Bu yaşlı gezegen insanlığa lazım

MÜSLÜMAN dünyasında insanoğlu “Eşref-i Mahlukat” olarak tanımlanır. ‘İnsan yaratılmışların en şereflisidir’ diye nitelendirilir. İsra suresi 70. Ayet ve Bakara suresi 29. Ayet’den hareketle bu değerlendirmeler yapılmıştır. ‘Yeryüzünde ne varsa insan için yaratılmıştır’ belirlemesi, hiç şüphesiz, tüm din âlimlerinin de ittifak ettiği üzere, yeryüzünün kıymetini bilen düzgün insanlara yönelik bir mesajdır. ‘Düşünebilen ve konuşabilen’ insan, varlıklar âleminin zaten en ayrıcalıklı canlısıdır. Ancak insanoğlu, nedense fıtri donanımı tam olmasına rağmen, cüzi iradesini tabiatla uyum tercihine dönüştüremiyor.

Haberin Devamı

 

Yaşadığımız iklim krizleri, eriyen buzullar, karbon ayak izleri ve binlerce ekolojik işaret, yaşlı gezegenimizin artık hoyrat ve akılsız tutumlarla taşıyamayacağını, adeta gözümüzün içine sokarak, kafamıza vurarak, hissettiriyor. Bu kötü gidişe karşı duyarlı insanların çığlıkları yeni yeni karşılık bulmaya başladı.
Ancak karar verici konumda olanlar hala işi ağırdan almayı, bu yolla hesapta kendi ülkelerine avantaj sağlamayı, marifet belliyor. Oysa herkes aynı ‘kader fanus’unda. Doğaya karşı sevgi ve saygının en az olduğu ülkelerden biri de maalesef Türkiye. Doğanın milyonlarca yılda oluşturduğu ‘muhteşem denge’ ekonomik gerekçelerle kolaylıkla feda edilebiliyor. Onun sunduğu her güzelliğin, geçmişten geleceğe tüm insanlığın ortak değeri olduğu umursanmıyor.
İnsan evladı artık şunu idrak etmeli; “Ey Eşref-i Mahlûkat, sen dünyanın akıllara seza uyumunda asla bir ÖZNE değilsin. Aksine tüm bir ekosistemde haddini bilmesi gereken bir zerre ve tıpkı bir kuş, bir çam fidesi gibi, o şahane bütünlüğün bir parçasısın. Bu memlekette materyal getiri uğruna; siyanürlü altın ve kömür madenleriyle, sonsuza kadar vazgeçilen Kaz Dağları ve Akbelen’lerle, dağa, taşa, kuşa, balığa... haksızlık edemezsin. Mademki tüm canlılara örnek olarak yaratılmış Eşref-i Mahlûkat’sın, varlık zeminine duyarsızlığını sonlandırmak, aynı zamanda seni yaratmış olana karşı bir vecibendir.”

Yazarın Tüm Yazıları