Bir Teoman daha gelmez

Örnek aldığı isimlerinki gibi bir saygınlığa ulaşamadığını, ‘popçu gibi bir şey’ olduğunu düşünerek müziği bırakmıştı. Oysa bana göre kariyeri bir başarı hikâyesidir. 1996-2006 arasında yayımladığı 10 şarkıdan oluşan ‘Teoman ve Piyano’ albümünü çok beğendim.

Haberin Devamı

Teoman’ın kendinden memnuniyetsizliği 2010’lu yılların başında zirveye ulaştı. Kariyeri boyunca yağmur gibi konser vermiş, sayısız hit şarkıya imza atıp üslubunca söylemiş, sözü ayrı bestesi ayrı ilgiyi hak eden bir rockstar olmayı başarmış bir kişiden söz ediyoruz. Peki, neydi bu memnuniyetsizliğin sebebi? Sevdiği işi iyi yaparak herkese nasip olmayacak bir başarı kazanmıştı. Ancak yaptığı hiçbir şey onu tatmin ve mutlu etmiyordu artık. Kendi kendisinin karikatürüne dönüştüğünü düşünüyordu. Acısını hafifletmek, zihnini yormamak için pansuman niyetine rock’n roll hayatına sığındı. Öte yandan bu hayat sık sık magazin kameralarına yakalanıyor, Teoman’ın mutsuzluğunu büyütüyordu. Teoman gelecekte bir magazin figürü olarak hatırlanmaktan korkmuştu.

Haberin Devamı

Bir gün bir mektup yazarak müziği bıraktığını açıkladı dosta düşmana. O mektubu yazmasa söylediğine kendisi de inanmayacaktı. Yani biraz nefes almak, yüklerinden kurtulmak için Teoman’dan Teoman’a yazılmıştı mektup. Bir süre öylece durdu. Müziğin yerine bir şeyler koyma çabası sonuç vermedi ve geri döndü. Kafasında pişire pişire, kademe kademe döndü.

Bir Teoman daha gelmez

Bu yıl yeni albüm de yapabilir

Baba olmaya karar verdi, bir süre sonra da rock’n roll hayattan emekliliğe... Derken eski şarkılarına taktı kafayı. Hayranlarına ‘Aslında o şarkılar öyle değildi, siz eğlenin diye öyle yapmıştım. Bir de böylesi var’ demek istiyordu. ‘Koyu Antoloji’ böyle çıktı ortaya. Aradan iki yıl geçti ve ‘Teoman ve Piyano’ ile karşı karşıyayız.

Bana sorarsanız tüm bu çabanın temelinde ‘Örnek aldığım ozan müzisyenler Leonard Cohen, Tom Waits’inki gibi bir saygınlığa ulaşamadım, popçu gibi bir şey oldum’ inanışı ve huzursuzluğu vardır. Oysa gerçek öyle değil. Ben kendi adıma bir Teoman daha gelme ihtimalini çok düşük görüyorum. Kariyeri bir başarı hikâyesidir. Popüler olmuş ancak asla pop yıldızı gibi görülmemiştir.

‘Koyu Antoloji’yi de beğenmiştim ama Sabri Tuluğ Tırpan’ın piyano için düzenlediği, Teoman’ın 10 yıllık (1996-2006) döneminden seçilen ve iki günde tamamen canlı kaydedilen 10 şarkılık ‘Teoman ve Piyano’yu daha çok beğendim. İki çalışmanın ruhları aynı olsa da piyano için yapılan şarkı seçimleri ve bütünlük bu işi daha ilginç kılıyor. Teoman, 2015’ten beri yeni albüm yapmıyor. Bir rivayete göre bu yıl içinde o da olacak. “Hem olgunluk hem son albümüm olacak” diyor Teoman. İnanıp inanmamaksa sizin bileceğiniz iş.

Haberin Devamı

LİSELİ KIZIN DOMİNO ETKİSİ

Bir Teoman daha gelmez

Aleyna Tilki, salgın öncesi yayımlayıp başarılı olduğu ‘Yalan’ teklisi sonrası geçen yılın ortasında bir dondurma firmasının kampanya yüzü olarak yaptığı ‘Bu Benim Masalım’la da ilgi görüp markayı memnun etti. Derken Acun Ilıcalı’dan bir TV dizisi başrol teklifi aldı. Dizi ‘İşte Bu Benim Masalım’ adını taşıyacaktı ve yetenekli lise öğrencisi Aleyna’nın kabuğundan çıkma hikâyesini anlatacaktı. Aleyna bu dizi için yurtdışı kariyeri planlarını bile rafa kaldırdı. Görülüyor ki rolünün altından da gayet iyi kalktı...

Diziye adını veren şarkıdan sonra yeni şarkısı ‘Nehir’ geldi. Dizinin hikâyesi ABD’de birçok genç ve yetenekli müzisyenin eğitime tabi tutulduğu Disney Channel formatında, ‘High School Musical’ kafasında. ‘Nehir’ hem o geleneğe gönderme yaparak Türk şarkısı olmayı başarmış hem de nakaratıyla net bir sonuca ulaşmış diyebiliriz.

Haberin Devamı

Reklam kampanyasından hit şarkıya, oradan dizi başrolüne ve dizi sayesinde yeni bir hit şarkıya ulaşan bir domino etkisi… Ne diyelim, at binenin kılıç kuşananın!

DİSNEY OKULUNUN SON MEZUNU

Bir Teoman daha gelmez

Disney Channel dizisi ‘High School Musical’dan söz etmişken esas yıldızı unutmayalım. Aleyna için mevzu tersten gelişmiş olabilir ancak ABD’de Disney Channel’ın müzikal gençlik dizilerinde şarkılarıyla tanınıp popstar’lığa yükselen birçok isim oldu bugüne dek. Hilary Duff, Demi Lovato, Selena Gomez, Miley Cyrus, Britney Spears, Lindsay Lohan gibi yıldızlar için Disney Channel’ın bir ‘hazırlık sınıfı’ olduğu söylenebilir.

Bu pop yıldızlarından biri de Olivia Rodrigo olacak muhtemelen. Takip edenler bilir, altı yaşından beri bugünlere hazırlanıyordu, ‘Bizaardvark’ dizisinde parladıktan sonra ‘High School Musical’ kendisini ABD’li akranlarının yıldızı yaptı. Geçen yılın sonuna dek bu müzikalin şarkılarıyla varlık gösteren Rodrigo, yeni yıla solo kariyerinin ilk teklisi ‘Drivers License’la girdi. Rodrigo’nun prodüktörü Dan Nigro ile yazdığı şarkı Billboard, Spotify, Apple Müzik listeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında başarı kazandı. Yani, 17 yaşını doldurmakla meşgul olan Olivia hayranı olduğu Taylor Swift’in yolunda hızla ilerliyor.

Yazarın Tüm Yazıları