İzmir sinema ve müziğe doyacak

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, yarın gece yapılacak açılış töreniyle start alıyor. 23 Haziran’a kadar sürecek etkinlik boyunca 100 uzun metraj, 20 kısa metraj film seyirciyle buluşacak, gösterimlerin yanı sıra konserler, plak dinletisi ve usta isimlerle söyleşiler düzenlenecek. 10 filmin katıldığı ‘Ulusal Yarışma’nın jüri başkanlığını ise Zuhal Olcay yapacak.

Haberin Devamı

Evet, Ege’de yazın esintileri arasına sanat da katılıyor. Bu yıl itibarıyla üçüncü kez düzenlenen İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nde perde yarın gece açılıyor. İlk yılından beri sinema-müzik ilişkisine odaklanan organizasyon, filmlerde özgün müzik kullanımını özendirmek amacıyla, sinema-müzik ilişkileri üzerinde yoğunlaşıyor. Sinema ve müziği buluşturarak kültür endüstrileri içinde önemli bir yeri olan bu iki alanın sorunlarının tartışılmasına zemin yaratmayı ve zaman içinde bu alanlardaki üretimde İzmir’in payını artırmayı hedefliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZFAŞ, İZELMAN ve Kültürlerarası Sanat Derneği iş birliği ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen etkinliğin yarın gece yapılacak açılış töreni, tarihi Elhamra Sahnesi’nde düzenlenecek. Gecede Altın Palmiye ödüllü yönetmenimiz Nuri Bilge Ceylan’ın “Kasaba”, “Mayıs Sıkıntısı” ve “Uzak” filmlerinden seçilmiş 11 sahne üzerine bestelenen caz parçalarından oluşan Taşra Üçlemesi Caz Projesi, dünya prömiyerini yapacak. Konserde, projenin bestecisi piyanist Yiğit Özatalay’a, saksafonda Barış Ertürk, davulda Mustafa Kemal Emirel eşlik edecek. Törende ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sinema ve müzik yazarı Sevin Okyay ile akademisyen-yazar Prof. Dr. Oğuz Makal’a bu yılın ‘Emek Ödülleri’ni takdim edecek.
Deneyimli sinema yazarı Vecdi Sayar direktörlüğüne düzenlenen ve 23 Haziran’a kadar sürecek festivalin programında 100 uzun metraj, 20 kısa metraj film, gösterimler sonrası soru-cevap seansları, konserler, plak dinletisi ve usta isimlerle söyleşiler yer alıyor.

 

Haberin Devamı

Zuhal Olcay konser verecek

İzmir sinema ve müziğe doyacak

Anılarına’ bölümünde kaybettiğimiz kimi isimler filmleriyle anılacak. Öte yandan her yıl sinemamıza emek veren isimlere takdim edilen ‘Onur Ödülleri’ bu yıl Zuhal Olcay, Erkan Oğur, Fransız sinemasının önde gelen bestecilerinden Grégoire Hetzel ve Macar sinemasının Oscar ödüllü büyük ustası István Szabó’ya verilecek. Festivalde bu isimlerin içinde yer aldığı, katkı sunduğu kimi yapımlar izleyiciyle buluşurken Zuhal Olcay, Ahmed Adnan Saygun Merkezi’nde gerçekleşecek konserde sahne alıp unutulmaz şarkılarını seslendirecek. Her yıl verilen Kültürlerarası Sanat Başarı Ödülü’nün bu yılki sahibi Bahman Ghobadi. “Dört Duvar” (The Four Walls) ve “Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok” (No One Knows About Persian Cats) adlı filmlerinin gösterileceği festivalde İranlı yönetmen özel bir söyleşiyle de sinemaseverlerle buluşacak. “Ustaya Saygı” bölümünde ise dünya sinemasının ustalarından Luchino Visconti’nin üç başyapıtı sinemaseverlerle buluşacak.

Haberin Devamı

‘Uluslararası Yarışma’nın jüri başkanı KrIsztIna Goda

İzmir sinema ve müziğe doyacak

Bu yıl 10 yapıtın katıldığı ‘Kristal Flamingo Ulusal Yarışma’nın jüri başkanlığını Zuhal Olcay üstlenecek. Diğer jüri üyeleri ise şöyle: Mehmet Açar, Mehmet Can Özer, Murat Kılıç, Vedat Sakman, Vuslat Saraçoğlu ve Zeynep Ünal. Ayrıca festivalde bu yıl ilk kez uluslararası yarışma da düzenlenecek. Uluslararası Yarışma jüri başkanlığını Macar yönetmen Krisztina Goda üstleniyor, diğer jüri üyeleri ise Alexandra Enberg, Pelin Batu ve Serdar Kökçeoğlu. Festivalde yarışma filmleri dışında Müziğin Yıldızları, Dünya Festivallerinden, Müziğin İzinde, Hayatın Ritmi, Renkli Rüyalar, Yarışma Dışı Özel Gösterimler bölümlerinde yer alan birçok yapım da seyirci huzuruna çıkacak. Geçen yıl düzenlenen Müzik Konulu Kısa Film Proje Yarışması’nın finalisti 10 film ise Kısaca Müzik adlı bölüm kapsamında beyazperdede olacak. İki Arada Bir Derede ise festivalin bu yıla özgü bölümlerinden biri. Söz konusu bölümde göç ve göçmen sorunlarını ele alan filmler gösterilecek ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğiyle bir de söyleşi gerçekleşecek

Haberin Devamı

‘Ulusal Yarışma’ filmleri

∆ Ayna Ayna / Yön: Belmin Söylemez
∆ Bars / Yön: Orçun Köksal
∆ Bir Kar Tanesinin Ömrü / Yön: Kazım Öz
∆ Iguana Tokyo / Yön: Kaan Müjdeci
∆ Kabahat / Yön: Ümran Safter
∆ Kar ve Ayı / Yön: Selcen Ergun
∆ Karanlık Gece / Yön: Özcan Alper
∆ Kendi Yolumda / Yön: Ömer Faruk Sorak
∆ Kör Noktada / Yön: Ayşe Polat
∆ Suna / Yön: Çiğdem Sezgin

‘Uluslararası Yarışma’ filmleri

∆ Carmen (Yön: Benjamin Millepied / Avustralya Fransa)
∆ Dans Başlasın / Empieza el Baile (Yön: Marina Seresesky / Arjantin, İspanya)
∆ Davulcu / Drameri (Yön: Kote Kalandadze / Gürcistan)
∆ Divertimento (Yön: Marie-Castille Mention-Schaar / Fransa)
∆ Heart by Tribal Galaxy (Yön: Ömer Safa Umar / Türkiye)
∆ Joyland (Yön: Saim Sadiq / Pakistan, ABD)
∆ Kapr Code (Yön: Lucie Kralova / Çekya, Slovakya)
∆ Habiszti-Çünkü! / Habiszti – Csak ezert Is! (Yön: György Dobray / Macaristan)
∆ Ren Altını / Rheingold (Yön: Fatih Akın / Almanya)
∆ Terezin (Yön: Gabriele Guidi / İtalya, Çekya, Slovakya)

Haberin Devamı

Gösterimler ücretsiz

Festivalin ‘Ulusal Yarışma’ bölümünde bu yıl Film Yönetmenleri Derneği (FİLM YÖN) ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri de verilecek. Son olarak şu bilgiyi verelim: Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu festival mekânları; İstinye Park Teras Renk Sinemaları, Elhamra Sahnesi, Karaca Sineması, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Sanat ve açık hava film gösterimlerinin yapılacağı Göztepe vapur iskelesindeki Kadifekale Gemisi olacak.

Dört sanatçı anılacak

Festivalin ‘Anılarına’ bölümünde kaybettiğimiz usta isimler filmleri ile anılacak. Bu bölümün programı şöyle:
∆ Dario Moreno
Kadın ve Kuklası | La Femme et le Pantin | The Female | Julien Duvivier | Fransa, İtalya (1958)
∆ Sarper Özsan
Av Zamanı | Erden Kıral | Türkiye (1988)
Bekçi | Watchman | Ali Özgentürk | Türkiye, Batı Almanya (1985)
∆ Ryuichi Sakamoto
Son İmparator | The Last Emperor | Çin, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa (1987) Yüksek Topuklar | Tacones Lejanos | Pedro Almodovar | Fransa, İspanya (1991)
∆ Vangelis
1492: Cennetin Keşfi | 1492: Conquest of Paradise | Ridley Scott | Birleşik Krallık, Fransa, İspanya (1992), Ateş Arabaları | Chariots of Fire | Hugh Hudson | Birleşik Krallık (1981)

 

Yazarın Tüm Yazıları