Cep otogarı cebe iyi gelir

Devir malum hız, kolaylık devri. Her işimizin hızla ve kolay bir şekilde gerçekleşmesini arzuluyoruz

Haberin Devamı

Hoş kazandığımız zamanları ne kadar faydalı işlere ayırdığımız da su götürü elbette. Ama çağın acımasız hızına da yetişmek gerekiyor elbette.
Hal böyle olunca süpersonik uçaklar, yüksek hızlı trenler, otoyollar, köprüler hep daha hızlı, “A noktasından B noktasına nasıl varırız?” sorusuna çözümler olarak karşımıza çıkıyor.
Ülkeler ve şehirler arasındaki ulaşım hızlansa da şehir içinde durum tersine gelişiyor. İnsan vücuduna benzetirsek, ana damarlar açık, kılcal damarlar tıkalı.
*
Trafiğe çözümler aranırken, bir noktanın ihmal edildiğini düşünüyorum. Şehir ya da ulaşım planlaması konusunda uzman değilim ama bu konuda hayatın içinde olan birisi olarak, söyleyeceklerim de var.
Bursa’nın merkezi malum bir süredir Nilüfer oldu sayılır. Bu durumdan kaçış yok. Ancak batıdan şehre karayoluyla ulaşım sağladığınızda terminale kadar gitmeniz gerekmesi hayatın bu hızlanma haline aykırı. Örneğin İzmir’den Bursa’ya 4 saatte geliyorsunuz ama Terminal’den evinize 1 saatte anca gidiyorsunuz. Batı tarafında ve elbetteki doğu tarafında da birer cep otogarı yapılmasının vakti gelmedi mi? Şehrin batısında Görükle’de; örneğin yapılacak bir cep otogarı nüfusu 70 bini bulan Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencileri ve şehrin batısında oturanların, vakit ve kaynak israfını da önleyecektir.
*
Hani köprüler açılırken denir ya şu kadarlık kazanç sağlandı diye, inanıyorum ki bu cep otogarlarıyla da aynı tasarruf sağlanacaktır.
Kendimden örnek verecek olursam. Özlüce’de oturup Terminal’e özel aracımla gitmek 30 kilometre. 30 da geri dönüş. Varın siz hesap edin. Bir de bu benzin için dışarıya verdiğimiz dövizi düşünün. Sadece kişisel ekonominin değil ülke ekonomisinin de yararına olacaktır cep otogarı. İstanbul’da benim bildiğim, Dudulu, Harem, Alibeyköy ve Esenler otogarları mevcut. Bursa da artık bu işi düşünmeye başlamalı. Devir tasarruf devri. Toplu taşımanın sadece şehir içinde değil şehirler arasında da seçenek olabilmesi için şirket servislerinin kullanılmadığı Bursa’da hiç olmazsa cep otogarlarıyla otobüs taşımacılığı cazip hale getirilebilir.
Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları