Buyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine

Oscar ödülleri bu gece sahiplerini buluyor. Atom bombasının mucidi olarak bilinen ve onca insanın hayatını sonlandıran bir biliminsanının öyküsüne odaklanan, 13 dalda aday ‘Oppenheimer’ın En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorilerinde heykele uzanması bekleniyor. Yorgos Lanthimos’un ‘Zavallılar’ filmi 11, Martin Scorsese’nin ‘Dolunay Katilleri’ de 10 dalda aday.

Haberin Devamı

Buyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine96.kez düzenlenecek Oscar töreni her zamanki gibi bu sene de Los Angeles’taki Dolby Theatre’da.

Popüler sinemanın dünyadaki öncelikli adresi olan Hollywood yapımlarının yanı sıra gezegenin diğer yöresindeki filmlerin de yarıştığı ve verilen ödüllerle takdir edildiği eski bir organizasyonun yeni bir ayağındayız yine. Evet, Amerikan Sinema Akademisi Ödülleri’ni, diğer adıyla Oscar’ları kastediyorum. Bu gece sabaha karşı her zamanki salonu Los Angeles, Dolby Theatre’da düzenlenecek törenle heykeller 96’ncı kez sahiplerini bulacak.Buyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine
23 Ocak’ta açıklanan adaylara göz atıldığında öncelikli kategorilerden En İyi Film’de olan 10 yapıt üzerinden şunları söyleyebiliriz: 13 dalda yarışan Christopher Nolan imzalı ‘Oppenheimer’ 2. Dünya Savaşı sırasında Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının mucidi Robert Oppenheimer’ın hayatını perdeye taşıyordu. Hem karakterin çalkantılı öyküsüne hem de hakkındaki komünizm suçlamasıyla açılan soruşturmaya odaklanıyordu.

Haberin Devamı

Tarihsel hesaplaşma

Martin Scorsese’nin 10 dalda aday olan çalışması ‘Dolunay Katilleri’ (Killers of the Flower Moon) geçen yüzyıl başında topraklarında petrol çıkmasıyla zenginleşen Osage Kızılderililerinin malına mülküne el koyan beyazların oluşturduğu bir çetenin işlediği cinayetleri anlatıyordu. Keza Johathan Glazer’ın yönettiği, 5 dalda Oscar’a aday ‘İlgi Alanı’ (The Zone of Interest) da Auschwitz Toplama Kampı’nın komutanı Rudolf Höss ile eşi Hedwig’in onca insan yakılırken neşe içinde süren kaygısız hayatlarında geziniyordu.Buyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine
Görüldüğü gibi öne çıkan üç yapım bir tür tarihsel hesaplaşmaya soyunuyordu. Diğer dikkat çekici iki yapıttan 11 dalda adaylığa sahip, Yorgos Lanthimos’un ‘Zavallılar’ı (Poor Things) kimilerine göre feminist bir öykü kimilerine göre de erkek seks fantezisi anlatıyordu. Keza ‘Zavallılar’la uzaktan akraba olan ve geçen yıl popüler
kültür cephesine damga vuran ‘Barbie’ de pembe bulutlar arasında feminist mesajlar veren bir yapıttı. Ne var ki Akademi Greta Gerwig imzalı yapıtı 8 dalda aday göstermesine rağmen yaratıcısını En İyi Yönetmen’in beşlik listesine dahil etmedi.Buyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine
Cannes’da geçen sene Altın Palmiye alan ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ (Anatomie d’une chute) Akademi’nin dikkatinden kaçmayan ve 5 dalda aday olan bir diğer yapım. Bu hafta bizde gösterime giren ‘Geride Kalanlar’

Haberin Devamı

(The Holdovers) da benzer şekilde 5 dalda aday. Listedeki son iki filmden ‘American Fiction’ 5, ‘Bir Başka Hayatta’ (Past Lives) 2 dalda Oscar’a aday. Ben ‘Oppenheimer’ın En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu gibi ana dallarda zafere ulaşacağı kanısındayım. Bana kalsa başka isimleri seçerdim elbet. Neyse ‘kesin sonuçlar’ı sabaha karşı almış olacağız, o zamana kadar kimse salonu terk etmesin!

ANA DALLARDAKİ ADAYLAR

En İyi FilmBuyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine
◊ American Fiction
◊ Bir Düşüşün Anatomisi (Anatomie d’une chute)Buyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine
◊ Barbie
◊ Geride Kalanlar (The Holdovers)/Almalı◊ Dolunay Katilleri (Killers of the Flower Moon)
◊ MaestroBuyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine
◊ Oppenheimer/Alır◊ Başka Bir Hayatta (Past Lives)
◊ Zavallılar (Poor Things)Buyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine
◊ İlgi Alanı (The Zone of Interest)

Haberin Devamı

En İyi Yönetmen

◊ Justine Triet (Bir Düşüşün Anatomisi)Buyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine
◊ Martin Scorsese (Dolunay Katilleri)
◊ Christopher Nolan (Oppenheimer)/Alır
◊ Jonathan Glazer (İlgi Alanı)/Almalı
◊ Yorgos Lanthimos (Zavallılar)

En İyi Kadın Oyuncu

◊ Annette Bening (Nyad)
◊ Lily Gladstone (Dolunay Katilleri)Alır/Almalı
◊ Sandra Hüller (Bir Düşüşün Anatomisi)Buyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine
◊ Carey Mulligan (Maestro)
◊ Emma Stone (Zavallılar)

En İyi Erkek Oyuncu

◊ Bradley Cooper (Maestro)◊ Colman Domingo (Rustin)rBuyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesine
◊ Paul Giamatti (Geride Kalanlar)/Almalı
◊ Cillian Murphy (Oppenheimer)/Alır
◊ Jeffrey Wright (American Fiction)En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
◊ Emily Blunt (Oppenheimer)
◊ Danielle Brooks (The Color Purple)
◊ America Ferrera (Barbie)
◊ Jodie Foster (Nyad)
◊ Da’Vine Joy Randolph (Geride Kalanlar) Alır/Almalı

Haberin Devamı

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

◊ Sterling K. Brown (American Fiction)/Almalı
◊ Robert De Niro (Dolunay Katilleri)
◊ Robert Downey Jr. (Oppenheimer)/Alır
◊ Ryan Gosling (Barbie)
◊ Mark Ruffalo (Zavallılar)

En İyi Uluslararası Film

◊ Kaptan Benim (Io Capitano)
◊ Perfect Days
◊ Kar Kardeşliği (Society of the Snow)
◊ Öğretmenler Odası (Das Lehrerzimmer)
◊ İlgi Alanı (The Zone of Interest)/Alır/AlmalıBuyurun ‘Oppenheimer’ın zafer gecesineJimmy Kimmel

Kimler ödül verecek?

Geçen yılki gibi Jimmy Kimmel’ın (4’üncü kez) sunacağı törende ödül vermek için sahneye çıkacak isimlerden bazıları şöyle: Al Pacino ve ‘Scarface’ten partneri Michelle Pfeiffer, Jamie Lee Curtis, Brendan Fraser, Michael Keaton, Michelle Yeoh, Nicolas Cage, Dwayne Johnson, Jennifer Lawrence, Chris Hemsworth, Matthew McConaughey, Regina King, Mahershala Ali, Jessica Lange, Lupita Nyong’o, Sam Rockwell, Zendaya, Rita Moreno, Octavia Spencer, Catherine O’Hara… Öte yandan En İyi Özgün Şarkı dalında aday olan
5 şarkı da bu gece seslendirilecek. Onları da Ryan Gosling, Jon Batiste, Becky G, Billie Eilish ve Osega Singers (Kızılderili müzisyenler) ile sahneye çıkacak Scott George’tan dinleyeceğiz. Canlı yayını Disney+ platformundan izleyebilirsiniz. Kırmızı halı 1.30’da başlayacak, ödül töreni de 2.00’den itibaren huzurlarınızda olacak.

Haberin Devamı

Bu yıla ilişkin notlar Almanya’yı İlker Çatak’ın filmi temsil ediyor

◊ En İyi Uluslararası Film dalının 5 adayından biri olan ve Almanya’yı temsil eden ‘Öğretmenler Odası’ (Das Lehrerzimmer), Türk yönetmen İlker Çatak imzasını taşıyor. Bu dalda bir başka ilginç yan da ünlü Alman yönetmen Wim Wenders’in ‘Perfect Days’ isimli son filminin Japonya’yı temsil ediyor olması. Öte yandan Oscar’larda daha önce de bir başka Türk yönetmen, Deniz Gamze Ergüven’in filmi ‘Mustang’ Fransa’yı temsil etmişti.
◊ Bu yılki listeye bakıldığında bir ilke tanıklık ediyoruz: En İyi Film dalındaki 10 yapımdan 3’ünün yönetmeni kadın. En İyi Yönetmen’deyse tek bir kadın yaratıcı var, o da ‘Bir Düşüşün Anatomisi’ne imza atan Justine Triet.
◊ Martin Scorsese ‘Dolunay Katilleri’yle kariyerinde 10’uncu kez En İyi Yönetmen dalında Oscar’a aday gösterildi.
◊ Scorsese’nin filmi ‘Dolunay Katilleri’ndeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında aday olan Lily Gladstone eğer kazanırsa bu dalda ödül alan ilk Kızılderili oyuncu olacak.
◊ En İyi Film Müziği dalında ‘Indiana Jones ve Kader Kadranı’ (Indiana Jones and the Dial of Destiny) filmiyle Oscar’a aday olan John Williams da bir rekora imza attı. Bu yılla birlikte toplam 54’üncü kez Oscar adayı olan, 92 yaşındaki sanatçı En Yaşlı Aday unvanını elde etti.

Yazarın Tüm Yazıları