27. Gezici Festival 'Gezelim, izleyelim…'

Yılın son sinema şenliklerinden biri bugün start alıyor. 27. Gezici Festival Ankara’da başlıyor. Başkentte 8 Aralık’a kadar sürecek etkinlik daha sonra 9-11 Aralık’ta Sinop’a taşınacak ve 12-14 Aralık‘ta Kastamonu’da son nokta koyulacak. Festival boyunca birçok yerli ve yabancı yapım ‘Dünya Sineması’, ‘Kısa İyidir’, ‘Türkiye 2022’, ‘Çocuk Filmleri’ gibi klasikleşen bölümlerinin yanı sıra ‘Tehdit Altında’, ‘Özgür Dünya’, ‘Kadın Öncüler’ ve ‘Godard: Aşk ve Ölüm Üzerine’ başlıkları altında seyirci önüne çıkacak...

Haberin Devamı

27. Gezici Festival Gezelim, izleyelim…

2022 yavaş yavaş tarihteki yerine çekilirken yılın son sinema şenliklerinden biri bugün itibarıyla start alıyor. Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenen Gezici Festival böylelikle 27’nci yılına yelken açıyor. Amerika Büyükelçiliği, Belçika Büyükelçiliği, Danimarka Büyükelçiliği, Goethe Institut, İrlanda Büyükelçiliği, İspanya Büyükelçiliği, İsrail Büyükelçiliği ve Polonya Büyükelçiliği’nin katkılarıyla gerçekleşecek olan etkinliğin afişi, ilk yılından bu yana olduğu gibi bu yıl da usta çizer Behiç Ak imzasını taşıyor.

Festivalin öncelikli bölümü ‘Türkiye 2022’de yıl boyunca ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş ve ödüllendirilmiş yapımlar yer alıyor. Bu toplam içinde şu filmleri izlemek mümkün:

Haberin Devamı

Belmin Söylemez’in, başrollerini Manolya Maya, Laçin Ceylan ve Şenay Aydın paylaştığı, 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nü kazanan, filmdeki performansıyla da Laçin Ceylan’ın da ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görüldüğü ‘Ayna Ayna’sı. 

Keza 29. Adana Altın Koza’da ‘Jüri Özel Ödülü’nü kazanan, filmdeki Reyhan karakterini canlandıran Mina Demirtaş’a ‘Türkan Şoray Umut Veren Kadın Oyuncu’, Ece Demirtürk’e de ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü getiren Ümran Safter imzalı ‘Kabahat’...

27. Gezici Festival Gezelim, izleyelim…

Yine 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’ne uzanan, başrolünde yer alan Merve Dizdar’ın ise ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandığı Selcen Ergun’un ‘Kar ve Ayı’sı da bu yılki Gezici Festival’in programında yer alan yapımlardan. 

Antalya Altın Portakal’dan ‘En İyi Film’, ‘En İyi Senaryo’; 33. Ankara Film Festivali’nden de ‘En İyi Yönetmen’, ‘Jüri Özel Ödülü’ ve ‘SİYAD En İyi Film Ödülü’yle dönen Özcan Alper’in yeni filmi ‘Karanlık Gece’ de şenlik dahilinde gösterilecek. Bu filmin başrollerini Berkay Ateş, Cem Yiğit Üzümoğlu ve Pınar Deniz paylaşıyor.

Haberin Devamı

Dünya prömiyerini ‘Cannes Film Festivali-Belirli Bir Bakış’ bölümünde yapan, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ‘En İyi Yönetmen’ başta olmak üzere dokuz ödülle, 33. Ankara Film Festivali’nden de ‘En İyi Film’ dahil altı ödülle ayrılan, Emin Alper imzalı ‘Kurak Günler’, Gezici Festival dahilinde seyirciyle buluşacak yapımlar arasında.

Bu filmin başrollerinde de Selahattin Paşalı, Ekin Koç ve Selin Yeninci gibi genç kuşağın parlak yetenekleri yer alıyor. Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘İzleyici Ödülü’ne layık görülen Çiğdem Sezgin’in ‘Suna’sı da programda yer alan yapıtlardan. Bir kadının erkek egemen dünyaya karşı verdiği mücadeleyi anlatan filmde Nurcan Eren, Tarık Pabuççuoğlu, Fırat Tanış ve Erdem Akakçe başrolleri paylaşıyor.

Haberin Devamı

Festivalin ‘Dünya Sineması’ bölümünde yer alan yapımlar ise şöyle: ‘Ayrılma Kararı’ (Decision To Leave) Yön: Park Chan-wook; ‘Canavarlar’ (The Beasts) Yön: Rodrigo Sorogoyen; ‘Çatıdaki Kadın’ (Woman On The Roof) Yön: Anna Jadowska; ‘Figü-ranlar (The Ordinaries) Yön: Sophie Linnenbaum; ‘Hayali Ülkem’ (My Imaginary Country) Yön: Patricio Guzmán; ‘Haziran, Sıfır Günü’ (June Zero) Yön: Jake Paltrow; ‘Sessiz Kız’ (The Quiet Girl) Yön: Colm Bairéad; ‘Yakın’ (Close) Yön: Lukas Dhont; ‘Ziyaretçi’ (The Visitor) Yön: Martín Boulocq.

BABA ZULA MÜZİKLERİ EŞLİĞİNDE FİLM GÖSTERİMİ

Sinemanın Kadın Öncüleri’ bölümünde 1921 yılında çekilen, film arşivlerinde sadece iki tane eksik kopyası bulunabilen 100 yıllık ‘Eli Kulağında’ (Just Around The Corner) adlı yapımın 2021 yılında tamamlanan 79 dakikalık hali izleyici karşısına çıkacak. Frances Marion’ın yönettiği filmin gösterimine Baba Zula müzikleriyle eşlik edecek.

Haberin Devamı

GODARD BİR BELGESELLE ANILIYOR

Bu yıl aramızdan ayrılan Jean-Luc Godard’ı, aynı kuşaktan olmalarına rağmen hiç tanışmadığı 100 yaşındaki yazar ve yönetmen Ebrahim Golestan’la buluşturan belgesel ‘Cuma Görüşürüz, Robinson’ (See You Friday, Robinson) da festivalde seyirci karşısına çıkacak. Filmin yönetmeni Mitra Farahani.

Her zaman olduğu gibi iyi seyirler dileklerimizle...

 Bir klasik: Başkanın Bütün Adamları

 Festivalin bu yılki önemli bölümlerinden ‘Tehdit Altında’da basın özgürlüğüne ilişkin üç yapım gösterilecek.

Bu kategorinin ağır topu Washington Post muhabirleri Bob Woodward ile Carl Bernstein’ın Başkan Nixon’ın istifasıyla sonlanan Watergate soygunu araştırmasını konu alan 1976 yapımı ‘Başkanın Bütün Adamları’ olacak.

Haberin Devamı

Yönetmenliğini Alan J. Pakula’nın üstlendiği filmde başrolleri Robert Redford ve Dustin Hoffman paylaşıyordu.

Bu bölümde seyirciyle buluşacak bir diğer film 2022’nin en çok ses getiren belgesellerinden biri olan ‘Bir Gazetecinin Öldürülüşü’.

Film yaptığı haberlerle politikacıları rahatsız eden araştırmacı gazeteci Ján Kuciak’ın nişanlısıyla suikasta kurban gitmesini konu alıyor.

Slovakya’da siyasetin yeniden şekillenmesine yol açan bu cinayet perdeye taşıyan yapımı Matt Sarnecki yönetmiş.

27. Gezici Festival Gezelim, izleyelim…

Ramona S. Diaz imzalı belgesel ‘Kuşatma’ (A Thousand Cuts) da Filipinler’de Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin basına karşı giriştiği kuşatmaya karşı gazeteci Maria Ressa’nın mücadelesini ele alıyor.

2021’de Nobel Barış ödülü alan gazeteci Maria Ressa, yıllardır zorlu siyasi koşullar ve yüksek kişisel riskler altında basın özgürlüğünü savunuyor.

‘Tehdit Altında’yla benzer sularda gezinen bir diğer bölüm de ‘Özgür İfade’ adını taşıyor.

Bu kategoride iki başarılı yapım var. Biri McCarthy döneminde Amerika’da sinema ve TV sektöründeki cadı avını konu edinen, Martin Ritt imzalı ‘Paravan’ (The Front), diğeri de Tommy Walker ve Ross Hockrow’un belgeseli ‘Kaepernick ve Amerika’ (Kaepernick & America) adlı belgesel.

Hatırlanacağı gibi Amerika’da Black Lives Matter hareketine ve siyah nüfusa karşı devam eden ayrımcılığa dikkat çekmek amacıyla Amerikan futbolu yıldızı Colin Kaepernick tek başına bir eylem başlatmış ve ulusal marş esnasında diz çökmüştü.

Film bu eylemin kısa tarihini; Kaepernick’in eylemin ardından sessizliğe bürünüşünü ve spora veda edişini, ona destek veren sporcuların aldığı tepkileri beyazperdeye taşıyor. 

Festivali nerede izleyebilirsiniz?

Festivalin Ankara gösterimleri Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla 2–8 Aralık tarihleri arasında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Sinop gösterimleri 9-11 Aralık tarihleri arasında Sinop Belediyesi’nin ev sahipliğinde Halk Eğitim Merkezi’nde, Kastamonu gösterimleri ise 12-14 Aralık tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Topluluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleşecek.

 Bilet fiyatları ne kadar?

 Tüm seanslar için biletlerin 20 TL olacağı festivalde Ankara’da Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri ücretsiz olacak. Sinop ve Kastamonu’da tüm gösterimler ücretsiz gerçekleşecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları