Gökdere bir köpek vahası

KENDİMİZLE barışık, doğayla bütünleşik, sosyal hayatta birbirimize saygılı, adil, şiddetsiz, barış içinde bir dünya istiyorsak bu talebimizi sadece insanlar için değil, tüm canlılar için istemeliyiz.

Haberin Devamı

 

Bu manada bu yaklaşımı can dostlarımız sokak ve ev köpekleri ve yine güçten düşmüş yük hayvanları için de göstermeliyiz.
Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi müthiş bir adım attı. Adını efsanevi yazar Bekir Coşkun’un köpeği “Pako”dan alan bir muazzam yerleşke Bornova, Gökdere’de 37 dönüm üzerine, geçen ay hizmete girdi. Tesisi gezdiğimizde hayran kaldık. Sahipsiz sokak hayvanları ve güçten düşmüş yük hayvanları için çok özel bir dünya yaratılmış. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre 98 bağımsız bakım ve tedavi bölümünde, engelli, yavru, yasaklı ırklar, anneli köpekler ve nihayet terk edilmiş köpekler için ayrı ayrı birimler oluşturulmuş. Güçten düşmüş yük hayvanlarına da 4500 metrekarelik bir özel alan yapılmış. Tam donanımlı bir klinikle, tedavinin yanında düzenli kısırlaştırmalar da planlanmış. Kısırlaştırma derken, Büyükşehir’in 6 tane kısırlaştırma merkezi olduğunu belirtelim. Sırasıyla; Ödemiş, Torbalı, Kemalpaşa, Seferihisar, Urla ve Dikili’de sadece 2021 yılında 16.919 köpek kısırlaştırılmış.
Tesiste; eğitici ve öğretici atölyeler de ihmal edilmemiş. Tabii ki, hayvanseverlerin ziyareti için sosyal alanlara da yer verilmiş. Gökdere tesisinin öncesinde Işıkkent ve Seyrek’te geçici köpek bakım evleri zaten vardı. Ayrıca Kültürpark’da küçük hayvan polikliniği bulunuyordu. Seyrek’teki tesis 43 dönüm üzerine. Bu komplekste 4000 kapasiteli bir hayvan mezarlığı da mevcut.
Evet, hep denir ki İzmir bu ülkenin en medeni kentidir. Bu cümlenin altını işte böylesi duyarlılıklar dolduruyor.
Büyükşehir Belediyesi özellikle Gökdere tesisi ile hakikaten çıtayı çok yukarılara çıkarttı. Sevgili Tunç Soyer ve bu yerleşkenin oluşturulmasında etkin bir çaba gösteren ilgili bürokratlara kentimiz adına teşekkür ediyoruz.

----

Haberin Devamı

KÖPEK BESLEMEK
KEDİ ve köpek beslemek, şefkat duymak, çok özel bir duygudur. Örneğin bir köpek edindiğinizde onunla 10-15 yıllık beraberliğe dair bir sözleşme imzalıyorsunuz demektir. Artık yaşam denkleminizde her daim o olacaktır. Uzak bir yerlere gitmeye niyetlendiğinizde “kim bakacak, nasıl olacak” soruları çözümlenmeden hareket bile edemezsiniz.
Köpeğiniz sizi hafifleten, insani hoyratlıklara dair yorgunluklarınızı yumuşatan can dostunuzdur. Aynı şekilde sokak hayvanları da, her ne sebeple sahipsiz kalmışlarsa da sevgimizi asla esirgemememiz gereken varlıklardır. Tabii ki onların başıboş şekilde, açlığa mahkûm edilerek, zorla saldırgan haline getirilmeleri uygun değildir. İşte bu noktada Köpek Bakım Evleri’nin önemi ortaya çıkıyor. Çok şükür bu konuda İzmir’in kamu otoriteleri örnek olacak şekilde sorumlu ve duyarlılık gösteriyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları