Tür değil müzik dönemindeyiz

Geçmişe özlem, geleceğe ışık tutmak, yeni bir tür yaratmak ya da eski türleri görünür kılmak derken bildiğimiz tüm müzik türlerini unutmaya başladık.

Haberin Devamı


Ünlü yıldızlar DJ’lerle işbirliği yapıyor, hip hop elektronikle buluşuyor, rock müzik grupları popçularla sahneye çıkıyor.
Yazarken, yapılan müziğin türünü belirtmekte inanın sıkıntı yaşıyorum.
Bu konu geçtiğimiz yıllarda alternatif müzik yayını yapan internet sitelerinin de korkulu rüyası haline gelmişti.
Şöyle ki; popüler müzik yapan isimlerle alternatif isimlerin işbirliklerine sitelerinde yer verip vermemekte kararsızlardı.
Günümüzde ise neredeyse her albüm, birbiri üzerine katmanlı türlerle anılıyor. Dinlediğiniz müziğin “pop, indie, R&B, sythpop gibi türleri başarıyla harmanladığını” fark ediyorsunuz bir anda.
Bu da akıllara şu soruyu getiriyor:
Konsantre bir tür örneği değilse, bir albümü tam olarak “şu türde” diye nitelendirmek mümkün mü?
Daha önce yapılan araştırmalar da şu sonucu ortaya koymuştu zaten: “Milenyum çocukları türden çok müzikle ve niteliğiyle ilgileniyor.”
İnternet yoluyla her tür müziğe kolaylıkla ulaşan, zevkini parmak uçlarında taşıyan bir neslin tüm ihtimallere kendini açması çok normal. Bunun sonucu olarak her türlü müziği dinlemeleri de... Hem de tür ayırt etmeksizin.
Bu da günümüz işbirliklerini, düetlerini doğurdu. 20 yıl önce olsa rock’çıyla rap’çiyi bir karede hayal edemezken, şimdi çıkan şarkısını almamız tam da bu yüzden.
Nitelendirmek, benzetmek, anlatmak zor olsa da müzik her türüyle, dört bir yandan müzikseverlerin kalbini çalmaya devam edecek.
Melez müziklere ilgi katlanarak büyümeye devam edecek. Biz onlara bir isim veremesek de...

Haberin Devamı

Tebessümlü slow’lar

Rock camiasının yakından tanıdığı, bir dönem Mavi Sakal grubunun da vokalistliğini yapan Genç Osman Yavaş, ikinci solo albümüyle geri döndü.
“Sensizlik Anlatılmaz”da vokal kayıtları evdeki demo kayıtları olduğu için, yaratılan kusurluluk hali şarkılarına samimiyet katmış.
Tüm bu hüzünlü şarkıların, dinlerken yüzünüzde tebessüm yaratması ise çalışmanın en büyük artısı.

İlk şarkı yayında

“Farah Zeynep Abdullah’ın solo müzik kariyeri hayırlı olsun”la başlayalım.
Abdullah ilk olarak “Unutursam Fısılda”da şarkı söylemişti.
Ardından “Arif V 216”da Ajda Pekkan’ın “Milyonzade”sini seslendirirken izlemiştik kendisini.
Arada Emir Ersoy’un “Rockuba” albümünde “Paramparça” ve “Haydi Gel İçelim”le yer alan ünlü oyuncu, müzik sektöründe ayak seslerini yavaş yavaş duyuruyordu özetle...
Sonunda sözü ve bestesi kendine ait “Bu Hangi Masal-dı?”yı yayınladı.
Rahatça, baskı olmadan, sıkıntı hissetmeden, ay ben yapsam mı yapmasam mı demeden tatlı bir iş koymuş ortaya. Fena da olmamış.
Hatta tarzı Sultana’yı anımsatıyor yer yer. Bakalım devamı nasıl gelecek.

Haberin Devamı

Unutmaya devam

Eski Bronx tayfasının gözbebeklerinden Suitcase, brit pop’un yurdumuzda hak ettiği ilgiyi görmesi için geri geldi. İlk albümde “Bildiğin Her Şeyi Unut” diyen grup, 9 yıl aradan sonra çıkardığı “Sustukça Unutuyorum”da da eleştirilerine durmaksızın devam ediyor.
Çıkış şarkısı “Dram” günümüzü ayna gibi yansıtırken, “Benim Her Şeyim Tamam”da Özge Fışkın sürpriziyle eski Taksim gecelerine selam çakmayı ihmal etmiyorlar.

Uzak mesafeli rahat bir albüm

Can Yıldırım ve Mert Alperten’in grubu Ciermento Ferforte, ikinci albümü “Cansız”ı yayınladı.
Ankaralı grubun müziğinden şehrin sonbahar soğuğunu alıyorsunuz.
Ama beni en az şarkıları kadar müziklerini “uzak mesafeli rahat müzik” olarak tanımlamaları da tavladı. Sonuçta vadettikleri türü 8 şarkıda çok güzel icra ediyorlar.

Etnik öğeler

Haberin Devamı

Eskişehirli prodüktör Farabi’nin ilk EP’si “Nâdan” yayınlandı. Günün deneysel etkileşimli çalışmasında, hiphop altyapıya müsait etnik etkili şarkılar ön planda.

Geri döndü

Kumadam’ın dört şarkılık EP’si, eski Myspace günlerine sizi geri döndürüyor.
Nugo Sebil, Kumadam adıyla yaptığı çalışmalarına geçtiğimiz yıl dönmüştü ama açık konuşalım, dört şarkıdan oluşan “Bir Tuhaf Rüya” ile artık yeraltı müzik camiasında kalmayacağına emin oluyorsunuz.

Radar

Bu hafta kitap okurken altına müzik bulamayanlar için muazzam bir önerim olacak. Elif Yalvaç’ın albümü “L’appel Du Vide”...
Yalvaç tarafından oluşturulan, kaydedilen, mix’lenen ve 2 yılda tamamlanan bu albüm, farklı arayışlar için sıraya girenleri tatmin edecek nitelikte.
Tamamı deneysel seslerden oluşan bu çalışma, dijital platformlarda yerini aldı bile.

Ne Dinledim?

Haberin Devamı

Elif Yalvaç - If Planets Were Nearby
Suitcase - Dram
Asperger - İlber Ortaylı Olmak İstiyorum
Sakin - Laleler Beyaz
SilverLiners - This Feeling Inside
Ufomuo - Kararsız İsyanlarım
Kumadam - Bir Tuhaf Rüya
Nilüfer Yanya - Heavy Weight Champion of the Year

Yazarın Tüm Yazıları