Hangi köpek ırkı hangi konularda iyi

Tüm dünyada yerel ırklar ve varyeteleri de dahil edersek 800’e yakın köpek ırkı mevcuttur. Bu ırkların oluşumu yüzyıllar içerisinde insan eliyle yapılan melezleme çalışmalarıyla, yapay seçilimle kurgulanmıştır.

Haberin Devamı

İnsanoğlu farklı görevlerde kendisine yardımcı olması ve bazen de kozmetik hedeflerle yeni köpek ırkları oluşturmayı amaçlamıştır. Evcilleştiğinden beri insanlık yararına çalışan dostlarımızı yatkın oldukları iş sınıflarına göre şöyle sıralayabiliriz.

Hangi köpek ırkı hangi konularda iyi

Koruma köpekleri: Yaşadığımız alanları, evlerimizi, iş yerlerimizi dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı koruyan ve güvenliği sağlama yönünde güçlü içgüdülere sahip köpeklerdir. Özellikle güvenlik birimlerinin tercih ettiği bu ırklara örnek vermek gerekirse Alman çoban köpeği, Belçika çoban köpeği, Rottweiler ve Cane Corso ilk akla gelenlerdir.

Hangi köpek ırkı hangi konularda iyi

Haberin Devamı

Dedektör köpekler: Muazzam koku alma kabiliyetleri ve insanla iş birliğine yatkınlıkları sayesinde narkotik madde, patlayıcı ve hatta kanser hücrelerini bile tanımlayabilen köpeklerdir. Labrador Retriever, Golden Retriever, Malinois bu grup köpeklere örnek olabilir.

Sürü koruma köpekleri: Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların, başta kurt ve çakal olmak üzere dış tehlikelerden korunmasında görev alan köpeklerdir. Kangal, Akbaş, Malaklı gibi milli ırklarımız bu işi en iyi yapan köpeklere örnektir.

Hangi köpek ırkı hangi konularda iyi

Sürü gütme köpekleri: Koyun, sığır gibi çiftlik hayvanlarının bir arada tutulması ve yönlendirilmesi konusunda yeteneğe sahip olan köpeklerdir. Border Collie, Australian Shepherd, Australian Cattle bu gruba örnektir.

Hangi köpek ırkı hangi konularda iyi

Av köpekleri: Çok eski dönemlerden beri insanoğluna avı bulma ve getirme konusunda yardımcı olan köpeklerdir. Pointer, Cocker Spaniel ve Setter grubu köpekler örnektir.

Haberin Devamı

Arkadaş köpekler: İnsana duygusal anlamda eşlik ederek destek olan köpeklerdir. Tüm köpek ırklarının bu amaca hizmet ettiği gerçeği ışığında en popüler olanlar Labrador Retriever, Golden Retriever, Poodle, Shih-Tzu, Pomeranian’dır.

Görme engellilere destek olan rehber köpekler, arama kurtarma köpekleri, iz takip köpekleri, medikal dedektör köpekler, duygusal destek köpekleri, terapi köpekleri gibi sayılarını arttırabileceğimiz, insanlığa hizmet hedefli birçok köpek ırkı bulunmaktadır. Sokaklarda ve barınaklarda sahiplenilmeyi bekleyen birçok melez köpek de pekâlâ bu işleri yapma becerisine sahiptir.

Yazarın Tüm Yazıları