Rakamlarla köpeğinizi tanıyın

Köpekler bizden farklı türde olan canlılardır. Onlarla olan birlikteliğimizde onları tanımak, özelliklerini, davranış ve alışkanlıklarını bilmek önemlidir. Gelin sayıların yardımıyla onları daha iyi tanıyalım.

Haberin Devamı

Rakamlarla köpeğinizi tanıyın

39.5 DERECE ÜSTÜ ATEŞE DİKKAT

* Köpekler 39 çift olmak üzere toplamda 78 kromozom sayısına sahipleridir.
* Dişi köpeğin gebelik süresi ortalama olarak 60-65 gün aralığındadır.
* Köpeğin ortalama sağlıklı vücut ısısı 38-39 derece aralığıdır. 39.5 derecenin üstü köpekte ateş olarak kabul edilir. Çevre ısısı ve egzersiz, köpeklerde vücut ısısını değiştirebilir.
* Yetişkin bir köpeğin ağzındaki diş sayısı 42’dir. Bebeklik döneminde ise süt dişlerinin sayısı 28’dir.
* Köpeğin nabız sayısı 70-120 aralığıdır. Küçük ırk köpeklerde bu aralık üst sınıra yakınken büyük ırk köpeklerde alt sınıra yakındır.
* Dişi köpekler senede 2 defa kızgınlığa girerek çiftleşmeye hazır hale gelir. Bu dönem toplamda ortalama 20 gün kadar sürer. İlk 10 günü kanamayla karakterize olan bu süreç diğer 10 günde yumurtlama ve erkeği kabul dönemine dönüşür.

Haberin Devamı

Rakamlarla köpeğinizi tanıyın

SOSYALİZASYON SÜRECİ ÖNEMLİ

* Köpekler doğduklarında gözleri ve kulakları kapalıdır. Doğduktan sonraki 11-16 gün arasında gözleri ve kulakları açılarak duymaya ve görmeye başlarlar.
* Yavru köpeklerde kritik sosyalizasyon süresi diye tanımlanan süreç ileri yaşlardaki karakterlerinin oluşumu açısından önemlidir. Bu dönem köpeğin doğduktan sonraki 3-12 haftalık oldukları döneme tekabül eder. Bu sürecin 3-5’inci haftalar aralığı türdeş sosyalizasyonu, 5-12’nci haftalar arası da tür dışı sosyalizasyon aralığı olarak tanımlanır.
* Yavru köpekler anne sütünden kesildikten sonra erken bebeklik döneminde günde en az 4 kez, ileri bebeklik döneminde ise günde en az 3 kez beslenmelidir. 6 ayın üstüne çıkmış olan köpekler de hayatlarının sonuna kadar 2 kez beslenmelidir.

Rakamlarla köpeğinizi tanıyın

Haberin Devamı

GÜNDE EN AZ 3 KEZ GEZDİRİLMELİ

* Yetişkin bir köpek tuvalet ihtiyacını karşılamak ve egzersiz hedefli olarak günde en az 3 kez gezintiye çıkartılmalıdır.
* Köpeklerin bizden farklı olarak 3 adet göz kapakları vardır. Alt ve üst göz kapağının haricinde sahip olduğu 3’üncü göz kapağı daha ince ve gözün iç köşesine lokalize pozisyondadır.
* Köpeklerin ortalama yaşam süresi ırka bağlı olarak değişiklik gösterse de 9-14 yıl aralığıdır. Genel olarak küçük ırklar büyük ırklara göre daha uzun yaşamaktadırlar.
* Köpek iskelet sisteminde 320 civarında kemik bulunur. Bu sayı ırkların kuyruk uzunluğuna göre değişkenlik gösterebilir.

Yazarın Tüm Yazıları