Ne izlesem okusam dinlesem

Nisan Dağ’ın geçen hafta Adana Altın Koza Film Festivali’nde, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Senaryo’ ödüllerini kazanan filmi ‘Bir Nefes Daha’ sinemalarda. Joachim Trier’in korku ögelerini kullanarak etkileyici bir büyüme hikâyesi anlattığı filmi ‘Thelma’, Isaac Asimov’un efsanevi Vakıf Serisi’ni ekranlara taşıyan bilimkurgu dizisi ‘Foundation’ ve Emmy Ödülleri’nin kazananları bu hafta ekranlarda öne çıkanlar.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

KURYE/THE COURIER (Sinema)
Yönetmen: Dominic Cooke
Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan
2020, BİRLEŞİK KRALLIK-ABD, 112’/TARİH, BİYOGRAFİ, DRAM

Seyirciyi Soğuk Savaş dönemine götürecek “Kurye”, MI-6 ajanı olarak görev yapan İngiliz iş insanı Greville Wynne ile 1962’deki Küba füze krizini etkisiz hale getiren bilgiyi Batı’ya veren Rus casusu Oleg Penkovsky arasında yaşananları anlatıyor. Gerçek olaylardan esinlenen filmin lokomotifi ise İngiliz aktör Benedict Cumberbatch.

Ne izlesem okusam dinlesem

BİR NEFES DAHA (Sinema)
Yönetmen: Nisan Dağ
Oyuncular: Oktay Çubuk, Hayal Köseoğlu, Ushan Çakır, Eren Çiğdem, Ayris Alptekin
2020, TÜRKİYE, 91’/DRAM

Haberin Devamı

2014’te Esra Saydam ile birlikte çektikleri “Deniz Seviyesi” ile övgüler toplamış Nisan Dağ’ın ilk solo filmi “Bir Nefes Daha” sinemalarda. Dağ bu kez kamerasını İstanbul’un arka sokaklarına çeviriyor ve Fehmi adlı bir gencin rap müziğinin peşindeki hayallerini ve bonzai bağımlılığına karşı verdiği savaşı anlatıyor. Geçen hafta Adana’da En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dahil altı ödülü birden kucaklayan film, yılın en iyi yerli yapımlarından.

Ne izlesem okusam dinlesem

THELMA (MUBI Türkiye)
Yönetmen: Joachim Trier
Oyuncular: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen
2017, NORVEÇ-FRANSA-DANİMARKA-İSVEÇ, 116’/DRAM, GERİLİM

Bu yıl Cannes’da büyük ilgi gören ve En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan son filmi “The Worst Person in the World”ü heyecanla bekleyeduralım Joachim Trier’in bir önceki filmi “Thelma”, MUBI Türkiye ekranlarına geliyor. Dini inançları ve ailesinin katı kuralları ile tutkuları arasında kalmış genç bir kadının öyküsünü konu alan film, beyazperdenin unutulmaz kadın karakterlerinden birini yaratıyor ve Thelma’ya hayat veren Eili Harboe’nin oyunculuğuyla da hafızalara kazınıyor.

Haberin Devamı

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

FOUNDATION (Apple TV+)
Yaratıcılar: Jay Beattie, Dan Brown, Dan Dworkin
Oyuncular: Jared Harris, Lee Pace, Lou Llobell
2021, ABD, 1. SEZON, 10 BÖLÜM/BİLİMKURGU, DRAM

Isaac Asimov’un efsanevi Vakıf Serisi ekranlara taşınıyor. Türkçede İthaki Yayınları’ndan çıkan 7 kitaplık serinin televizyon macerası özellikle kitabın hayranlarınca merakla bekleniyordu. Bütçesiyle Apple TV+’ın orijinal yapımları arasında en yüksek bütçeye sahip olan dizi, insanların evrende farklı gezegenlere yayıldığı bir zamanda geçiyor. Geleceği matematiksel verilerle okuyan tarihçi ve matematikçi Hari Seldon’ın Galaktik İmparatorluk’un çöküşünü öngörmesi ve bunu engellemek için çıktığı zorlu yolculuğu konu alacak dizinin ilk bölümünü “Snow White and the Huntsman” (2012), “Ghost in the Shell” (2017) filmleriyle tanıdığımız Rupert Sanders yönetiyor. İlk iki bölümün senaryosu ise, “The Dark Knight”, “Man of Steel”, “Batman v Superman” gibi DC uyarlamalarını yazmış Davis S. Goyer ile “War of the Worlds” (2005),” Terminator: Dark Fate” (2019) filmlerinin senaristi Josh Friedman’ın kaleminden çıkma. İlk sezonu toplamda 10 bölümden oluşan ve şimdilik ilk iki bölümü yayınlanan dizi, cuma günleri Apple TV+’ta izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

HAFTA SONUNA EMMY MARATONU

Televizyon dünyasının en önemli olaylarından Emmy Ödülleri bu hafta başı 73. kez sahiplerini buldu. Komedinin en iyilerini toplayan “Ted Lasso” (Apple TV+) ve “Hacks” (HBO Max) henüz olmasa bile kazananların pek çoğu Türkiye’de de izlenebiliyor. Hafta sonunu Emmy maratonunda geçirmek isteyenler için liste aşağıda…

THE CROWN (Netflix): Dram dalında En İyi Dizi, En İyi Yönetmen, En İyi Yazar, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

THE QUEEN’S GAMBIT (Netflix): Mini Dizi dalında En İyi Dizi, En İyi Yönetmen

HALSTON (Netflix): Mini Dizi veya Film dalında En İyi Erkek Oyuncu

Haberin Devamı

MARE OF EASTTOWN (beIN CONNECT): Mini Dizi veya Film dalında En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

RUPAUL’S DRAG RACE (Netflix): Reality dalında En İyi Yarışma Programı

I MAY DESTROY YOU (beIN CONNECT): Mini Dizi veya Film dalında En İyi Yazar

KİTAP

Ne izlesem okusam dinlesem

TATLIS -Akwaeke Emezi, İthaki Yayınları, Roman
ŞENER BÜYÜKTÜRK’ÜN SERGÜZEŞT-İhsan Çankaya, İthaki Yayınları, Roman
KIRK KABUKLU ÇEKİRDE -Ezgi Ayvalı, Everest Yayınları, Roman
MİSAFİR ODASI-Helen Garner, Yapı Kredi Yayınları, Roman
ASRİ RÜYALAR, FETİŞ REJİMLER-Vala Nureddin, Can Yayınları, Fıkra
FRİEDA-GERÇEK LADY CHATTERLEYİN ROMANI-Annabel Abbs, Hep Kitap, Roman

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

YANDI İÇİM-Sezen Aksu, Pop, Tekli
BİLMİYOR İÇİM-Kalben, Alternatif, Tekli
GECE BİR-Bedük, Pop, Tekli
YAĞMUR GİBİ-Deniz Tekin & CanBey, Alternatif, Tekli
HEAVEN-Moderator, Elektronik, Tekli
SOUNDS OF THE COSMOS-AIWAA, Elektronik, Tekli
HAŞLAYIN BENİ-Kaan Tangöze, Türkü, Tekli
MONTERO -Lil Nas X, Rap, Tekli
GNOSIS -Helak, Metal, Tekli
THESE BLUES-Ed Nash, Alternatif Rock, Tekli

Yazarın Tüm Yazıları