Köpekler bizden ne ister?

Köpekler, vücut dilleri ve hareketleriyle isteklerini bizlere anlatmaya çalışırlar.

Haberin Devamı

Köpeğin ne anlatmak istediğini anlayabilmek, onların alışkanlık ve ihtiyaçlarını bilmeyi gerektirir. Onları tanımak ve beklentilerini anlayabilmek ise aramızdaki ilişkiyi güçlendirecek ve her iki tarafı da mutlu edecektir.

Köpekler bizden ne ister

YAKIN DİRSEK TEMASI İSTERLER: Köpeğin mutlu olduğu yer her zaman sahibinin yanıdır. Köpek sahibi olmak için geniş ve bahçeli bir ev sahibi olmayı bekliyor ya da böyle bir ortamı olmadığı için köpeğinizin mutsuz olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Köpeklerin konfor algısı sahiplerine endekslidir. Hiçbir köpek ‘Bu ev 2+1, ben bu evde oturmam’ demez. Köpekler evcilleşme sürecinin en üst basamağındaki insan oryantasyonlu canlılardır.

Köpekler bizden ne ister

EGZERSİZ YAPMAK İSTERLER: Köpeklerin günlük rutinlerinde gezmek ve egzersiz yapmak önemlidir. Sahiple birlikte gezintiye çıkmak, interaktif oyunlar oynamak, onların mental ve fiziksel ihtiyaçlarıdır. İstatistiki olarak köpeklerde görülen ve sahiplerinin şikâyetçi oldukları davranış bozukluklarının büyük bir kısmı egzersiz eksikliğine bağlı oluşmaktadır.

ARKADAŞ EDİNMEK İSTERLER: Köpekler sosyal yapılanmaları kuvvetli canlılardır. İnsan ya da köpek olsun, arkadaş edinmek ve onlarla vakit geçirmek köpeklerin çok sevdiği ve ihtiyaç duyduğu bir olgudur. Köpeğin sürü hayvanı olduğunu ve yalnızlığı hiç sevmediğini unutmamalıyız.

SEVİLMEKTEN HOŞLANIRLAR: Köpekler, insana yakın ve iç içe yaşayan bir canlı olarak sevilmek ve dokunulmaktan çok hoşlanırlar. Sahipleri tarafından uzun uzun okşanmak, sevilirken güzel sözler duymak onları çok mutlu eder.
ÖDÜLLENDİRİLMEK İSTERLER: Köpekler sahiplerini memnun etmekten mutlu olurlar. Sahiple yapılan eğitim ve itaat çalışmaları esnasında alınan aferinler ve onore edici dokunuşlar onları sonsuz mutlu edecektir.

BAKIM VE BESLENMELERİNİ SAHİPLERİNDEN BEKLERLER: Bize bağımlı yaşayan canlılar olarak köpeklerin iyi ve nitelikli beslenmeleri ve periyodik bakımları bizim sorumluluğumuzdadır. Bu ihtiyaçların optimalde karşılanmasını bizlerden beklerler. Evcilleştirme çabamızla körelttiğimiz avcılık yeteneklerinin yerine şekillenmiş olan toplayıcılık davranışını bizim karşılamamız gerekmektedir.

TERK EDİLMEMEYİ İSTERLER: Köpeğin terk edilme ve sahibinden ayrılma korkusu belkide hayatındaki en büyük endişedir. Sebebi ne olursa olsun terk edilmek bir köpeğin hayatındaki en büyük travmadır. Öyle ki terk edilen bazı köpeklerin yemek ve su içmek gibi temel ihtiyaçlarından bile vazgeçtikleri ispatlıdır.

Köpekler bizden ne ister

İYİ BİR KLAVUZLUK BEKLERLER: Onların sağlam hiyerarşik algılar üzerine kurulu bir dünyaları vardır. Bu düzen içerisinde iyi bir klavuzları olmadığı taktirde uyum göstermeleri zor olur. Bu nedenle köpekler sahiplerinden iyi ve net bir klavuzluk beklerler.

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

Çocukluk dönemlerinde hayvanlarla birlikte yaşayan insanların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde kötü alışkanlık ve davranış bozukluklarına hemen hemen hiç yakalanmadıkları istatistiki bir gerçektir. İnsan için hayvanlarla iletişime geçmek duygu durumu açısından son derece pozitif sonuçlar doğurur. İnsan için modern dünyanın en bulaşıcı hastalığı olan depresyon ve stresin en iyi ilacı hayvanlarla dostluk kurmak olabilir. Çocuklarının sağlıklı birer birey olmasını isteyen ailelerin, hayvanlarla olan ilişkilerini şekillendirmeleri bu bağlamda çok önemli olacaktır.

Köpekler bizden ne ister

Yazarın Tüm Yazıları