georges Méliès’in sıradışı hayatını ve kayıp filmlerinin kurtarılması sürecinde yaşanan inanılmaz olayları konu alan Méliès’in Gizemi, özellikle sinema tarihi meraklılarının kaçırmaması gereken bir belgesel. 1896-1913 yılları arasında 500’den fazla film çeken ve 1923’teki iflası sonucu kapıldığı umutsuzlukla filmlerinin orijinal negatiflerini teker teker yakan Georges Méliès’in kariyerini aralayan film; yıllar sonra ABD’deki Kongre Kütüphanesi raflarında bulunan 80 orijinal negatifle birlikte başlayan ve “Le Voyage dans la Lune/Aya Yolculuk”un da aralarında olduğu 200’den fazla Méliès filminin kurtarılma ve restorasyon hikâyesine uzanan soluk kesici bir serüven yaratıyor. Restore edilmiş on üç Georges Méliès filmini izlemesi de cabası. 27 Aralık’a dek kundurama.beykozkundura.com adresinden Türkçe altyazılı ve ücretsiz çevrimiçi izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

INSIDE JOB (Netflix)
Yaratıcılar: Alex Hirsch, Alisha Brophy
2021, KANADA-ABD, 1. SEZON, 10 BÖLÜM
ANİMASYON, KOMEDİ, BİLİMKURGU

Netflix’in yeni yetişkin animasyon dizisi “Inside Job”, dünya dışı varlıklarca yönetilen Derin Devlet’i ve onun çatısı altında tüm işleri dünyadaki komploları gizlilikle yürütmek olan bir ekibin yaşadıklarını konu alıyor. 2012-2016 yılları arasında yayınlanmış ve televizyon dünyasının en sevilen animasyonlarından “Gravity Falls”un yazarı Alex Hirsch’in Alisha Brophy ile birlikte yarattıkları dizi, sıradışı karakterleriyle bağımlısı olacağınız 10 bölümlük bir eğlence sunuyor. Lizzy Caplan ve Christian Slater’ın da seslendirme kadrosunda olduğu dizinin ikinci sezonuna şimdiden onay aldığını da söyleyelim.

Ne izlesem okusam dinlesem

INVASION (Apple TV+)
Yaratıcılar: Simon Kinberg, David Weil
Oyuncular: Azhy Robertson, Tara Moayedi, Daisuke Tsuji, Shamier Anderson, Sam Neill
2021, ABD, 1. SEZON, 10 BÖLÜM/DRAM, BİLİMKURGU, FANTASTİK

Haberin Devamı

Apple TV+’ın ilk bilimkurgu dizisi de olan “Invasion”, dünya dışı varlıkların istilasına uğramış yakın gelecekte geçiyor ve beş kıtadan insanların istila sürecinde yaşadıklarını anlatıyor. “The Martian / Marslı” (2015), “Logan” (2017) filmlerinin ve “X-Men”, “Deadpool” serilerinin yapımcısı olarak tanıdığımız Simon Kinberg ile “Solos”, “Hunters” dizilerinin yazarı Davil Weil’ın birlikte yarattıkları dizi, ‘uzaylı istilası’ hikâyelerini sevenlerin ilgisini çekebilir.

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem
YAKUT ORMAN-Rita Mae Brown, Umami Kitap, Roman

Amerikalı yazar, şair ve aktivist Rita Mae Brown’un 1973’te yayımlandığında tartışmalar yaratmış meşhur romanı ilk kez Türkçe’de. Yazarın hayatından otobiyografik izler de taşıyan kitap, Molly Bolt’un çocukluğuyla başlayıp genç bir kadın olarak kendini ve dünyadaki yerini bulmasına uzanan büyüme hikâyesini anlatıyor. Kuir ve feminist perspektifle yazılmış kitapları titiz çeviri, özenli editoryal süreç ve yenilikçi tasarımlar eşliğinde yayımlama hedefiyle yola çıkmış Umami Kitap’tan çıkan ilk kitap da olan “Yakut Orman”, arka kapağında da yazdığı gibi ‘Farklı olmaya ve bunu sevmeye dair bir roman’.

Haberin Devamı

KİTAPTAN NASIL VE NE ZAMAN ÇIKILIR?-Daniel Fehr, Çınar Yayınları, Çocuk
SONUN FENOMENOLOJİSİ-Franco Bifo Berardi, Everest Yayınları, Fikir&Deneme
GÜÇLÜ TOPLUMLAR VE ZAYIF DEVLETLER-Joel S. Migdal, VakıfBank Kültür Yayınları, Politika
UZAK YARIN-Leigh Brackett, İthaki Yayınları, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

BENCE GERÇEK HEPSİ (KEREM DOĞRAR REMIX)-Güneş Özgeç, Alternatif, Tekli
B-SIDES&RARITIES (Part II)-Nick Cave&The Bad Seeds, Rock, Albüm
TIME/ZAMAN-İpek İpekçioğlu & Hakan Vreskala, Elektronik, Tekli
THE INVISIBLE EP-Ólafur Arnalds, Elektronik, EP
GİDİP GEL-Selin, Pop, Tekli
KAÇIN KURASI-BaBa ZuLa&Deniz Tekin, Alternatif, Tekli
BLUE BANISTERS-Lana Del Rey, Pop, Albüm
JUST A NOTION-ABBA, Pop, Tekli
ISA-Zaz, Pop, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları