Ne izlesem okusam dinlesem

2021’de Görevimiz Tehlike’nin yedinci serüveninde Beyaz Dul rolünde izleyeceğimiz Vanessa Kirby’nin Oscar kulislerinde konuşulan performansıyla öne çıkan “Pieces of A Woman”, Netflix’te yayında. Fransız edebiyatının meşhur hırsızı Arsen Lupin’in modern versiyonu “Lupin” ve Terry Pratchett’ın uyarlanması imkânsız sayılan meşhur serisi DiskDünya’yı ekranlara taşıyan “The Watch”, yeni yılın ilk gözde dizileri. Kitap önerilerimizde bu hafta 2021’in arşivlik ajandaları var.

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem okusam dinlesem

PIECES OF A WOMAN (Netflix)
Yönetmen: Kornél Mundruczó
Oyuncular: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn
2020-KANADA, MACARİSTAN, ABD-126’/DRAM

2014’te çektiği “White God” ile Cannes başta olmak üzere festivallerin gözdesine dönüşen Macar yönetmen Kornél Mundruczó’nun yönettiği film, trajik bir olay sonucu kaybettiği bebeğinin yasını tutan bir kadının hikâyesini anlatıyor. “Görevimiz Tehlike” serisinin Beyaz Dul’u olarak tanıdığımız Vanessa Kirby’ye Venedik Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü getirerek Oscar şansını yükselten filmde, taciz iddialarının odağında olduğu için adı Netflix’in tanıtımlarından çıkarılan Shia LaBeouf da oynuyor.

DİZİ

Ne izlesem okusam dinlesem

LUPIN (Netflix)
Yaratıcı: George Kay, François Uzan
Oyuncular: Omar Sy, Hervé Pierre, Nicole Garcia, Clotilde Hesme, Ludivine Sagnier
2021-İNGİLTERE, MACARİSTAN, ABD-1. SEZON-7 BÖLÜM/DRAM, SUÇ

Haberin Devamı

Maurice LeBlanc’ın ünlü Fransız anarşist hırsız Marius Jacob’dan esinlenerek yarattığı ve ilki 1905’te yayımlanan 17 romanlık serisinin meşhur kahramanı Arsen Lupin, modern uyarlamasıyla Netflix’te. Sayısız film, dizi, oyun ve hatta çizgi romanda karşımıza çıkan kahramanımıza bu kez “Intouchables”, “X-Men: Days of Future Past” filmleriyle tanıdığımız Omar Sy hayat veriyor ve böylece Lupin ilk kez siyah bir aktör tarafından canlandırılıyor. İlk sezonu 7 bölümden oluşan dizi, Assane Diop’un yanlış yere suçlanarak hayatını kaybeden babasının adaletini arayış hikâyesini anlatacak.

Ne izlesem okusam dinlesem

THE WATCH (BBC America)
Yaratıcı: Simon Allen
Oyuncular: Richard Dormer, Samuel Adewunmi, Adam Hugill
2021-ABD, İNGİLTERE-1. SEZON-8 BÖLÜM/FANTASTİK, KOMEDİ, MACERA

Fantastik edebiyatın usta isimlerinden Terry Pratchett’ın 1983-2015 yılları arasında kaleme aldığı ve uyarlanması imkânsız görülen 41 kitaplık meşhur serisi DiskDünya’nın “Muhafızlar!” adlı alt serisinden uyarlanan “The Watch”, suçun yasallaştığı kaotik Ankh-Morpork şehrini koruyan bir grup muhafızı anlatıyor. Muhafızların meşhur kaptanı Samuel Vimes rolünde Game of Thrones’tan hatırladığımız Richard Dormer’ı izleyeceğimiz dizi, 3 Ocak’ta yayınlanan ilk iki bölümüyle serinin hayranlarınca eleştiri oklarına uğradı bile.

KİTAP

Haberin Devamı

* METİS AJANDA (Metis Yayıncılık)

Ne izlesem okusam dinlesem
* BİLİM KURGU AJANDASI (İthaki Yayınları)

Ne izlesem okusam dinlesem

* Bİ’ FİLM AJANDASI

Ajandalara yeni bakışlar ve amaçlar getiren ve onları sırf hafıza ya da iş notları tuttuğumuz, yıl sonunda da geri dönüşüme yolladığımız defterler olmaktan çıkaran üç ajanda önerimiz olacak bu hafta.
* Bunlardan ilki, Metis Yayınları’nın resmi, gayri resmi birçok kaynak tarayarak hazırladığı ve her yıl özel temalarla çıkardığı “Metis Ajanda”sı. Pandemiye uyandığımız bir yılın sonunda “hayat ve ölümle ilişkimizi gözden geçirme ihtiyacından doğan” ajandanın 2021 teması “Hayat Memat” başlığını taşıyor ve sevdiğimiz yazarların rehberliğinde hayata ve ölüme farklı perspektiflerden bakmaya çağırıyor.
* İthaki Yayınları’nın ilk sayısını yayımladığı “Bilim kurgu Ajandası” ise, bir bilim kurgu filminde yaşadığımıza gittikçe inandığımız pandemi dünyasını bilim kurgunun kıyamet ve gelecek tasvirleriyle okumaya, anlamaya çalışıyor. Isaac Asimov’dan Ursula K. Le Guin’e, Aldous Huxley’den Octavia E. Butler’a, 12 yazarın bilim kurguya dair fikirlerini derleyen ajanda, türün tutkunları için arşivlik değer de taşıyor.
* Geçen yıl ilki yayınlanan “Bi’ Film Ajandası” ise, özellikle sinema tutkunlarına sesleniyor. 5 yıl önce @bifilmonersene kullanıcı adıyla Twitter ve Instagram üzerinden film önerilerinde bulunan ekibin mutfağından çıkan ajanda, yılın her gününe bir film öneriyor. Animasyonlardan belgesellere, korku sinemasından müzikallere, farklı türlerden filmleri temalar eşliğinde bir araya getiren ajandada, oyuncu ve yönetmen biyografileri, özel çizimler, film bulmacaları ve filmler hakkında eğlenceli bilgiler de yer alıyor.
Bu üç ajanda yıl bitse bile dostluklarına devam edecek görünüyor; alın, saklayın.

Haberin Devamı

* KAN TER VE PİKSELLER: VİDEO OYUN YAPIMCILIĞININ ARKASINDAKİ ÇALKANTILI VE ZAFER DOLU HİKÂYELER-Jason Schreier, İthaki Yayınları, Bilim
ICKABOG-J. K. Rowling, Yapı Kredi Yayınları, Hikâye
* SENELER-Annie Ernaux, Can Yayınları, Otobiyografi

MÜZİK

Ne izlesem okusam dinlesem

* VER O ZAMAN GÖMLEKLERİMİ-Sıla&Yalın, Pop, Single
* İNSANLIK HALİ-Sezen Aksu, Pop, Single
* BACTERIAL COLONY-Dandara, Elektronik, Single
* HÊVÎ-Ciwan Haco, Dünya, Albüm

Ne izlesem okusam dinlesem

* 50. SANAT YILI KONSERİ (CANLI)-Selami Şahin, TSM-Arabesk, Albüm
* HARBİYE AÇIKHAVA (CANLI SENFONİK)-Mor ve Ötesi, Rock, Albüm

Yazarın Tüm Yazıları