Köpeğinizin sağlığı için sigara içmeyin

Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde sigara alışkanlığı olan insanlar kapalı mekânlarda, evlerinde ve arabalarında daha fazla sigara tüketmekte.

Haberin Devamı

Bu ortamları sizinle paylaşan dostunuzun pasif içici olarak sigaranın zararlı etkilerine maruz kaldığını hiç düşündünüz mü? Pasif içicilik (ikinci el) ile ilgili olumsuz çok şey duymuşsunuzdur, ama büyük ihtimalle üçüncü-el sigara dumanı ile ilgili pek bir şey duymamışsınızdır. Üçüncü-el sigara dumanı, siz asansördeyken dışarıdan yeni sigara içmiş birinin asansöre binmesiyle beraberinde getirdiği saça, ele ve kıyafetlere yapışan sigara kokusudur. 2009 yılında Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma üçüncü-el sigara dumanına özellikle çocukların duyarlı olduğunu tespit etmiştir ve aynı şey evcil hayvanlarınız için de geçerlidir. Dostunuz hem havadaki dumanı solumaktayken hem de o dumanın yapıştığı halıda yatıyor ve insanlar gibi içeri dışarı istedikleri gibi girip çıkamadıkları için ikinci ve üçüncü el sigara dumanına sürekli maruz kalıyorlar ve cam açmak yeterli bir çözüm değil...

Haberin Devamı

Köpeğinizin sağlığı için sigara içmeyin

-İkinci ve üçüncü-el sigara dumanına maruz kalmış hayvanlarınızda yüzde 60 daha fazla akciğer kanseri riski oluşur.

-Basık burunlu ırkların (boxer, bulldog vb.) kanser riskleri burun yapılarından dolayı daha yüksektir.

-Geniz kanseri riski de uzun burunlu (Alman çoban, golden retriever vb.) ırklarda ve özellikle sigara içilen ortamlarda yaşayan köpeklerde daha yüksektir.

Yani aynı insanlarda olduğu gibi hayvanlar için de sigara dumanı çok zararlıdır ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Sigara dumanı dışında sigara içilen ortamlarda yaşayan köpekler için bir başka risk ise nikotin zehirlenmesidir.

NİKOTİN ZEHİRLENMESİ NASIL OLUR?

Köpeğinizin sağlığı için sigara içmeyin

-İzmaritlerin yenmesi.

-İzmaritlerin düştüğü suların içilmesi.

-Sigara bırakmak için olan sakızların, bantların yenmesi, elektronik sigaraların aromatik likitlerinin yalanması vb. sonucu nikotin zehirlenmesi olabilir.

Haberin Devamı

Köpekler ve kediler için 10 mg/kg nikotin alınması onlar için ölümle sonuçlanabilir. Bir sigarada 15 ile 25 mg nikotin olduğu da düşünüldüğü zaman izmaritte kalan konsantre nikotin seviyesi de 4 ile 8 mg arasındadır.

Köpeğinizin sağlığı için sigara içmeyin


NİKOTİN ZEHİRLENMESİNİN SEMPTOMLARI NELERDİR?

-Seyirmeler veya inme.

-Salya akıntısı.

-Küçülmüş göz bebekleri.

-Görsel veya ses halüsinasyonları.

-Hızlı kalp atışı.

-Kusma ve ishal.

Eğer evcil hayvanınız bu semptomları gösteriyorsa ve nikotin değeri yüksek bir şey yemiş olma ihtimali yüksek ise hemen veterinerinizi aramanızı tavsiye ederim. Sigara içiyorsanız ve bırakmayacaksanız yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

-Dışarıda sigara içmeye özen gösterebilirsiniz.

Haberin Devamı

-Evinizde hava-filtreli havalandırmalar kullanabilirsiniz.

-Sigara içtikten sonra eve geldiğinizde temiz kıyafetler giyebilirsiniz.

-Köpeğinize ya da kedinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayabilirsiniz.

-Etrafta dolu kül tablası bırakmamalısınız.

-Hayvanlarınızın ulaşabileceği yerlerde nikotin içeren ürünler bırakmamalısınız.

Sigarayı bırakmak hem kendiniz hem de dostunuz için en iyi hamle olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları