Sırrı samimiyet

Göksel, Göcek’teki evinin bir bölümüne stüdyo kurdu, yeni şarkısı “Çölde Bi’ Vaha”nın vokal kayıtlarını burada yaptı. Şarkıyı dinleyin, masalsı videosunu izleyin, evlerimize kapanmışken bir ‘evren gezmesi’ne çıkın.

Haberin Devamı

Sırrı samimiyet

Göksel karantinayı geçirmek üzere Fethiye’nin bir köyüne göç etmişti. Bu göç ona iyi geldi, doğayla iç içe geçirdiği zamanın kıymetini yaşayarak anladı. Koşuşturma içinde ıska geçtiği insanlarla tanıştı ve onların kalbine dokunmasına izin verdi. Ruh hali böyle olunca şiirlerle ve şarkılarla mesaisi de bambaşka oldu.

‘Lütufsuz Yaz’ önceden kaleme aldığı bir şiirdi. Geride bıraktığımız ‘salgın yazı’nın ruhunu böyle yakaladı. Şiiri okuyan müzisyen Osman Şahin, bunu bir şarkı sözüne dönüştürmeyi önerdi, Göksel’le birlikte bestesini yaptılar. Can Güngör şahane bir düzenlemeyle noktayı koydu. Şarkının gerçeklik ve samimiyet dozu yüksek videosu da Göksel’in oradaki hayatını özetliyordu.

Haberin Devamı

Bu açıdan bakınca salgın günlerini avantaja çeviren Göksel’in ‘Lütufsuz Yaz’dan sonra arayı çok açmayacağını umuyordum. Ama sonraki şarkıya kavuşmamız bu yılın nisan sonunu buldu.

Göksel, Göcek’teki evinin bir bölümünde stüdyosunu kurdu. Yeni şarkı “Çölde Bi’ Vaha”nın vokal kayıtlarını burada yaptı. Şarkı yazımında yine Osman Şahin-Göksel ortaklığı var. Şahin önce şarkının temelini oluşturan ‘synth’leri yerleştirdi. Ardından parçayı Mabel Matiz’le yaptıkları güzel işlerden bildiğimiz Sabi Saltiel’e yolladılar. Bence Saltiel, Göksel’in aktarmak istediği duyguyu doğru okuyarak şarkının derinliğini ortaya çıkardı.

Yeri gelmişken, yeni albüm yolda ama öncesinde bir tekli daha gelecek. Göksel geçen kış İstanbul’a belirli aralıklarla gelerek Sabi Saltiel ve Ozan Çolakoğlu’yla mesai yapmayı ihmal etmedi yani. “Çölde Bi’ Vaha”yı dinleyip Aytekin Yalçın’ın yönettiği masalsı videoyu izleyin, eve kapanmışken bir evren gezmesine çıkın. Tahmin edeceksiniz ama ben salgın koşulları nedeniyle çalışmaları biraz yavaşlamış, çok iyi bir Göksel albümünün yolda olduğunun müjdesini vereyim.

KÜÇÜK EVDEN BÜYÜK ŞARKILAR

Sırrı samimiyet

Haberin Devamı

Pinhâni, geçen yıl yayımladığı çok güçlü bir şarkıyla “Salgın günlerine damga vurdu” desek abartılı olmaz. ‘Dünyadan Uzak’ın dokunaklı sözleri var. Üstelik şarkı, melodisiyle de salgın şokuyla hayatını sorgulayanların yüreğine dokundu. Sahibi Pinhani’nin yorumunun dışında, Sakiler grubunun Müslüm Gürses üslubunu andıran icrasıyla da çok sevilen şarkı, geçen yılın özel işlerinden...

Grup, art arda yayımladığı ‘Hikâyeler Tükendi’, ‘Ankara Gel Dedi’, ‘Çok Alıştım Sana’, ‘Beni Böyle Sevemezsin’, ‘Aşk Bir Mevsim’ ve ‘Ben de Delirdim’ teklilerinin yanına ‘Dünyadan Uzak’ı da ekleyerek ‘Evde Kayıt’ adını verdikleri bir EP oluşturdu. 2020’nin son işi olarak Sakiler grubundan Hasan Gözetlik’le birlikte yaptıkları ‘Yalnızlık Zor’ EP’si geldi. Bir konser kaydı albümü derken, bu yılın başında ‘Tomorrow is Beautiful’ adlı İngilizce teklisini de yayımladı grup.

Haberin Devamı

‘Tomorrow Is Beautiful’ı dinlediğimde ne solist Sinan Kaynakçı’nın yorumu, ne şarkının matematiği ne de düzenlemenin İngilizceye uygun olabildiğini gördüm. Ama her şey bir yana Pinhâni’nin pandemi döneminde ne kadar üretken olduğunu anlamak için sık aralıklarla yayımladığı teklilerine, işlerini EP ve albümle nasıl bütünlediğine bakmanız yeterli.

‘Küçük Bir Evde’ albümü, 2019’da yayımladıkları ‘Üzülmeyelim’ adlı teklileri dahil olmak üzere 9 tekli ve 1 versiyonunu kapsıyor, ancak 6 yeni şarkı da içeriyor. Albümün lokomotifi olan ‘Leyla’dan başlayarak önce yenileri, sonra eskileri keyifle dinleyeceksiniz. Kaynakçı’nın Eray Polat’la kendi evinde yaptığı kayıtlara Akın Eldes ve Selim Aydın uzaktan katılırken konuk müzisyen olarak Ediz Hafızoğlu, Toygun Sözgen ve Atakan Gözetlik’in dokunuşları ‘Küçük Bir Evde’ye kıymet katıyor.

Haberin Devamı

FARKLI BİR ZİRVEYE TAŞINIYOR

Sırrı samimiyet

2021 başında Rosalia’nın eşliğiyle İspanyolca teklisini yayımlayan Billie Eilish, bu yıla R. J. Cutler’ın çektiği ‘Billie Eilish: The World’s A Little Blurry’ adlı belgeseliyle damga vurdu. Şubat sonunda Apple TV üzerinden izlenmeye başlayan belgeselde Eilish’in 3 Grammy’li ve fenomen olmuş ilk stüdyo albümü ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’nun perde arkasına ışık tutuluyor. Bir belgesel için epeyce yüksek (yaklaşık 2 milyon dolar) bütçesi olan yapım hem dijital izleyicinin hem de eleştirmenlerin beğenisini kazandı, yapımcısına para da kazandırdı. Belgeselin müziklerinden ‘Ilomilo’ (ilk albümden bir şarkı) da tekli olarak yeniden yayımlandı.

Haberin Devamı

Artık sırada yeni bir şarkı vardı. ‘Your Power’ folk özellikleri taşıyan şaşırtıcı bir şarkı... Sözleriyle de Eilish’in kişisel bir mesaj verdiğini söyleyebiliriz. Belgeseli izleyenlerin kolayca anlayacağı üzere, buradaki adres Billie’nin lisedeyken çıktığı 20’li yaşlarındaki eski sevgilisi Brandon Adams olabilir. Bu ilişkinin, Eilish’in hayatını nasıl altüst ettiğini biliyoruz. Billie’nin amacı, hayranı olan gençlere bir tavsiye verebilmek.

Eilish ‘Bad Guy’ı çoktan aştı ve ergenlik çağındaki hayranlarının beğeni çıtasını da yaptığı işlerle yükseltiyor. İkinci albümle bambaşka bir zirveye çıkacağına inanıyorum. 

Yazarın Tüm Yazıları