Ataç Elalmış’ın 'Günlüknameler'i

Galeri Soyut’ta (Yıldız) sergisi 1 Haziran’a kadar sürecek olan Ataç Elalmış’ın, özgeçmişini okuduğunuzda karşınıza ilginç bir sanatçının çıktığını görüyorsunuz.

Haberin Devamı

Ataç Elalmış’ın Günlüknameleri1946’da İstanbul’da doğan Elalmış, aslında diş hekimi. Ülkemizde ve dünyada genç kuşağın değişim rüzgarlarını estirdiği 1968 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmuş. Anlayacağınız Elalmış, 68 kuşağının canlı bir örneği. Düşünsenize 24 Ocak 1988’de, merhum Mustafa Ekmekçi Cumhuriyet’teki köşesinde Elalmış’ın Güzel Sanatlar Galerisi Eşref Üren Salonu’nda Tuncay Kaymaz ve İsmet Mirza ile birlikte açtığı sergiden bahsediyor. Ekmekçi’nin “Karabasan resimleri” başlıklı yazısında Elalmış’ın sergisiyle ilgili değerlendirmeyi okurken, insan “34 yıl önce de sanki bugünü yazmış” diye düşünmeden edemiyor. Ekmekçi, şu değerlendirmeyi yapmış:
“Ataç Elalmış beyaz dışında renk kullanmamış gibi. Kişilerin yüzleri ya belirsiz ya maskeli havasında. Ayaklar ya sakat ya yere basmıyor. Araç olarak en çok sargı bezi kullanmış. Diz boyunu aşan bir alçı bile var. ‘Kullanılmış alçı, nasıl olsa atılacak, bir işe yarasın bari!’ diye düşünmüş olmalı ressam. Neden beyazı seçmiş? Kefen de ak diye mi? Resimler, ‘Karabasan resimleri’ gibi geldi. İnsanımızın içindeki bunalımı, karamsarlığı dışa vuruyor, öyle bir izlenim bırakıyor.”
1970 yılında resim yapmaya başlayan Elalmış, şimdiye kadar 30’dan fazla kişisel sergi açmış. Ankara’da özel atölyesinde çalışmalarını devam ettiren sanatçının eserleri birçok kamu kuruluşu ve özel koleksiyonlarda bulunuyor. Elalmış’ın eserleri Sivas katliamında yitirdiğimiz şair-yazar Metin Altıok’a da konu olmuş. Altıok sanatçının çalışmalarıyla ilgili şöyle yazmış:
“Yalın bir stil benimsemiş Elalmış. Rengi inkar etmeden, biçimi esas alıyor. Beyazın tonlarından yola çıkarak, renklerin değerini yumuşak ve rahatlatıcı bir tavırla sergiliyor. Elalmış’ın sanatındaki ayırt edici özellik, beyazın çeşitlemeleriyle biçime ulaşması. Gerçekleştirdiği bir başka tazelik ise boyayla yeni boyutlar elde etmeyi denemek.”
“Peki ya Galeri Soyut’ta izleyebileceğiniz ‘Günlüknameler’ isimli sergideki resimler nasıl?” diye soracak olursanız, onun da yanıtı serginin manifestosunda saklı:
“Sanatçı, Hitit uygarlığı, Selçuklu, Anadolu kilimleri ve Anadolu’ya ait mitleri resimlerinde konu alarak, günümüze bu toprakların tüm kültür birikimini taşıyan bir coşkuyla resimler yapıyor. Görünenin arkasında bu birikimden yararlandığını tüm resimlerinde duyumsayabiliriz. Biçimi esas alarak rengi inkâr etmeden beyazın tonlarından yola çıkarak, renklerin değerini yumuşatıp ve rahatlatıcı bir tavırla resim yapmayı tercih ediyor. Elalmış’ın sanatındaki ayırt edici özellik, beyazın çeşitlemeleriyle biçime ulaşması. Gerçekleştirdiği bir başka tazelik ise boyayla yeni boyutlar elde etmeyi denemek. Tarihin kaynaklarından birinin de sanat olduğu inancıyla üretimine devam eden sanatçı, bugüne kadar Keçiname, Turnaname, Zeytinname ve en son Günlükname ile yaşadığı coğrafyanın yaşanmışlıklarını konu alarak çalışmalarına devam etmektedir.”
Elalmış’ın sergisine gittiğinizde, genç kuşağın önemli isimleri Baran Kamiloğlu, Ceren Çağlar, Kadir Öztoprak ve Talat Ayhan’ın “Kağıt işler 20x20” adı altında sergiledikleri işlerini de görebileceğinizi hatırlatarak bu haftaki yazıyı tamamlayalım.

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Mustafa Ayaz-12 Haziran’a kadar (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Erkin Keskin-İzzet Temel(heykel)-Yarın açılacak (Valör Sanat/Yıldız), Gülseren Kayın Öker-Bugün açılacak (Galeri Sanat Yapım/Şenyuva), Aslı Sinman-19 Mayıs’a kadar-(Deppo 29/GOP), Mahir Güven-30 Mayıs’a kadar (Arda Sanat/Yıldız), Mübin Orhon-Phoebe Cummings-4 Haziran’a kadar (Galeri Nev/Kırlangıç Sokak), Emin Güler-31 Mayıs’a kadar (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız), Hüseyin Arıcı ve Zuhal Baysar-22 Mayıs’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Özlem Kaçmaz-31 Mayıs’a kadar (Detay Sanat/Kocatepe), Orhan Gürel-18 Mayıs’a kadar (Galeri M Arcadium/Çayyolu), Gülay Karakuş-20 Mayıs’ta açılacak (ÇSM/Çankaya), Uğur Yıldız-18 Mayıs’ta açılacak (BRHD/Hilal Mahallesi), Mehmet Cihan Gezen-11 Haziran’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Kayıhan Keskinok-21 Mayıs’a kadar (Keskinok Sanat Vakfı/Cinnah Caddesi), Tülin Aytaç Demir-24 Mayıs’a kadar (RC Art Galeri/Bilkent Center), Özlem-Murat Oğuz-21 Mayıs’a kadar (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Devabil Kara-21 Mayıs’a kadar (Siyah-Beyaz/Şili Meydanı), Selin Aral(Heykel)-10 Haziran’a kadar (Valör Art/Ümitköy), Nurgin Çetin Almalı-Burak Erim-Selmani Baki Kocaispir-4 Haziran’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Hasan Kara-21 Mayıs’ta açılacak (Akdora Art/Hilal Mahallesi), PSG Grup karma sergi-18 Mayıs’ta açılacak (Grup Sanat/Hollanda Caddesi), “Nadas” karma sergi-27 Mayıs’a kadar (ÇSM/Çankaya), “Yüreğimdeki sevgi 2” karma sergi-25 Mayıs’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Karma sergi-Bugün açılacak (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi).

Yazarın Tüm Yazıları