Özgürlük bildirgesi gibi!

Araya salgın ve karantina girince uzun zamandır beklediğimiz yeni teklisini ancak yayımlayabildi. Ancak beklediğimize değdi! Bir önceki teklisinde biten ilişkisinin acısını yansıtan Miley Cyrus ‘Midnight Sky’la tek başına ayakta olduğunun mesajını veriyor.

Haberin Devamı

Özgürlük bildirgesi gibi
Miley Cyrus, geçen yıl ‘She Is Coming’i yayımladığında bunun bir EP üçlemesinin ilk ayağı olduğunu ve bu üçlemenin yeni Cyrus albümü ‘She Is Miley Cyrus’a temel oluşturacağını biliyorduk. Ancak öyle olmadı. Bu EP’nin ardından ‘Mother’s Daughter’ın remiksleri sonrası sadece ‘Slide Away’ teklisi yayımlandı. Tabii ‘Charlie’nin Melekleri’ filmi için Arina Grande ve Lana Del Rey’le bir araya gelerek yayımladığı ‘Don’t Call Me Angel’ı saymazsak...

Bu noktadan sonra araya salgın ve karantina günleri girdi. Cyrus yeni teklisi ‘Midnight Sky’ı da ancak yayımlayabildi, ‘She Is Coming’ EP’sine gönderme yaparak sosyal medyadan “Bu kez gerçekten geliyorum!” demeyi de ihmal etmedi. Öncelikle şunu söylemek gerek: ‘Midnight Sky’ için beklediğimize değdi! Özellikle 1970’ler sonu ve 1980’ler boyunca yapılan pop-rock şarkıların, genel disko ambiyansının, parmak ısırtacak kadın vokallerin nostaljisini sevenlerdenseniz neden böyle söylediğimi daha iyi anlarsınız. Anaakım trendler açısından provokatif işlere imza atan, farklı sound’lar (pop, rock, hiphop, country) arasında gezinmeyi seven Cyrus bu şarkıdaki vokal üslubuyla idolü olduklarını belirttiği Stevie Nicks, Joan Jett, Debbie Harry gibi efsanelere selam çakıyor. Hatta ‘Midnight Sky’da Stevie Nicks’in ‘Edge Of Seventeen’inden bir alıntı da var.Özgürlük bildirgesi gibi

Haberin Devamı

Beklentiyi arttırıyor

Gelelim sözlere... Bir yıl önceki teklisi ‘Slide Away’de bitirdiği uzun süreli ilişkinin acısını yaşayan, adeta ağıt yakan bir genç kadın vardı. ‘Midnight Sky’daysa her şeyin üstesinden gelmiş; tek başına ayakta olduğunun, kendisini kimselere ait hissetmediğinin mesajını veren bir Miley Cyrus var. Şarkı sözleri özgürlük bildirgesi gibi...

Miley Cyrus’ın ilk yönetmenlik deneyimini yaşadığı videodaysa sözlerin ana fikri ve sound 1970’li yılların sonunda moda olan isyankâr cazibe mevcut. Bu durum Cyrus’ın yeni bir estetik tutumun işaretlerini verdiğini de düşündürebilir yeni albüm öncesinde.

Haberin Devamı

Diğer bir deyişle, ‘Midnight Sky’da 1980’lerden etkilenen disco synth pop ve rock’n roll bir vokal üslubu karması yakalamayı başarmış Cyrus. Yazarlarından biri olduğu şarkı pırıl pırıl prodüksiyonuyla 2020’lerin beklentisini de karşılayacak sanki... Şarkının başarısından da anlayacağımız gibi Miley Cyrus bir yandan öngörülmezlik özelliğini korurken diğer yandan müzikal anlamda çok hayırlı bir yöne doğru evriliyor, çıtasını yükseltiyor. Albüm için beklentiyi arttırıyor.

YİĞİDE HAKKINI VERMEK İSTERİM

Murat Boz, bu yıl önce ‘Can Kenarım’ adında ve eski normale ait bir aşk baladı yayımladı. Parçası hayranları ve radyolarca sevildi, desteklendi. Ardından gelen teklisi ‘Kalben’ yaz ayları için düşünülmüş ve bana göre hem Murat Boz diskografisi hem de anaakım açısından taş üstüne taş koymayan bir şarkıydı ne yazık ki.

Haberin Devamı

Hatta bu şarkının videosunu da eleştirmiş ve Boz’a “Yakışıklı, seksi, kaslı, dövmeli, yabancı mankenli, ‘artiz’ bakışlı video hallerinden çıkıp dijital çağın gerektirdiği gibi samimi ve sanatsal tarafı da güçlü video fikirlerinin zamanı gelmedi mi?” diye sormuştum.  Kendisi benim lafıma kulak mı verdi yoksa aklın yolu bir mi bilmiyorum ancak yeni tekli ‘Gece’nin videosunda bir ilerleme var. Sözü ve müziği Emrah Karakuyu’ya ait, Gürsel Çelik’in düzenlediği şarkının Elif Kalkan tarafından çekilmiş videosu kısa film ve müzik videosu karışımı başarılı bir iş olmuş.Özgürlük bildirgesi gibi
Görsel olarak kıvamı tutturmayı ustalıkla başarmışlar. Ancak diyaloglarla bir aşk hikâyesi anlatan senaryo Shakespeare oyunu kıvamında olmak yerine samimiyeti seçseydi daha etkili olurdu gibi geliyor bana.

Haberin Devamı

Üçüncü dakikadan itibaren klip özellikleri öne çıkıyor. Videonun bütününde ‘Her Yerde Sen’ dizisinden tanıdığımız genç oyuncu Deniz Işın eşlik ediyor Boz’a. Şarkı, sound olarak anaakım klişesi değil modern, çabuk tüketilir bir elektronik pop örneği olması nedeniyle dikkat çekici. Diğer bir deyişle yiğide hakkını vermek isterim.

Yazarın Tüm Yazıları