Köpeğim neden uyumuyor?

Uyku, tıpkı bizim için olduğu gibi köpeklerde de vücudun dinlenmesi, hücrelerin yenilenmesi, büyüme ve gelişme aynı zamanda enerji toplamak için gereklidir.

Haberin Devamı

Az ve düzensiz uyku, köpeğin mental ve fiziksel sağlığını son derece olumsuz yönde etkileyebilir. Peki köpeğin uyku düzeninin bozulması ve az uyumasına neler sebep olabilir?

- Ani veya sürekli tedirgin edici seslere maruz kalmak (Havai fişek, gök gürültüsü vb.) köpekte akut strese neden olarak uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir.

Köpeğim neden uyumuyor

- Gaz sancısı gibi ani gelişen ağrılarla, kemik kanseri, beyin tümörü gibi kronik ağrılara sebebiyet veren hastalıklar köpeğin uyumasına engel olabilir.

- Köpeğin yaşadığı ev ya da bahçenin çevresindeki olağan dışı insan ya da hayvan hareketlerinin olması onları tedirgin edip uykularını bölebilir.

Haberin Devamı

- Özellikle erkek köpeklerin üreme dönemlerindeki hormonal değişiklikler, uyku düzenlerinin de değişerek azalmasına neden olabilir.

- Yeterli seviyede egzersiz ihtiyacı karşılanmayan köpeklerin yüksek enerjinin yaratacağı strese bağlı olarak az uyuduklarına şahit olunabilir.

Köpeğim neden uyumuyor

- Köpekler bizim duyamayacağımız frekans aralığındaki sesleri duyabilirler. Çevrede kullanılan sinyal kesici ya da köpek kovucu gibi ultrasonik ses yayan aletlerin varlığı köpeğin uykusunu kaçırabilir.

- Sahip iletişimi zayıf olan ve az ilgilenilen köpeklerin strese bağlı olarak uyku düzenleri bozulabilir.

- Uzun süreli yalnız bırakılan köpeklerin ayrılık anksiyetesine bağlı olarak az uyudukları tespit edilmiştir.

Köpeğim neden uyumuyor

- Aşırı sıcak ya da soğuk havaya maruz kalmak köpeklerde uykuya geçişi zorlaştırabilir.

Yazarın Tüm Yazıları