Vegan stiliyle gelen doğallık

Modern şehir hayatının getirdiği yoğun iş temposu, gürültü, çevre kirliliği ve doğadan uzak yaşam, her geçen gün bizleri daha da stresli bir yaşamın içine sürüklüyor.

Haberin Devamı

İşte tam da bu noktada bu olumsuzluklardan kaçabilmek için mimari stillerden faydalanarak, huzurlu yaşam alanları yaratmaya çalışıyoruz. Bu tarzlardan biri de özellikle son yıllarda trend haline gelen vegan stili evler... Dışarıda yaşadığımız tüm olumsuzluklardan kaçtığımız evlerimiz, aslında hayata bakışımızın ve yaşam felsefemizin bir yansımasını oluşturuyor. Eminim siz de yıllardır vegan kelimesini benim gibi sıkça duyuyorsunuzdur. Bildiğimiz üzere veganlığın temelinde hayvanlara ve bitkilere duyulan saygı, çevreyi korumak ile sağlıklı beslenme felsefeleri yer alıyor. Vegan stili evleri de doğal ürünlerin kullanıldığı ve çevreye duyarlı yaşam alanları olarak düşündüğümüzde bu yaklaşımla bir ilişki kurabiliyoruz. Yani, doğada gördüğümüz her dokuyu ve her rengi evlerimize taşıdığımız zaman, vegan yaşam alanları yaratmamız mümkün olabiliyor. Peki vegan evlerde neler kullanılmalı? Hangi malzemeleri evimizden çıkarmalıyız? Gelin, hep birlikte evimizi doğaya daha saygılı hale getirmenin yollarına bir göz gezdirelim.

Haberin Devamı

Vegan stiliyle gelen doğallık

HEM SAĞLIKLI HEM DAYANIKLI

Dekorasyonunuzu, vegan yaşam tarzını benimseyenlerin evlerine adapte ederek hem doğaya hem de çevreye duyarlı şık bir yaşam alanı oluşturmak aslında hiç de sanıldığı kadar zor değil. Aslında günümüzde artık hem beden hem de ruh sağlığımızı korumak adına doğal ürünlerin kullanıldığı alanlarda yaşamak, bir tercihten ziyade bir ihtiyaç bence. Veganlar, hayvanların kullanıldığı yiyecek, giyecek ve tüm yan ürünleri reddeden bir yaşam biçimini benimsiyorlar. Bu nedenle evlerinde de yün, deri, süet ve ipek gibi kumaşları görmeniz mümkün değil. Onun yerine sıklıkla pamuktan daha dayanıklı olan keten kumaşı sık sık tercih ediyorlar. Pürüzsüz bir yapıya sahip olan keten kumaşı hem çabuk kirlenmiyor hem de diğer kumaş çeşitlerine göre çok daha kaliteli. Ayrıca vücudun hava almasına olanak sağladığı için yaz mevsiminde de rahatlıkla kullanılabiliyor. Siz de tüm tekstil ürünlerinizde, koltuklarınızda, halı veya perdelerinizde doğal malzemeden yapılmış keten gibi vegan kumaşları tercih edebilirsiniz. Emin olun, bu kumaşlar, yaydıkları enerjiyle de hem ruhunuza hem de bedeninize iyi gelecek.

Haberin Devamı

DOĞAL TAŞLARIN ENERJİSİNİ SEVECEKSİNİZ

Vegan stilde bir ev tasarlamak istiyorsanız, duvarlarınızda kullanacağınız ürünlere de dikkat etmeniz gerekiyor. Öncelikle sentetik ve bolca kimyasal içeren boyalardan ve kaplamalardan uzak durmak ilk kuralımız. Bunların yerine doğal taş duvarları ya da bambu veya doğal malzemelerden üretilmiş duvar kağıtlarını tercih edebilirsiniz. Benim de dekorasyonlarda kullanmayı sevdiğim malzemelerden biri olan doğal taşlar, ayrıca evlere farklı bir görünüm kazandırmada ideal özelliklere de sahip. Küçük bir ipucu, doğal taşlar, ev dekorasyonunuza renkli bir hava katmanın yanı sıra anlamlarını bulundukları ortama yansıtarak, evlerin ruh halini de doğrudan değiştirme etkisine sahiptir. Mesela yeşim taşı, huzur ve uyumun yansımasını sağlar. Turkuaz taşının ise iyileştirme etkisi vardır.

Haberin Devamı

YÜZDE 100 ORGANİK ZEMİNLER

Vegan stiliyle gelen doğallık

Vegan ev tarzına geçerken, aslında kullandığınız her malzemenin organik ve doğal olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle zeminler için yenilenebilir ve ekolojik bir malzeme olan mantar öneriliyor. Bu malzeme yüzde 100 doğal mantar meşesi ağaç kabuğundan elde ediliyor. Antistatik özelliği sayesinde kir, toz ve akarları barındırmıyor. Bunun dışında zeminlerinizde masif parke, doğal taş veya ham ağaç kullanabilirsiniz. Bu üç malzeme, vegan stiline uyum sağlamanıza yardımcı olurken, estetik algınıza da hitap edebiliyor.

Vegan stiliyle gelen doğallık

HALIDAN YASTIĞA KOLTUKTAN TEKSTİLE HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİN

Vegan dostu bir eve sahip olmak için evinizde kullanacağınız her ürünü araştırmanız gerekebilir. Yorgandan yastıklara, kırlentlerden koltuklara, halılardan havlularınıza kadar her şeyin vegan dostu olduğundan emin olmalısınız. Yastık ve yorganlar, hayvansal ürünlerin sıkça karşımıza çıkabildiği ürünlerdendir. Kuş tüyü yastık ve yorganlar ile yün battaniyeler, hâlâ oldukça fazla üretiliyor. Bunların yerine pamuklu ya da yeni nesil malzemelerden üretilen yorgan, yastık ve battaniyeleri tercih etmek, bu yaklaşımın olmazsa olmazlarındandır. Koltuklarda ise deri tercihini kesinlikle hayatınızdan çıkarmanız şart. Bunun yerine pamuklu dokumaları evinize davet etmelisiniz. Halı ve kilimlerinizi seçerken de bitkisel dokumadan üretildiklerine emin olun.

Yazarın Tüm Yazıları