Mucizevi köpek hisleri

Köpeklerin güçlü sezgi ve içgüdülere sahip olduğunu hepimiz defalarca duymuşuzdur. Bu sezgilerin sonucunda yaşanmış hikâye ve gerçek olaylardan esinlenen kitaplar yazılmış, filmler için bile konu olmuştur.

Haberin Devamı

Araştırmalar bize göstermektedir ki, aslında köpeklerin olacakları hissetmeleri insana kıyasla çok daha gelişmiş olan 5 duyuları ile ilgilidir. Ama hâlâ bilimin bile açıklamakta güçlük çektiği mistik ve karmaşık bir algılarının olduğu kısmı da su götürmez bir gerçektir.

Mucizevi köpek hisleri

YERALTI HAREKETLİLİĞİ VE DEPREMLERİ HİSSETMELERİ

Yeraltı hareketlerini insan eliyle üretilmiş olan tespit araçlarından çok daha önce sezinledikleri kayıtlı bir gerçektir.
Eski Yunan’dan Çin’e kadar birçok yerden köpeklerin deprem öncesi farklı davranmaya başladığına dair hikâyeler vardır. Deprem bilim uzmanları ve bazı bilim insanları, köpeklerin yer altından deprem öncesi gelen hareketleri ve elektrik sinyallerini algılayabildiklerine inanıyorlar. Duyma algıları bizden çok daha yüksek olan köpeklerin yer altındaki hareketliliğin sonucu oluşan ve bizlerin duyamayacağı frekanstaki sesleri duymaları sonucu bu önsezilerin oluştuğu tahmin edilmektedir. Ayrıca deprem sonrasında göçük altında mahsur kalan insanları koku duyularını kullanma yönünde eğitilmiş olan arama kurtarma köpeklerinin tespiti ile kurtarılmaları ve bunu insan eliyle geliştirilmiş hiçbir makinanın daha iyi ve doğru yapamıyor olması da bizleri yine hayrete düşürmektedir.

Mucizevi köpek hisleri
* * *
Fırtınalar: Bazı köpeklerin fırtına öncesi hareketlerinin değiştiği ve farklı davranmaya başladıkları bir gerçektir. Her ne kadar bilim insanları yüzde 100 emin olamasalar da köpeklerin hareketlerinin değişmesini havada ki basınç değişiklikleri, koku ve uzaktan gelen sesler ile ilgili olduğunu düşünmektedirler. Bazı araştırmacılar, dostlarımızın uzaktaki gök gürültüsünün yarattığı titreşimleri patileri ile hissettiklerine bile inanıyorlar...
Kanser ve başka bazı hastalıklar: Köpeklerimizin koku duyularının bize kıyasla çok daha gelişmiş olduğu tartışılamaz bir gerçektir. Doğru eğitimle köpekler artık kanser ve bazı diğer hastalıkları da insanların vücutlarının salgıladığı hormonlardan fark edebiliyorlar. Akciğer, gırtlak ve mide kanserlerinin 3. ve 4. aşamasında, insanlar bile ağız kokusundaki farklılığı algılayabiliryorlarken, kanserin ilk aşamalarında köpekler kokudaki farklılıkları neden anlayamasınlar ki? Bu konuda iyi eğitilmiş köpeklerin istatistiki olarak yüzde 90’ın üzerinde başarı oranlarının olduğu bilinmektedir.
Epilepsi ve Hipoglisemi: Son yıllarda görme engellilere kılavuzluk yapan köpeklerin yanına bir de epilepsi ve glisemik insanlara hastalıklarına yardımcı olan köpekler eklendi. Aynı kanseri koklayabilen köpekler gibi doğru eğitim ile köpekler, epilepsi ve hipoglisemisi olan hastalara eşlik etmeye başladılar. Bazen dakikalar öncesinden, bazen de saatler öncesinden bir insanın epilepsi atağı geçireceğini anlayan köpekler sorumlu oldukları kişileri uyarabiliyorlar. Böylece bu kişiler atak geçirmeden önce önlemlerini alabiliyorlar. Bu köpeklerin insanlardaki atak öncesi oluşan ısı koku ve mimik değişikliklerini takip ederek tespitte bulunuyor olmasını bilimsel olarak algılıyor olsak da, algımızın dışında bir şeylere sahip olduklarını düşünmeden edemiyoruz.
* * *
Olağanüstü yeteneklerle sahip olan ve sahip oldukları muhteşem özellikleri insanlık yararına kullanmak için çok çaba sarf eden köpek dostlarımıza minnettarız...

Mucizevi köpek hisleri

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

Evlerinizi paylaştığınız minik dostlarımızın farklı gebelik süreleri vardır.
Köpeklerde : 60-65 gün.
Kedilerde: 58-63 gün.
Hamsterlarda: 22 gün.
Tavşanlarda: 28-35 gün.
İlginç olması ve merak edilmesi açısından fillerde gebelik süresi 18-22 ay, balinalarda 14-18 aydır.

Yazarın Tüm Yazıları