Ve huzurlarınızda Latin bir 'süper kahraman' daha...

DC Comics’in sinemada boy gösteren son ‘süper kahraman’ı ‘Blue Beetle’, tıpkı ‘Örümcek Adam’ın animasyon versiyonu gibi, özellikle Hispanik seyirciye seslenen bir yapımla karşımıza çıkıyor. Silah endüstrisinin önde gelen bir şirketine karşı girilen mücadeleyi anlatan film, temel mesajını aile kurumu övgüsüne soyunarak veriyor.

Haberin Devamı

Jaime Reyes, hukuk eğitimini bitirir ve baba ocağına döner. Lakin onun yokluğunda ev sahibi kirayı üç katına çıkarmak istemiş (Ah bu ev sahipleri, dünyanın her yerinde aynılar!), aile, evlerinden ayrılma hazırlıklarına başlamış, babasında da sağlık sorunları baş göstermiştir. Jamie, bunca derdin kendisine yansıtılmamasına ilişkin vicdan azabı duyar ve bir an önce işe girmeye çalışır. Tesadüf eseri devasa silah şirketi Kord’ların asi ortağı Jenny’den bir iş teklifi alır. Genç kız, teyzesi Victoria’nın dünyayı ele geçirme planlarını engelleme çabasındadır ve iş görüşmesine giden Jaime’ye saklaması için bir emanet verir. Eve dönüşte aile bu emanetin ne olduğunu anlamaya çalışırken karşılarına çıkan mavi bir böcek formundaki nesne Jaime’nin vücudunu ele geçirir ve yeni bir ‘süper kahraman’ doğar!

Çizgi roman âleminin Marvel’la birlikte iki büyük aksından DC Comics’in karakterlerinden ‘Blue Beetle’, ilk kez 1939’da okur karşısına çıkmıştı. Başlarda kahramanın adı Dan Garret’tı, 1964’te isim Dan Garrett’a dönüşürken 1966’da Ted Kord sahaya sürüldü ve nihayetinde de 2011’de geçmişin üzerine sünger çekilerek ‘Blue Beetle’, Jaime Reyes adında yeni bir kişiliğin üzerinden okurla buluştu. Girişte konusunu özetlediğimiz ve bu ‘süper kahraman’ın sinemadaki ilk yansıması niteliğini taşıyan filmde de Meksika kökenli Reyes’in sıradan bir genç konumundan doğaüstü güçlere kavuşmasının serüvenini izliyoruz.

Haberin Devamı

Ve huzurlarınızda Latin bir süper kahraman daha...

Artık sadece beyaz, Batılı olarak kodlanan tek bir seyirci profili yok, pazar son derece geniş ve bu genişlik göz önüne alınarak potansiyeli yüksek, çeşitli coğrafyalara seslenen, onların gönlünü alan yapımlar çekiliyor. Meseleyi şöyle açalım; örneğin ‘Örümcek Adam’ın animasyon versiyonunda artık kahramanın genç bir Hispanik olduğunu gördük. Çünkü Hispanikler stüdyolar açısından son derece geniş bir pazar ve bu seyirci profiline göre film üretmek kuşkusuz kârlı bir yatırım. Nitekim ‘Blue Beetle’da da aynı refleksi görüyoruz; Angel Manuel Soto’nun yönettiği yapımda ana karakter Meksika kökenli ve film boyunca Jaime ve ailesi ön planda. Ayrıca diyalogların çoğunda İspanyolca deyimler, terimler var ve bir Meksika dizisine göndermelerde bulunuluyor. Asıl önemlisi de ana karakterin karşısına çıkan ‘kötü adam’ın (Conrad Carapax) aslında Guatemala kökenli olduğunu anlıyoruz.

Haberin Devamı

Esas oğlan Jamie fakir ama mutlu. Esas kız Jenny ise zengin bir aileden geliyor ama mutsuz büyümüş.

Ve huzurlarınızda Latin bir süper kahraman daha...

CRONENBERG ESİNTİLERİ…

‘Blue Beetle’ başından sonuna Hispaniklere ve özellikle ABD’de çok zor koşullarda (sınırdan kaçak geçme başta olmak üzere) hayat kuran Meksikalıların dertlerine, tasalarına seslenirken sürekli olarak ‘aile kurumu’nu yüceltiyor. Filmin esas oğlanı hüviyetindeki Jaime fakir ama ailesi sayesinde son derece mutlu bir profil çizerken esas kız da (Jenny) zengin bir babanın evladı olmasına rağmen çocukluğu çok yalnız ve mutsuz geçmiş bir karakter. Bir başka önemli vurgu da ‘Blue Beetle’ın en azılı düşmanını bile öldürmekten kaçınan bir tipolojiye sahip olması. Bu durum film boyunca defalarca vurgulanıyor. Küçük bir ayrıntı; Jaime’yi ele geçiren varlığın ismi de ‘Khaji-Da’.

Öte yandan uçuk kaçık Rudy Amca, eski bir devrimci militan olduğunu anladığımız büyükanne gibi yan karakterlerle renklendirmeye çalışılan bu yapım, belki perdede yeni bir ‘süper kahraman’ görmek isteyen izleyicinin hoşuna gidebilir ama ben genel olarak ‘Blue Beetle’ı vasat buldum.

Son olarak meraklısı için bir not düşeyim; filmin nispeten ilgi çeken yanları Jaime’nin bütün ailesinin gözü önünde farklı bir forma dönüştüğü bölümde karşımıza çıkıyordu. Bu bölümde ben ‘Alien’ havası hissettim, yabancı bir eleştirmen de Cronenberg filmlerindeki metamorfoz sahnelerinin tadını almış.

 

Haberin Devamı

YALANLAR VE YARALAR

Stéphane, eşcinsel kimliğini hiçbir zaman gizlememiş, başarılı bir yazardır. 35 yıl sonra, 17 yaşındayken ayrıldığı kasabasına doğru bir yolculuğa çıkar. Bu küçük yerleşim yerinin dünyaca ünlü konyağının 200’üncü yıldönümünde yapacağı bir konuşma vesilesiyle çıkılan bu serüven, geçmişteki yaraların da hesaplaşmasına dönüşecektir.
Phillippe Besson’un 2017 tarihli otobiyografik romanından uyarlanan ‘Bırak Artık Şu Yalanlarını’ (Arrête avec tes mensonges) zengin bir aileye mensup Stéphane’ın bir çiftçinin oğlu olan Thomas’la yaşadığı gençlik aşkının, bir ömre yayılan izlerinde dolaşıyor. Yönetmenliğini Olivier Peyon’nun üstlendiği yapım kimi klişelere göz kırpsa da istediği etkiyi sağlıyor. Kadrosunda Jean-Paul Belmondo’nun torunu Victor Belmondo’yu da barındıran ‘Bırak Artık Şu Yalanlarını’ bir parça ‘The Brokeback Mountain’ı hatırlatırken derdini anlatan, izlenmeye değer bir LGBTQ+ temalı film olmuş...

Haberin Devamı

Ve huzurlarınızda Latin bir süper kahraman daha...

 

BIRAK ARTIK ŞU YALANLARINI

◊ Yönetmen: Olivier Peyon

◊ Oyuncular: Guillaume de Tonquédec, Victor Belmondo, Guilaine Londez, Jérémy Gillet, Julien De Saint Jean, Pierre-Alain Chapuis, Cyril Couton, Marilou Gallais, Laurence Pierre, Dominique Courait/Fransa yapımı

YIKILMADIM, AYAKTAYIM..

Tutanamamış, tutunmak için de Veysel adlı adamla imam nikâhı yaparak yaşamaya başlayan ama çok geçmeden yine tutunamayacağın anlayan 50’li yaşlarında bir kadın. Çevre baskısı, gelenekler, toplumun kadını her daim ezen yapısına karşı o kişilikli bir portre çizdikçe yolları çatallaşıyor. önüne çıkan engeller artıyor. Çiğdem Sezgin imzalı ‘Suna’, kadın meselesine derinlikli bir senaryo eşliğinde bakıyor ve Suna’yla birlikte Veysel’i de inandırıcı konturlarla seyirci önüne çıkarıyor. Filmin en önemli sorunuysa çok da gerçekçi olmayan bir profildeki ‘sinema yazarı’ karakteri. Ben yönetmenin ilk uzun metrajı ‘Kasap Havası’nı daha çok beğenmiştim ama ‘Suna’ da toplumsal dinamikleri doğru gözlemlerle perdeye yansıtıyor. Veysel’de Tarık Pabuççuoğlu çok iyi ama filmin asıl yıldızı, Suna’da izlediğimiz Nurcan Eren olmuş.

Haberin Devamı

Ve huzurlarınızda Latin bir süper kahraman daha...

SUNA 

◊ Yönetmen: Çiğdem Sezgin

◊ Oyuncular: Nurcan Eren, Tarık Pabuççuoğlu, Fırat Tanış, Erol Babaoğlu, Erdem Akakçe, Ezgi Coşkun, Gamze Demirbilek, Oğuz Kara/Türkiye yapımı

 

DİĞER SEÇENEKLER...

Ve huzurlarınızda Latin bir süper kahraman daha...

Haftanın menüsündeki diğer yapımlar şöyle: ‘Carmen’ (Yön: Benjamin Millepied), ‘Suikastçılar’ (Collective/Yön: Tom DeNucci), ‘Bataklık’ (Quicksand Yön: Andres Beltran), ‘Havas İlm-i Cin’ (Yön: Hasan Gökalp), ‘İfrit-i Musallat’ (Yön: Raziye Sultan), ‘Kaçak Avcılar’ (Yön: Fatih Yıldırım), ‘Büyülü Kahramanlar: Büyük Macera’ (Koshchey: Nachalo/Yön: Andney Kolpin) ve ‘Kahraman Yarışçılar’ (Rally Road Racers/Yön: Ross Venekur).

 

Yazarın Tüm Yazıları