Füzeler Bandırma’ya verilsin

Bandırmalı bir grup gencin 1950 yıllarda gerçekleştirdiği füze denemeleri konu alan ve gerçek bir hikâyeden beyaz perdeye aktarılan “Bandırma Füze Kulübü”nün geçtiğimiz hafta çekimleri Bandırma’da da gerçekleştirildi. Filme Bandırmalılar yoğun ilgi gösterdi ve 200’e yakın Bandırmalı figüran filmde görev aldı.

Haberin Devamı

Filmin yönetmen koltuğunda oturan Ömer Faruk Sorak’la kısa bir sohbet etme imkânımız oldu. Sorak, çekimlerin Mudanya ve İstanbul’da kurulan platolarda yapıldığını, Bandırma’nın ise 3-5 bina dışında tarihi dokusunu kaybetmesi nedeniyle çekimler gerçekleştiremediklerini kaydetti. Bandırma’nın filmde yer alması bugün nikah salonu olarak kullanılan yapı sayesinde oldu. Dönemin iskele binası olan ve bugün Belediye Nikah Salonu olarak hizmet veren alanda set kuruldu ve birkaç sahne çekildi. Bütün olumsuzluklara rağmen Bandırma’nın filmde yer alması sağlandı. Filmin mart ayında vizyona girmesi planlanıyor. Umarım Bandırma’ya özel bir gala da yapılır.

Füzeler Bandırma’ya verilsin

Haberin Devamı

1960 YILLARI KAYDETMEK

Değerli gazeteci büyüğüm Erdem Özcan’ın Bandırma Füze Kulübü ile ilgili arşivini ve çektiği fotoğrafları incelerken biraz film ve o dönemlerde yaşananlarla ilgili sohbet ettik.
Kendisi bu konuda çok daha detaylı yazılar kaleme alacaktır.
Bana verdiği iki fotoğraf konusunda ise dikey durumda bulunan füzenin Bandırma Füze Kulübü tarafından üretilen füze, yerde infilak edeninin ise Krikor Divarcı’nın füzesi olduğu bilgisini verdi. Yıl olarak ise 1960’ı işaret etti.
Filmin ilk fragmanında benzer füzelerin olduğu dikkatimden kaçmadı. Peki, sizce de filmde kullanılan füze ve o döneme ait olan planlar, eskizler gibi çeşitli materyallerin Bandırma’ya hediye edilmesi ve kentimizde sergilenmesi şık olmaz mı?
Genellikle film sektöründe kullanılan bu tip materyallerin olası aksaklıklara karşı yedekleri de yapılır. Dolaysıyla film ekibinin elinde birden fazla füze olduğunu düşünüyorum. Bandırma’da başlayan bu hikâyenin öznesi durumda olan füzeler neden anı olarak Bandırma kentine hediye edilmesin?
Kaymakamlık, Belediye füze ve diğer materyallerin Bandırma’ya getirilmesi konusunda umarım girişimde bulunur.
Yazıyı yazarken Truva filmi aklıma geldi. Brad Pitt’in başrolünde oynadığı filmin tamamlanmasından sonra filmde kullanılan Truva Atı Çanakkale’ye hediye edilmişti. Amerikalı bir şirket dahi bu konuda böyle duyarlı davrandıktan sonra “Bandırma Füze Kulübü”nde kullanılan füzeler neden Bandırma’ya hediye edilmesin...

Haberin Devamı

NOT: Sağlam füze yanındaki kişi Turgut Cepoğlu teneke fabrikası sahibi. Yerde patlayan füze sahibi ermeni asıllı Kirkor Divarcı. Yer: Kızıksa askeri atış alanı.

Yazarın Tüm Yazıları