İstanbul’dan notlar

Yeni yılın ilk yazısı, geçen hafta belirttiğim gibi İstanbul izlenimleri olacak. Çakaya Sanat Galerisi sahibi Turan Akyürek’in daveti üzerine gittiğim İstanbul’da, galerilerin yoğunlaştığı Nişantaşı-Teşvikiye’de tam bir gün geçirdim.

Haberin Devamı

İstanbul’dan notlar

Işıl ışıl caddeleri ve vitrinleri ile Nişantaşı, İstanbul’da yeni yıl heyecanının en çok yaşandığı semtlerden birisi. Caddelerinde yürürken kozmopolit yapısına daha yakından şahit olduğunuz Nişantaşı’ndaki sanat galerileri sahip oldukları ve sergiledikleri eserlerle, Ankara’ya göre farklılıklar içeriyor diyebiliriz. İstanbul galerilerinde tanınan tüm ressamların eserlerine rahatlıkla ulaşabilme imkânına sahipsiniz, yeter ki paradan haber verin. Ankara’ya göre de daha çok “soyut havayı” soluyorsunuz.
Dursun Gündoğdu’nun galerisinde Ahmet Güneştekin, Yücel Dönmez ve Ahmet Oran eserleriyle haşır neşir olurken, Alp Gürbüz’ün sahibi olduğu Biriz Sanat Galerisi’ne girdiğinizde çağdaş ve klasik eserlerden oluşan karma bir sergi sizi karşılıyor. İlk hatırladıklarım Fikret Mualla, Nuri İyem, Komet, Devrim Erbil, Şadan Bezeyiş, Selçuk Togul, İbrahim Safi eserleri.
TA Sanat’ta internet üzerinden yapılan müzayedenin hazırlıklarına şahit oldum. Keza Galeri ArtGet’de de yeni müzayede için resimler ayrılıyordu. Niş Art’ta bir yandan eserlerin tasnifi yapılırken, diğer yandan “Şu anda soyut eserler ağır basıyor ama yeniden klasik eserlere rağbet başlıyor” düşüncesi üzerine farklı görüşler seslendiriliyordu. İnternet müzayedeciliğini ilk yapanlardan olan Artpoint’te de tamamlanan müzayedede satılmış resimlerin yeni sahiplerine ulaştırılması için çalışmalar başlamıştı.
İstanbul, sanatta da belirleyici bir kent. Piyasa belirleyiciler elbette klasiklerden kopamıyor ama genç kuşak ressamlar arasında da bir arayış içindeler. Ankara’da olduğu gibi İstanbul’da da Nuri İyem, Nuri Abaç, Devrim Erbil, Ergin İnan, Yalçın Gökçebağ, Komet en çok aranan isimler arasındalar. Mustafa Ayaz’ın hak ettiği şekilde, özellikle yeni dönem eserleriyle İstanbul sanat dünyasına girmeye başladığını söyleyebilirim. Yücel Dönmez ve Ekrem Yalçındağ’ın yanısıra Hakan Esmer, Raşit Altun ve İsmail Tetikçi’yi yeni trend isimler olarak duydum.
Zaman darlığı ve İstanbul’un insanın sabrını test eden inanılmaz trafiği nedeniyle Dolapdere ve Kadıköy’deki sanat dünyasına Nişantaşı’na göre biraz daha az zaman ayırabildim. İstanbul’a gidip de, Ankaralı ünlü ressamımız Yalçın Gökçebağ’ın atölyesine uğramamak olmazdı. Yıllara dayanan tanışıklığımız nedeniyle kendisiyle uzun uzun sohbet ettik. Gökçebağ’la sohbetimiz ve hocanın yen sürprizleri bir sonraki yazıda. Kötülüklerle karşılaşmadığınız, huzurlu, sağlıklı ve sanat dolu bir 2022 dilerim.

İstanbul’dan notlar
İYİ Kİ DOĞDUN ATAM

Haberin Devamı

Resmi kayıtlarda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum tarihi 4 Ocak 1881-Selanik olarak gözüküyor. Yıldız’daki Valör Sanat Galerisi, Atatürk’ün doğum günü nedeniyle “İyi ki doğdun Atam” isimli sergi düzenliyor. Yarın açılacak sergide değişik sanatçıların elinden çıkmış çok sayıda Atatürk resimleri yer alacak. Bugünlerde daha büyük özlem duyduğumuz Atatürk’ü yad etmek için 18 Ocak’a kadar sürecek bu sergiyi gezmenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

INGA Simonyte Deniz-7 Ocak’ta açılacak (Medya Sanat Galerisi/Üsküp Caddesi), Meltem Akkaya-8 Ocak’ta açılacak (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Orhan Taylan-15 Ocak’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Hayati Misman-Hasan Mutlu-13 Ocak’a kadar (Emin Antik/Kale), Haydar Durmuş-12 Ocak’a kadar (Grup Sanat/Hollanda Caddesi), Mustafa Albayrak-17 Ocak’a kadar (Arda Sanat/Yıldız), Yüzleşme-9 Ocak’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Ayten Timuroğlu-15 Ocak’a kadar (Keskinok Sanat Vakfı/Çankaya).

Yazarın Tüm Yazıları