Pişman olunsa da Kılıçdaroğlu

HEP unutulan bir şey var. “6’lı Masa” 6 siyasi partinin oluşturduğu bir platform. Yani o masada 6 ayrı “duka”lık var ve 6 ayrı “flama” dalgalanıyor. Her birinin siyasi duruşu, hayata bakışı, konuları ele alışları birbirinden farklı.

Haberin Devamı


Bu yüzden de ayrı partiler.
Siyasi oluşumların amacı iktidar olmaktır. Mevcut sistemimizde “iktidar temsili” cumhurbaşkanlığı ve parlamento üzerinden şekilleniyor. Her parti ülke yönetiminde söz sahibi olmayı hedefler. Yeterli seçmen desteği yoksa diğer partilerle bir ortak paydada buluşmaya çalışır. Böylesi zeminlerde herkes göreli ağırlığını artırmaya gayret ederken ölçüsüz bir ısrara da düşmemeye özen gösterir. Sorumluluk gerektiren böylesi ortamlarda liderler; rasyonel bir tutum, soğuk ve sorumlu bir akılla hareket etme durumundadırlar.
Partili seçmenlerin karar vericilere baskısı genelde tepkiseldir, uzlaşmaya dayalı tavizleri sindirmekte zorluk çekerler. Ancak ortak kararlar makul gerçeklikler üzerinden oluşma durumundadır. Aksi takdirde uyumsuzluk yeşerir ve sürdürülebilirlik zedelenir. Bu anlamıyla 6’lı Masa’nın cumhurbaşkanı adayı, CHP’nin bastırmasıyla muhtemelen Kemal Kılıçdaroğlu olacak gibi duruyor. Diğer partiler, bu kabullerinin karşılığını, seçim kazanıldığı taktirde devlet yönetiminde ilave ağırlık kazanarak dengeleyebilirler.

Haberin Devamı

GERÇEK DEĞİŞTİRİLEMİYOR
“Kılıçdaroğlu yüzünden seçim kaybedilirse” endişesi, an itibari ile bahse konu siyasi gerçekliği değiştirmeye yetmeyecek görünüyor. Çok muhtemel Kılıçdaroğlu ile bu seçime girilecek ve sonuçlar hep birlikte yaşanacaktır.
Bu senaryoda CHP liderine dair tereddütlerin aşılma çabası 6’lı Masa’nın diğer liderlerine de düşer.
Onlar Kılıçdaroğlu’na dair itirazlarını sürdürür ve bu isteksizliklerini kendi seçmenlerine de geçirirlerse, olası başarısızlıkta vebal üstlenmiş olurlar. CHP’ye ve Kılıçdaroğlu’na dair hep ifade edilen “handikaplar”, diyelim seçimi kaybettirdi, bu hal bile halk desteği en yüksek muhalif oluşumun adayına dair pişmanlığı veya eksiklenmeyi gerektirir bir durum yaratmamalıdır.

DÖNÜŞSÜZ BİR YOL
“Masa” üyelerinin diğer seçeneklere ilişkin yaklaşımları çok muhtemel sonuç doğurmayacak gibi duruyor. Aksi durumun CHP seçmenini olumsuz etkileyebileceği de anketlere yansıyor. Kılıçdaroğlu görünen o ki dönüşsüz bir yola çıkmış gibi. Masa’nın bu opsiyonu biraz da mecburen sahiplenmesi “galip ihtimal” gibi duruyor. CHP’nin ikna olmadığı bir adayla seçim birlikteliği zaten mümkün değildi. Partilerin liderleriyle temsil edileceği hep söylenirdi. Seçimin sıcak atmosferi belki de “tecrübenin” en önemli faktör olduğunu gösterecektir.

Yazarın Tüm Yazıları