Yıldız mı Çayyolu mu?

Daha önce bu köşede birçok kez dile getirdiğimiz gibi Çankaya’nın Yıldız semti ve civarı, Ankara’da sanat galerilerinin toplandığı yer olarak bilinir. Yıldız’daki Galeri Soyut 4 Aralık’ta, başkentin son yıllarda tercih edilir hale gelen Çayyolu bölgesinde şubesini açtı. Galeri Soyut, Çayyolu’ndaki şubesiyle bu bölge ile birlikte Ümitköy, İncek ve Yaşamkent sakinlerine de hitap etmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Yıldız mı Çayyolu mu

Yıldız’da ana merkezleri bulunan diğer bazı galerilerin de aynı yolu izleyeceklerini duyuyorum. Serdar Kaya yönetimindeki Valör Sanat, “Valör Sanat Z” ismiyle Ümitköy’deki Galeria yakınlarında yeni şubenin tadilat çalışmalarına başlamış. Çankaya Sanat Galerisi sahibi Turan Akyürek de, aynı bölge içinde arayışlarını sürdürüyor. Galeri Soyut’un Çayyolu şubesinin açılışı nedeniyle bir manifesto yazan ressam ve eleştirmen Celal Binzet, “Ankara’da yıllar öncesinde genellikle Kızılay çevresindeki galeriler, sonrasında yeni bir yerleşim alanı olarak ortaya çıkan Yıldız semtinde kümeleşti. Yaşayan bir varlık olarak kentin giderek genişlemesi, yeni yaşam alanlarının açılması buraya yerleşen kitlenin sanatla buluşma düşüncesini de doğurması kaçınılmazdı. Sanatın, kültürel yaşamın ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğinden yola çıkan Galeri Soyut’un bu noktadan hareketle Çayyolu’nda galeri açması böyle bir gereksinime karşılık verecektir” diyor.
Galerilerin GOP, Or-An, Birlik Mahallesi, Hilal Mahallesi gibi bölgelere hitap eden Yıldız’dan sonra, Çayyolu bölgesinde şube açma girişimleri sanat dünyasında “Yıldız mı, Çayyolu mu?” sorusunu beraberinde getirdi. Bir sanat eserine sahip olmak istiyorsanız, bunun için bütçenizden bir miktar ayırmak zorundasınız. Bu gerçeği gördüğümüzde kabul etmek gerekir ki, eğitim ve gelir açısından Çayyolu da, Yıldız da diğer ilçelere göre farklılık gösteren Çankaya ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Dolayısıyla zengin kesimi hedefleyen galerilerin Yıldız’dan sonra Çayyolu bölgesinde de olma arzuları anlaşılır bir gelişme.
Ancak Çayyolu’nda şube açma planı yapan Yıldız’daki galerilerin şunları da unutmaması gerekir diye düşünüyorum: Sanatsever, galerileri rahat bir ortamda gezmek ister. Otopark sıkıntısı olmadan galeriler arasındaki mesafeyi yürüyerek katetmeyi arzular. Bu açıdan baktığımızda Çankaya Belediyesi’nin özellikle otopark sorunu yaratan hatalarına rağmen, yine de rahat bir park imkanına sahip Yıldız’daki galerilerin birbirlerine yakın olmaları da sanatsever için önemli bir avantaj. Çayyolu’nun, plansız şekilde büyümesi sonucu artan yoğunluğu, galeriler arasında mesafenin ancak araçla katedilecek olması, park sıkıntısı dezavantaj olarak görülebilir. Bu nedenle yeni yerler açılırken, ileri aşamalarda belirttiğim sıkıntılarla karşılaşılmaması için dikkatli fizibilite yapılmasında fayda var.
Sonuç itibariyle Ankara’daki sanat galerilerinin kentin diğer bölgelerine doğru açılmaları elbette önemli ve olumlu bir gelişme. Ancak bu, “çıkış noktasından tamamen vazgeçilerek” yapılmamalı. Sanat, Yıldız’da da yaşamalı, Çayyolu dahil Ankara’nın diğer tüm semtlerinde de yeşerip, gelişmeli.

Yıldız mı Çayyolu mu

SANATSEVER HUKUKÇULAR

Haberin Devamı

Geçen hafta Ankara’daki galerilerde yaklaşan yeni yıl nedeniyle, çok sayıda ressamın küçük işlerinden oluşan sergiler açıldığını duyurmuştum. Ay sonuna kadar devam edecek bu tür sergiler, yeni yıl hediyesi olarak resim almayı düşünenler için iyi bir fırsat. Bu zincire geçen hafta Ankara’nın önemli hukuk bürolarından “Başçavuşoğlu Hukuk Bürosu” da katıldı. GOP’daki hukuk bürosunda Valör Sanat’ın katkılarıyla açılan karma sergide 28 önemli sanatçının eserlerini görme imkanına sahipsiniz. “Sanatın her dalında büyük emeklerle ve fikri çabalarla yaratılan eserler elbette hukuken korunmayı da fazlasıyla hak eder. Çünkü umut hukukla var ve sanatla anlamlıdır” diyen Başçavuşoğlu ailesinin, oldukça geniş bürolarında açmaya olanak sağladıkları bu sergiyi 30 Aralık’a kadar görebilirsiniz.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

MONAD Balkan-Yarın açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Haydar Durmuş-16 Aralık’ta açılacak (Grup Sanat/Hollanda Caddesi), İsmail Tetikçi-18 Aralık’a kadar (Arda Sanat/Yıldız), Nazende Özkanlı-17 Aralık’ta açılacak (BRHD/Hollanda Cadddesi), Yüzleşme-9 Ocak’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Celal Esat Arseven-Ahmet Celalettin Uzmen-23 Aralık’a kadar (Emin Antik/Kale), Ayşenur Köksal-23 Aralık’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Handan Çetin-Bugün açılacak (Galeri M Arcadium/Arcadium AVM), Ayten Timuroğlu-16 Aralık’ta açılacak (Keskinok Saünat Vakfı/Çankaya), Meral Öztürk (Seramik)- 7 Ocak’a kadar, (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Işık Ayata Bildacı-17 Aralık’ta açılacak (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları