Mustafa Ayaz’la sezona veda

Bu sezonu, Ankara’nın çıkardığı usta ressam, Türk resim sanatına kendi adına kurduğu bir müze hediye etmeyi göze alacak kadar cesur, gerektiğinde isyanını söze ve tuvale yansıtmaktan çekinmeyen Mustafa Ayaz’ın yeni sergisinden bahsederek kapatıyorum.

Haberin Devamı

Ayaz’ın, Balgat’ta kendi ismini taşıyan müzesinde geleneksel olarak her yıl mayıs ayında açtığı sergisi 12 Haziran’a kadar sürecek. Sergi, sanatçının “İlişkisizlerin ilişkisi” adını verdiği seçkinin üçüncü ayağını oluşturuyor. Ben sergiyi açılmadan gidip gezdim. Sergide Ayaz’ın yağlı boya büyük boy yapıtlarının yanı sıra, hayalden ve modelden çalıştığı karışık teknik eserler, pastel resimler ve desenleri görüyorsunuz. Sayabildiğim kadarıyla 92 eser sergilenmiş. Sergide Ayaz’ın 80 ve 90’lı yıllarda yaptığı ve sosyal olayları yansıttığı, muhteşem desenleri de görebilirsiniz. Nü eserlerin de bulunduğu çalışmaları izlerken, Ayaz’ın ustalığına bir kez daha şapka çıkartıyorsunuz.
Serginin manifestosuna şunları yazmış Ayaz:

Mustafa Ayaz’la sezona veda

“Sanat bana göre aşkın, yaşama sevincinin ve geleceğe yönelik isteklerin plastik değerlere dönüştürülmesidir. Kompozisyon şemasının oluşmasında sanatçının kişiliği ve sanatsal düşünme biçimi önemli olduğuna göre, yapıtlarım kişiliğimin bir aynası ve göstergesidir. Sanatçı kendini tanımadan, kendine teorik bir sanat empoze edemez, etmemeli. Yaptığım tek şey, kendime özgü yeni bir plastik düzen kurmak. Son dönemde yaptığım resimler çoğu kişiye ters geliyor. Bir yüzeyde birçok ve birbirinden çok uzak, çok farklı nesneleri hep birlikte gösteriyorum. Yapıtlarımda yer alan nesne ve geometrik biçimlerin birlikte gösterilmesi de farklı bir sentez aslında. Evrene bir objektiften değil, 360 dereceden bakıyorum. Bu da benim kişiliğime göre yeni bir sentez oluşturuyor: “İlişkisizlerin ilişkisi...”
Yazının başında belirttiğim gibi, sezona veda ediyoruz. Umarım sonbaharın ortalarında yeniden buluşuruz. Veda yazısını da, Ayaz’ın günlüklerinden, “geleceğe ve mutluluğa” vurgu yapılan bir kesitle noktalayalım:
“Tüm düşüncelerimi ve sevgimi resme döküyorum. Ondan sonra da konuşmak niye, konuşacaklarım resimlerimde var. Aşk ve sevgi uğruna çizip boyadığım resimler sadece birer sanat eseri olarak değil aynı zamanda bir yaşam serüveni olarak değerlendirilmeli. İpek böceği yaşam için nasıl ipek üretirse, ben de kendi mutluluğum için resim yapıyorum. Sanat için laf üretenler var. Bir de sanat yapanlar var. Laf üretenler lafta kalır, sanat yapanlar sanatçı olur. Siyah boyalar getirin, çok çok siyah boya. Her şeyin anlamsız olduğunu göstermek için kapkara siyah boyalar. Ama küçücük bir kırmızı, küçücük bir ışık gerek, o da yaşadıkça umudum olacak. Bizi yaşama bağlayan, bize güzel şeyler yaptıran özlemlerimiz, umutlarımız değil mi? Ben bugünü değil, geleceğin mutluluğunu yaşıyorum. Kendimi arıyorum, çize çize, boyaya boyaya. Öz geçmişim geçmişte kaldı, yaşasın gelecek...”

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Mustafa Salim Aktuğ-26 Ağustos’a kadar (Atlas Sanat/Cinnah Caddesi), Ömür Eke-Yarın açılacak (Armoni Sanat/Yıldız), Erkin Keskin-İzzet Temel(heykel)-17 Haziran’a kadar, Veli Aras Yalçınkaya-6 Temmuz’a kadar (Fikret Otyam Sanat Merkezi/Eskişehir Yolu), Mahir Güven-30 Mayıs’a kadar (Arda Sanat/Yıldız), Gülseren Kayın Öker-30 Mayıs’a kadar (Galeri Sanat Yapım/Şenyuva), Mübin Orhon-Phoebe Cummings-4 Haziran’a kadar (Galeri Nev/Kırlangıç Sokak), Ataç Elalmış-Baran Kamiloğlu-Ceren Çağlar-Kadir Öztoprak-Talat Ayhan-1 Haziran’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Emin Güler-31 Mayıs’a kadar (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız), Özlem Kaçmaz-31 Mayıs’a kadar (Detay Sanat/Kocatepe), Serap Aslankalp-28 Mayıs’ta açılacak (As’Art/Bilkent Center), Gülay Karakuş-30 Mayıs’a kadar (ÇSM/Çankaya), Uğur Yıldız-1 Haziran’a kadar (BRHD/Hilal Mahallesi), Mehmet Cihan Gezen-11 Haziran’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Bahar Akçura-25 Mayıs’ta açılacak (Keskinok Sanat Vakfı/Cinnah Caddesi), Selin Aral (Heykel)-10 Haziran’a kadar (Valör Art/Ümitköy), Nurgin Çetin Almalı-Burak Erim-Selmani Baki Kocaispir-4 Haziran’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Hasan Kara-31 Mayıs’a kadar (Akdora Art/Hilal Mahallesi), PSG Grup karma sergi-18 Haziran’a kadar (Grup Sanat/Hollanda Caddesi), Karma sergi-4 Haziran’da açılacak (Platform A/Taurus AVM), Koleksiyondan seçkiler-20 Haziran’a kadar (Saküder Akademi/Bestekar Caddesi), Koleksiyon sergisi-31 Mayıs’a kadar (İ.Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Karma sergi-31 Mayıs’a kadar (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), “Nadas” karma sergi-27 Mayıs’a kadar (ÇSM/Çankaya), “Geçişler” karma sergi-31 Mayıs’a kadar (Galeri Soyut Çayyolu.)

Yazarın Tüm Yazıları