Medeniyet ölçüsü treni hasretle bekliyoruz

Öyle sanıldığı gibi medeniyetin ölçüsü değildir uçak. Uçak, teknolojik gelişmişliği ifade eder evet. Ancak, medeniyeti belirleyen kuşkusuz ki, salt teknolojik ve ekonomik gelişmişlik değildir.

Haberin Devamı

Medeniyet bir ülkeye ait olmak zorunda değildir.
Bugün Batı Medeniyeti dediğimiz gibi İslam Medeniyeti de deriz. Yani ortak kültürel özelliklerin benimsenmesini de ifade eder. Batı Medeniyeti’nde kurallar, demokrasi, başkasının haklarına ve dünyanın kaynaklarına saygı gibi.
*
İşte toplu taşımanın gelişmişliği de, Batı Medeniyeti’nin ortak özelliğidir. Avrupa ülkelerine gittiğinizde, gelişmiş metro hatları ve tren ağlarına tanık olursunuz. Trafikte keşmekeş, acelecilik, korna çalmak çok sık rastlanan bir özellik değildir.
Kuralların toplumun huzurlu yaşamı için şart olduğunu bilir Batı Medeniyeti içinde yaşayanlar. Bunu ağır ve çok acı bedellerle öğrenmişlerdir kuşkusuz. 2. Dünya Savaşı ve sayısız mezhepsel ve milliyetçi savaşta akan kanla elbette.
*
Bazı bölgeler dışında çok büyük otoyollar göremezsiniz Avrupa’da. Ama trensiz bir yer de göremezsiniz.
Tren konfordur, medeniyettir, kuraldır.
Tren yolculuğunda biniş ve iniş süreniz olağanüstü bir şey olmazsa bellidir. Karayoluna benzemez.
Bizde yeni yapılan Yüksek Hızlı Tren Hatları’na rağmen, tren hatlarımız hala yetersizdir. Ayrıca tüm hatların yüksek hızlı olmasını gerektiren bir durum da yok. Doğulu yönümüz hız, büyüklük ve gösterişten bir türlü kurtulamıyor. Aslolanın hedefe en rasyonel şekilde ulaşmak olduğunu unuturuz.
*
Ülkemin tüm şehirlerine, hızlısına gerek olmadan, trenle ulaşabileceğimiz bir yüzyıl olur umarım.
Elbette başta Bursa.
Uzun yıllardır tren bekleyen kentimizin, gelecek yıl tam istenildiği gibi olmasa da trene ulaşması önemli bir adım olacaktır.
Çocukluğum ve gençlik yıllarımda İstanbul’dan Ankara’ya trenle yolculuk yapardık. Başkent Ekspresi, Boğaziçi Ekspresi, Ankara Ekspresi, Fatih Ekspresi ve Mavi Tren, çocukluğumuzda kullandığımız, yemekli vagonlarıyla adeta akan bir manzara eşliğinde keyifle seyahat ettiğimiz ulaşım araçlarıydı.
Hatta Haydarpaşa’dan Kars’a 36 saat süren tren yolculuğu da yapılabiliyordu.
Sarayburnu’ndan feribot aktarmalı İzmir’e bile trenle ulaşım sağlayabiliyorduk.
Hey gidi günler hey...
Hızlı trenler olsun elbette ama hızına bakmaksızın medeniyet göstergesi tren hatlarımız da her yerde olsun.
Kalın sağlıcakla...

Yazarın Tüm Yazıları