Bursa’yı gezme sırası Bursa’da yaşayanlarda

Bursa hızla büyüdü, doksanlı yılların sonu ile başlayan süreçte göz açıp kapayıncaya kadar sanayi şehri kimliğine bürünen “kalabalık” şehir geçmişe dair sosyal ve tarihi özelliklerini, günümüzde içinde yaşayan insanlara unutturdu... Şehir Anadolu’nun farklı yerlerinden göç aldı, ne eski Bursalılar ne de yeni Bursalılar olarak tanımlayabileceğimiz kitle, şehirdeki gelişmeleri takip edemez hale geldik.

Haberin Devamı

Bursa’yı gezme sırası Bursa’da yaşayanlarda

Öyle ya çoğumuz iş stresinde şehrin bir noktasından diğer noktasına ulaşmak için trafikte mücadele ediyor, sonra da eve girince de dışarı çıkmıyoruz. İnanın bu şehirde güzel gelişmeler var, şehrin sosyal ve tarihi kimliğine dair güzel gelişmeler var. Bu haftaki yazımızda size hatırlatmak, vurgu yapmak istediğim; ipek üretimini yeniden canlandırmak gibi, şehrin manzaralı bir noktasında bulunan Hünkar Köşkü ve yanı başındaki sosyal tesis gibi, ülkemizin alanında tek Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi gibi yerler... Nereden çıktı şimdi bu konu derseniz, özetlemek isterim;

HERKES KENDİ ŞEHRİNİN BİR GÜNLÜK TURİSTİ OLSUNBursa’yı gezme sırası Bursa’da yaşayanlarda

Haberin Devamı

ASLINDA yukarıda yazdıklarımla tam da örtüşecek, geçtiğimiz hafta sonu, daha önce yapılması planlanan fakat hava muhalefeti nedeniyle ertelenen bir projenin tanıtımını kaçırdım, üzgünüm. Hani diyorum ya artık bu şehirdeki gelişmeleri takip edemiyoruz, herkes evden işe bir koşturma içinde diye... TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu ile Bursa Büyükşehir Belediyesi birlikte düzenledikleri organizasyonda Bursa’nın tarihi ve turistik yerlerini Bursalılara hatırlatmak adına, şehirde yaşayan insanlara yönelik bir projeye imza attılar; adı “Herkes kendi şehrinin bir günlük turisti olsun.”

ÖNCE ŞEHRİNİ TANI

Özeti şu; bu şehirde yaşıyorsun ama gitmediğin bilmediğin birçok yer var, önce kendi şehrini tanımalısın..!
Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu, Bursa’da son yıllarda görev yapan en azimli, sabırlı ve çalışkan TÜRSAB Başkanı. Saracoğlu proje tanıtım toplantısında, “Herkes Kendi Şehrinin Bir Günlük Turisti Olsun” projesi Türkiye’de ilk olan bir proje. TÜRSAB olarak projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Herkes kendi şehrinin turisti olsun mottosuyla çıktığımız bu yolda özellikle kentte yaşayan her meslek grubundan belirli sayıda kitleleri, 10 farklı tur programı 10 farklı grup şeklinde bundan sonraki süreçte devam ettireceğiz.

Haberin Devamı

ÖNCELİK BURSA’DA

İlk basamakta basın mensuplarıyla birlikte yola çıktık. Önce UNESCO Tarihi Miras Alanlarını ziyaret ettik. Herkes buraları biliyor ama bakmakla görmek farklı şeyler. Saraçoğlu, “Biz turizmde algı oluşturmak ve oluşan çevre zararlarını ortadan kaldırmak için turizme yönlendirmek açısından ve kültür turizmine başkent olan Bursa’yı öne çıkartmak açısından bu projeyi gerçekleştiriyoruz“ şeklinde açıklama yaptı. Uzun lafın kısası Bursa’yı gezme sırası önce Bursa’da yaşayanlarda..!

HÜRRİYET YAZARLARI BURSA’DA

Bursa’yı gezme sırası Bursa’da yaşayanlarda

BUGÜNKÜ yazı konuma ilham veren buluşma çerçevesinde; geçtiğimiz hafta içi iki gün boyunca Hürriyet gazetesi İstanbul ve Bursa yazarları olarak Bursa’yı gezdik. #Bursayıkeşfet #Hürriyetlekeşfet projesi kapsamında yakında tüm Türkiye’ye ulaşacak bir ek hazırlanacak, yazarlar gözlemlerini Bursa için hazırlanacak bu özel eke aktaracak..

Haberin Devamı

BURSA’NIN DEĞERLERİ

Bursa’yı gezme sırası Bursa’da yaşayanlarda

Salı sabahı Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmenimiz sayın Ahmet Hakan ve Yayın direktörü Emre Oral’ın katılımıyla, Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, değerli Başkan Sn Alinur Aktaş’ın da misafirperverliğinde Zindankapı’da başlayan organizasyon süresince Bursa’da nokta atışı, özel yerlere ulaştık, hızla büyüyen gelişen Bursa‘yı ve turizm potansiyelini değerlendirdik... Tophane bölgesi-Osmangazi Türbesi önünde alplerin nöbet değişim töreni, Tarihi Çarşı ve Hanlar bölgesi, Karagöz Antique Shop’ta Şinasi Çelikkol’dan Karagöz gösterisi, Kozahan’da kahve molası, tarihi belediye binasında Başkan Alinur Aktaş’ın bizi Atatürk’ün hastayken yaptığı son Bursa ziyaretlerinden birinde zeybek oynadığı meşhur tarihi salonda tekrar ağırlaması-bilgi vermesi, Hünkar Köşkü Müzesi ve sosyal tesislerinde verdiğimiz Bursa manzaralı mola, Tofaş Araba Müzesi, Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nde ipeğe emek veren insanlar, Akçalar-Aktopraklık Höyük’te Bursa’nın uzak geçmişine yolculuk, Yaylacık Köyü’nde, Kardelen Kestane Şekeri Fabrikası’nda kestanenin serüveni, Gölyazı’da leylekler eşliğinde yaptığımız tekne gezisi, ve bence Bursa’nın yüz akı projelerinden BTM-Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ve GUHEM-Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’ne yaptığımız ziyaretler iki günün özeti.

Haberin Devamı

GELECEK VE UMUT

Bu özel iki gün boyunca bizi yalnız bırakmayarak, sürekli her detayla ilgilenen Hürriyet gazetesi Bölge Müdürü Burcu Başar, müdür yardımcısı Ümit Saylar’a ve Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla ilişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan’a, Şube Müdürü Kevser Canan Argın’a, Medya Sorumlusu Bahar Özgün’e, ziyaret ettiğimiz tüm müze ve mekanlarda görevini layıkıyla yaptıklarını gözlemlediğim Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına ve personeline teşekkür etmek isterim. Bu insanlarla geçirdiğim iki gün sonrası Bursa’nın geleceği adına umut tazeledim.
Bunlar Bursa’ya has özel mekanlardan sadece birkaçı ve bu saydığım yerlerde görevini layıkıyla yapmaya çalışan, şehre gelen turistleri ve yerel ziyaretçileri misafirperverlikle karşılayan insanlar var..

Haberin Devamı

Bursa’yı gezme sırası Bursa’da yaşayanlardaHÜNKAR KÖŞKÜ

HÜNKAR Köşkü’ne çıkan yol Yıldırım Belediyesi tarafından temizlenmeye, bölgedeki kötü görüntü arz eden evler yıkılmaya başlanmıştı. Bir heyelan tehlikesi sonrası gelen yıkım kararı aslında yerinde olmuş zira köşke çıkan yol güzelleşiyor. Hünkar Köşkü, 1844 yılında Padişah Abdülmecid Han’ın Bursa gezisi nedeniyle av köşkü olarak yaptırılmış. Köşkün en önemli özelliklerinden biri, 19 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmış olması. Abdülmecid Han’dan sonra Osmanlı sultanlarından Abdülaziz Han ve V. Mehmet Reşat da köşkte konuk olmuş.

ATATÜRK’Ü AĞIRLAYAN KÖŞK

Köşkün diğer önemi; 1922 yılında Atatürk ile birlikte kurtuluş savaşı komutanlarını 12 gün süreyle ağırlamış olması. Atatürk ayrıca, 1925, 1931 ve 1935 yıllarında Bursa’ya yaptığı ziyaretlerde de bu köşkte kalmış. Hatta manevi kızları Ülkü Hanım ve Sabiha Gökçen’e ait oda görülebilir. Bursa’daki sivil mimari yapıların nadir örneklerinden birisi olan köşkü eğer şanslıysanız, binanın sorumlusu sanat tarihçi Zehra Ambartepe ile gezin, biz anlatımına hayran kaldık. Bursa’ya tepeden bakabileceğiniz, Hünkar Köşkü Müzesi bahçesinde bulunan Büyükşehir Belediyesi sosyal tesisleri ise Bursa lezzetlerini tadabileceğiniz güzel bir mekan.

Bursa’yı gezme sırası Bursa’da yaşayanlarda
UMURBEY İPEK ÜRETİM VE TASARIM MERKEZİ

DAHA kapının önünde başlıyor ipek yolculuğunuz... Doksan derece sıcaklıkta suya atılan kozalardan ipek çekimini görebileceğiniz küçük bir gösteri ile karşılanıyorsunuz. İpeğin tüm süreçlerine ipek böceğinin tüm evrelerine şahit oluyorsunuz burada. Gözlerinizin önünde bir mucize gerçekleşiyor, şaşkınlığınız hayranlığa dönüşüyor.

BİLGİLER VERİLİYOR

Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi... Halen daha Bursa’da ‘ipekçilik öldü artık üretilmiyor’ diyorsanız Umurbey’i ziyaret etmelisiniz. Bursa’da; Bursa ipeğini, ipekçiliği ve ipek böcekçiliğini eski değerine kavuşturmak için bu merkezde son yıllarda ciddi çaba harcanıyor. Benim önceden tanıdığım ve çok emeği olduğunu bildiğim Mehmet Ünal’ın yanı sıra İstanbul’dan merkeze katılmış Nesrin Türedi odasına gelen ziyaretçilere ipek tasarımı hakkında bildiklerini sabırla paylaşmaktan çekinmiyor.

ELLE YAPILAN HALILAR

Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi, aynı zamanda bir ipek müzesi hüviyetinde, öncelikle binanın orijinali de eskiden bir ipek fabrikasıydı. Gezebileceğiniz üretim alanında bulunan dokuma ve halı tezgâhlarına ek olarak sergi panoları ve üretime dair örneklerin sunulduğu vitrinler var. Öyle pek halı deyip geçmeyin, yapımı günlerce hatta aylarca süren bir ipek halının ve onu dokuyan kişilerin önünde saygıyla eğilmek durumundasınız.
Bir şekilde ayakta kalmayı, günümüze ulaşmayı başaran eski bir ipek fabrikasının değerlendirilmesiyle Bursa’ya kazandırılan Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi; Bursa’da ipeğin, ipek böceğinin ve ipek böcekçiliğinin günümüzde “yaşadığı” yer...

BURSA’YA NASIL GELMİŞ?

Bursa motifleri ile çizilen desenler, her alanda kullanılabilecek olan ürünlere dönüştürülerek meraklısına ulaştırılıyor. Eğitim ve seminer alanlarıyla da yaşayan bir mekan olan Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi; ipeğin Bursa’ya nasıl gelip gelenekleştiğini ve bu geleneğin hikâyelerini de ziyaretçileriyle paylaşıyor. Bursa ipeğini, kumaşını ve ipek böcekçiliğini geleceğe taşıma görevini üstlenmiş olan merkez, gençleri de Bursa’nın bu özel değeriyle tanıştırmayı hedefliyor. Sıra sizde, ne zaman gidiyorsunuz?

Bursa’yı gezme sırası Bursa’da yaşayanlardaGUHEM - GÖKMEN UZAY VE HAVACILIK EĞİTİM MERKEZİ

BURSA’nın değil, ülkemizin yüz akı projelerinden biri olan, GUHEM -Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK iş birliğinde, yaklaşık 13 bin metrekarelik alanda hayata geçirilmiş muhteşem bir proje. Bu merkezi gezmek için çocuk veya öğrenci olmanız gerekmiyor, kaç yaşında olursanız hatta hangi şehirde yaşıyorsanız yaşayın Bursa’da ki bu merkezi gezmelisiniz.

UZAY TEMALI MERKEZ

GUHEM, yüksek teknoloji alanlarında araştırma yapmayı hedefleyen genç nesiller yetiştirilmesi ve ülkemizin yerli ve milli teknolojilerle uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefi ile kurulan uzay temalı ilk interaktif merkez olarak tarihe geçmiş durumda. Merkezin en önemli amacı; her yaş grubundan bilimseverin uzay, havacılık ve teknoloji konularında bilgi ve deneyim edinmesini sağlamak ve toplumun genelinde farkındalık oluşturarak genç nesillere ilham vermek. Öyle ki bu amacı çok iyi kavramış, bizi gezdiren merkez görevlilerinden astronom Furkan Tomak tüm heyecanını bize yansıttı.

BİRÇOK ATÖLYESİ VAR

Merkezde; 154 interaktif eğitim düzeneği, havacılık eğitim merkezi, uzay inovasyon laboratuvarı, kimya ve biyoloji laboratuvarı, matematik, robotik kodlama, uzay, havacılık atölyeleri yer alıyor.
Alanında Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ilk 5 merkezi arasında yer alan GUHEM, 2019 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri (European Property Awards) kapsamında, ‘Kamusal Yapılar’ kategorisinde ödül kazanmış. Açıldığını duydum ama gidemedim diyenlere duyurulur.

Yazarın Tüm Yazıları