Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

Şarkıları kadar özel hayatıyla da popüler kültürün en tartışmalı isimlerinden birine dönüşmüş ABD’li rapçi Kanye West’in 20 yıllık kariyer inşasını anlatan “Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy” ve bölgenin görkemli doğası eşliğinde Karadenizli kadınları anlatan Yeşim Ustaoğlu filmi “Sırtlarındaki Hayat”, belgesel tutkunlarına ekranlardan tavsiyemiz. Finlandiya yapımı aşk ve yol filmi “6 Numaralı Kompartıman” sinemalarda bu haftanın en iyi seçeneği...

Haberin Devamı

FİLM

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

JEEN-YUHS: A KANYE TRILOGY(Netflix)
Yönetmen: Coodie, Chike Ozah
2022-ABD-270’/BELGESEL, MÜZİK
Dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nde yapan belgesel, meşhur ABD’li Rapçi, yapımcı ve modacı Kanye West’in kariyer inşasını inişleri ve çıkışlarıyla anlatıyor. Daha önce de Kanye West video kliplerini de çekmiş Coodie ve Chike Ozah ikilisinin yönettiği film, sanatçının 20 yıllık müzik hayatından bugüne dek görülmemiş pek çok an ve fotoğraf da barındırıyor. Üç bölümden oluşan ve 4,5 saat süren belgesel, West hayranları için hazine değerinde.

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

SIRTLARINDAKİ HAYAT(MUBI Türkiye)
Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu
2004-TÜRKİYE-69’/BELGESEL
Usta yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun 2004 yılında “Bulutları Beklerken” adlı filmine mekân ararken çektiği belgeseli “Sırtlarındaki Hayat”, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Topluca köyündeki hayatı ve kadınlarını izliyor. Film, sırtlarında taşıdıkları fiziksel yüklerin yanı sıra, ailelerini çekip çevirmenin ağır yükleri altında ezilmeden duran bu kadınların etkileyici ve güçlü hikâyelerini Karadeniz’in görkemli olduğu kadar zorlu doğası eşliğinde anlatıyor.

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

6 NUMARALI KOMPARTIMAN/Hytti Nro 6/Compartment No. 6(Sinema)
Yönetmen: Juho Kuosmanen
Oyuncular: Yuriy Borisov, Seidi Haarla, Yuliya Aug
2021-FİNLANDİYA, RUSYA, ESTONYA, ALMANYA-107’/DRAM, AŞK
2016’da yönettiği ilk filmi “The Happiest Day in the Life of Olli Maki” ile dikkatleri çekmiş Juho Kuosmanen’in geçen yıl Cannes’dan Jüri Büyük Ödülü ile ayrılan filmi, on yılların en özgün aşk filmlerinden. Arkeoloji öğrencisi Laura, sevgilisi Irina ile planladığı ama gerçekleşmeyen hayallerini hayata geçirmek adına tren ile kuzeye, Murmansk’a tarih öncesi taş resimleri görmeye gider. Düştüğü 6 numaralı kompartımanda tanıştığı ve pek hoşlanmadığı Vadim ile aldıkları yol, ikisinin de hayatını değiştirecektir. Başrolündeki Yuriy Borisov ve Seidi Haarla’nın festivallerden ödüllerle dönmüş performanslarıyla öne çıkan film, Altın Küre Ödülleri’nde Yabancı Dilde En İyi Film dalında Finlandiya’yı temsil etmişti.

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

TEXAS CHAINSAW MASSACRE(Netflix)
Yönetmen: David Blue Garcia
Oyuncular: Sarah Yarkin, Elsie Fisher, Mark Burnham
2022-ABD-81’/SUÇ, KORKU
“Friday the 13th”, “Halloween”, “Scream” derken yeniden çevrim korku filmlerine bir yenisi daha ekleniyor. 1974’te ‘The Texas Chain Saw Massacre” ile başlayıp ardından yedi filmle sürmüş serinin bu son filminde elektrikli testereli katil Leatherface, 50 yıl sonra yeniden diriliyor ve Teksas’ta bir grup gencin peşine düşüyor. “Don’t Breathe” filmleri ve “Evil Dead”in 2013’teki yeniden çevrimini de yazmış Fede Álvarez ve Rodo Sayagues ikilisinin yapımcılığında hayata geçen filmi, 2018’de “Tejano” adlı korku filmiyle olumlu eleştiriler almış David Blue Garcia yönetiyor.

DİZİ

Haberin Devamı

YENİ SEZONLAR

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

* THE MARVELOUS MRS. MAISEL / Amazon Prime, 4. sezon
* STATE OF THE UNION / BluTV, 2. sezon
* SPACE FORCE / Netflix, 2. Sezon
* PAINTING WITH JOHN / HBO, 2. Sezon

KİTAP

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

* SİLİNMİŞ SAHNELER - Hakan Bıçakçı, İletişim, Roman
* BİR OĞLANIN YAŞAMI - Robert McCammon, İthaki, Roman
* VATANSIZ - Hacı Orman, İthaki, Roman
* BİR ZAMANLAR BİR YAĞMUR DAMLASI - SUYUN HİKAYESİ - James Carter, VBKY, Çocuk
* ANLAMAK İÇİN YAŞAMAK - Gökhan Yavuz Demir, Pinhan, Fikir
* RÜYA SATAN ADAM - 1 - Augusto Cury, Epsilon, Roman

MÜZİK

* BİR SÜRÜ - Gülinler, Tekli
* 1702 - Ah! Kosmos & Büşra Kayıkçı, Tekli
* K - ORI, Tekli
* DUDUKI - AIWAA, Tekli
* AĞLATTIN - Ezel, Tekli
* BEKLENEN GEMİ - Kaan Boşnak, Tekli
* DÜŞ (NİLİPEK. REMIX) - Güneş Özgeç & Nilipek., Tekli
* BİR SÜRÜ - Gülinler, Tekli
* THE ACTOR - Alt-J, Tekli
* ONDAN VAZGEÇEMEM BEN - Cem Belevi, Tekli
* KİR PAS - Vera, Tekli
* SÖZ VERDİĞİN GİBİ DEĞİL - Suzan Hacıgarip, Tekli

Yazarın Tüm Yazıları