GüneÅŸ ufuktan ÅŸimdi doÄŸar, izleyelim arkadaÅŸlar...

Çarşamba günü 19 Mayıs. Yani Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Biz de bu vesileyle gençleri odağına alan, onların sorunlarını, açmazlarını, mutluluk arayışlarını, hayallerini, hayata katılma ve sistemi değiştirme çabalarını anlatan filmlerden oluşan bir seçki hazırladık...

Haberin Devamı

 

Güneş ufuktan şimdi doğar, izleyelim arkadaşlar...
ASLA GÜVENDE DEĞİLSİNİZ...

EÄŸitmenler / Die Fetten Jahre Sind Vorbei

Dünyanın düzenini değiştirmeye karar veren bir grup genç... Listelerindeki zenginlerin evlerine girerler, zarar vermeden eşyalarına yaratıcı düzenlemeler yaparlar ve çıkarken ‘Asla güvende değilsiniz’, ‘Varlıklı günleriniz sayılı’ türünde yazılı mesajlar bırakırlar. Lakin günün birinde işler karışır...

‘68 ruhu’nu ve kapitalist sistemin açmazlarını 2000’lerin gençleri üzerinden yeniden hatırlatan yapım, Hans Weingartner imzasını taşıyor. Kadroda Daniel Brühl, Julia Jentsch, Stipe Erceg, Burghart Klaussner, Peer Martiny gibi isimler var.
Güneş ufuktan şimdi doğar, izleyelim arkadaşlar...
ERKEK EGEMEN REFLEKSLERİN KÂBUSU

Haberin Devamı

Asla Nadiren Bazen Her Zaman
Never Rarely Sometimes Always

Hamile olan 17 yaşındaki lise öğrencisi Autumn, yaşadığı Pennsylvania sınırları içinde ailesinin onayı olmadan kürtaj yaptıramayacağını anlar ve operasyonu gerçekleştirmek için kendisine destek olan kuzeni Skylar’la birlikte kanunları daha esnek olan New York’a doğru hareket eder. Eliza Hittman’ın filmi genç karakterlerinin yaşadığı açmazları çok başarılı bir şekilde yansıtırken erkek egemen reflekslerin yarattığı kâbusların da altını etkili bir biçimde çiziyor. Sidney Flanigan ve Talia Ryder’ın başrollerini paylaştığı bu çarpıcı gençlik dramasını, Akademi bu yıl görmezden gelerek Oscar yarışına dahil etmedi.  
Güneş ufuktan şimdi doğar, izleyelim arkadaşlar...
YOLLARDA ARARIM Ä°ZLERÄ°NÄ°...

American Honey

Yaşadığı hayattan bezmiş olan 18 yaşındaki Star, park eden bir minibüsten inen topluluktan etkilenir ve grubun lideri konumundaki Jake’e âşık olur, ekibin önemli bir parçasına dönüşür. Hep birlikte şehir şehir dolaşarak dergi satarlarken biz de öykü vasıtasıyla gençlik, delişmenlik, kendini bulma gibi limanlara ve ‘öteki’ Amerika’ya uğrarız. Andrea Arnold’ın filminde başrolleri Sasha Lane, Shia LaBeouf ve Riley Keough paylaşıyordu.

Haberin Devamı

ŞİDDETİN ANATOMİSİ

Fil / Elephant

20 Nisan 1999’da, Colorado’daki Columbine Lisesi’nde iki son sınıf öğrencisi okula silahlı saldırı düzenlemiş, biri öğretmen 13 kişiyi öldürmüş, sonra da intihar etmişlerdi. Gus Van Sant’ın filmi bu tarihi olaya göndermelerde bulunurken çarpıcı bir sinema dili ve gerçekçi bir yaklaşım ortaya koyuyor, gençlerin şiddetle ilişkisine farklı pencerelerden bakıyor.

 

SUÇ LABİRENTLERİNDE...

Brick

Ortadan kaybolan eski kız arkadaşı Emily’yi arayan lise öğrencisi Brendan, takibi sırasında kendini suç dünyasının labirentlerinde bulur. ‘Star Wars: Son Jedi’ ve ‘Bıçaklar Çekildi’ gibi filmlerin yönetmeni Rian Johnson’ın ‘bağımsız’ karakterli ilk uzun metrajı. Atmosfer açısından son derece çarpıcı bu yapımın başrollerinde Joseph-Gordon Lewitt, Nora Zehetner, Lukas Haas, Emilie de Ravin gibi isimler var.

Haberin Devamı

TAÅžRA SIKINTISI

Buzdan Hayaller / Noi Albinoi

İzlanda’nın buzlarla kaplı taşrasında, 17 yaşında özel bir genç. Bir albino (renk pigmentlerinin doğuştan eksikliği), zeki ve keskin bir mizahı var ama çevresiyle problemli. Benzin istasyonunda tanıştığı genç bir kız onun için umuda dönüşür. Dagur Kári’nin filmi, soğuk iklimde geçen ve hınzır yanlarıyla insanın içini ısıtan özel kahramanlara sahip özel bir filmdi.

70’LER NOSTALJİSİ...

Dazed and Confused

70’lerde Teksas’ta bir kasabadaki lisede mezuniyet partisi düzenleyen gençler... Richard Linklater’ın bir anlamda kendi gençliğinin ifadesi olan filmde Aerosmith, Deep Purple, Alice Cooper, Bob Dylan, ZZ Top, Kiss gibi grup ve sanatçıların şarkıları, o yıllara özgü giyim kuşam tarzları, saç kesimleri ve arabalar ön plandaydı. Kadroda Jason London, Wiley Wiggins, Matthew McConaughey, Joey Lauren Adams, Milla Jovovich, Shawn Andrews gibi isimler yer alıyordu.

Haberin Devamı

BİR DÖNÜŞÜMÜN HİKÂYESİ

Fırlama Kızlar / Clueless

Beverly Hills’te yaşayan, modayı takip eden lisenin popüler ve gözde ismi Cher Horowitz... Dokunuşlarıyla, okula yeni gelen Tai’nin giyim tarzını ve havasını değiştirmek ister. Ama bu süreçte kendisi de dönüşecektir. Jane Austen’ın ‘Emma’ adlı klasik romanının 90’lara uyarlanmış versiyonu. Amy Heckerling imzalı yapımda Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Ruud gibi oyuncular rol alıyordu.

SOSYALLEÅžME ZAMANI...

Saksı Olmanın Faydaları
Perks of Being A Wallflower

Başından travmatik bir olay geçen Charlie’nin zorlu okul hayatı, Sam ve Patrick’le tanışmasıyla farklı bir rotaya kayacaktır. Stephen Chbosky’nin kendi kitabının uyarlaması olan yapım, asosyal bir gencin aşk ve cinsellik gibi sulara açılmasını anlatıyordu. Filmde Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller gibi isimler başrollerdeydi.  

Haberin Devamı

2000’LERİN ‘LOVE STORY’Sİ...

Aynı Yıldızın Altında / The Fault in Our Stars

Aynı hastalıktan mustarip iki genç... Birbirlerine ilgi duyuyor ve hem dert hem de gönül ortağı oluyorlar. John Green’in çok satmış romanından uyarlanan bu yeni neslin ‘Love Story’sini Josh Boone yönetmiş. Öykünün başardığı en önemli yan güldürmeyi ve ağlatmayı dozunda ve gerçekçi çizgiler eşliğinde sunması olmuş. Filmde ana karakterler Hazel ve Gus’ı, Shailene Woodley ve Ansel Elgort ikilisi canlandırıyordu.

BUNLAR DA VAR...

* Thirteen / Yön: Catherine Hardwicke

* Election / Yön: Alexander Payne

* Senden Nefret Etmenin 10 Sebebi / 10 Things I Hate About You / Yön: Gil Junger

* Reality Bites / Yön: Ben Stiller

* Bekârlar / Singles / Yön: Cameron Crowe

* Basketbol Günlükleri / The Basketball Diaries / Yön: Scott Kalvert

* Yolda / On the Road / Yön: Walter Salles

* Kötü Kızlar / Mean Girls / Yön: Mark Waters

* Eighth Grade / Yön: Bo Burnham

* The Edge of Seventeen / Yön: Kelly Fremon Craig

SİNEMAMIZDAN ‘GENÇLİK’ MANZARALARI

* Hababam Sınıfı / Yön: Ertem Eğilmez

* Sonbahar / Yön: Özcan Alper

* Kar / Yön: Emre Erdoğdu

* Bal / Yön: Semih Kaplanoğlu

* İki Genç Kız / Yön: Kutluğ Ataman

* Araf / Yön: Yeşim Ustaoğlu

* Okul / Yön: Taylan Biraderler

* Türev / Yön: Ulaş İnaç

* Karışık Kaset / Yön: Tunç Şahin

* Mavi Dalga / Yön: Zeynep Dadak-Merve Kayan

* Çekmeköy Underground / Yön: Ayşim Türkmen Keskin

* Sınav / Yön: Ömer Faruk SorakÂ

* Başka Semtin Çocukları / Yön: Aydın Bulut

* Arada / Yön: Mu Tunç

* Bana Şans Dile / Yön: Çağan Irmak

Yazarın Tüm Yazıları