Yenişehir niye Bergamo olmasın

İki hafta önce İtalya’nın kuzeyinde bulundum. Daha önce turist olarak bulunduğum İtalya’da, bu kez hayatın içinde yer alma şansı buldum. İtalya’dan değişim öğrencisi olarak gelen ve 2021’de 10 ay bizimle birlikte yaşayan, İtalyan kızımız Martina Bussacchini’nin Brescia’daki ailesiyle tanışma amacıyla gerçekleşen gezimizde bazı gözlemler yapma şansı da edindim.

Haberin Devamı

Birinci gözlemim kuzey İtalya’daki aile yapısının bizim Anadolu’daki yapıya çok benzediğini söyleyerek başlayayım. Dedeler, büyükanneler, dayılar, teyzeler, amcalar ve torunlar aynı masaya oturuyor haftada bir kez hiç olmazsa.
Bizde büyük şehirlerde bu iş giderek zorlaşıyor. En önemli gördüğüm ve bana anlatılan özellik ise kuzey İtalya’da insanların doğduğu yerde yaşamaya devam etmesi. Martina’nın babası Nicola, “Burada doğanlar, iş bulmak gibi bir dertleri olmadığı için burada yaşamaya devam ediyorlar. Güneyde ise ABD, Avrupa’nın başka ülkeleri ve İtalya içinde başka yerlere gidiyorlar” dedi. Yani doğduğu yerde doyduğu için oradan ayrılmıyor insanlar ve köklü bir yapı kendisini her alanda gösteriyor. Brescia, metal tesisleri olan bir kent ve ünlü Beretta’nın da merkezi. Nicola, babası hep Brescia’da doğmuş ve yaşamış. Evlerinin yakınındaki kilisenin üzerinde bile 1730 tarihini görüyorsunuz.
Yani ilk dikkatimi çeken aile ilişkisi, ikincisi göçebeliğin azlığı ve üçüncüsü de trafik. Özellikle döner kavşakta kavşağa giren araca yol verilmesi pek de alışık olmadığımız bir durum. Heyecanlı İtalyanlar trafikte saygılı. Hal böyle olunca özel dikkat kesildim ve günlerce kaldığım İtalya’da 3-4 araçta küçük ezikler gördüm. Arabalar inanılmaz bakımlıydı.
*
Asıl üzüldüğüm ve yıllardır üzerinde ara ara yazdığım konu ise havaalanı meselesi oldu.
Yıllar önce gittiğim Danimarka’nın Billund kasabasındaki havaalanı bana Yenişehir Havaalanı neden böyle olmasın dedirtmişti. Ryanair ve easy jet’in kullandığı ucuz havaalanın bir benzeri de Milan yakınlarındaki Bergamo’da. Biz de o havaalanını kullandık. Çevresindeki kentlere tren ve otobüs ağlarıyla bağlı. Hal böyle olunca bir ulaşım üssü haline gelmiş. İşte biz bunu Yenişehir’de yapabilirdik ama bir türlü başaramadık. Umalım ki hızlı trenden sonra ucuz hava yolları Yenişehir’i değerlendirsin.
Bu arada İtalya’da da enflasyon kendisini hissettirmeye başlamış. Dünyanın gidişinden onlar da kaygılı. Bir de bizi görseler...
Ülkemizin güzel özelliklerini öne çıkarıp yanlışlarımızı düzeltebilsek...
Kalın sağlıcakla.

 

Yazarın Tüm Yazıları