TEOMAN ABİ DEVRİ

Teoman’ın yeni albümü, düet çalışmaları, gündem olan sözleri… Bu hafta kafama takılan Teoman ile kariyeri üzerine düşüncelerimi paylaşmak istedim. Sadece sizinle değil, Teoman’la da... Kendi ağzından dinleyelim; neler oluyor?

Haberin Devamı

Teoman, gençliğime damga vuran isimlerden. Müziği zaman içinde başkalaşım geçirdi gibi görünse de aslında daha da ‘Teoman’laştı, kendi kişiliğini ortaya koydu ve “Ben buyum ve bunu dinlemeyi seviyorum” dedi.
Basın bültenleri yerine mektuplarla işlerini anlattı. Kendini anlatmaktan hiç sıkılmadı. Yer yer “sizin beğenmenize gerek yok” dedi, yer yer “ben beğendim, sizin zamana ihtiyacınız var” dedi. Özetle biz Teoman’ı her haliyle sevdik.
Yeni albümü “Ben, Zargana, Deus Ex Machina” aşırı kişisel bir iş. Hande Mehan, Çakal, Kalben, Sufle gibi genç isimlerle yaptığı düetler ise bambaşka... Saygı albümlerinde yer alıyor, sıklıkla genç isim ve gruplara el veriyor, görünürlüğünü paylaşmaya çalışıyor.
Çakal’la yaptığı “Beni Her Yerden Engellemiş”te bir abi edasıyla tavsiyelerini dinliyoruz. Hande Mehan’la yaptığı “Soluklan Dudaklarımda”da ‘ilişkide Teoman nasıl oluyor’u görüyoruz...
Geçenlerde Teoman’ı aradım.
Artık sahne adamı olarak
tanımlıyorum kendimi
Teoman, kariyerinde neler olduğunu öncelikle şu sözlerle anlatıyor:
“Çakal ile düetimizi 1 sene evvel yaptık. Hande ile Çakal’ın şarkıları üst üste geldi. Son albümümle kendi diskografimi tamamladım. Bunlarsa zevk için yaptığım işler. 4 Mayıs’ta çıkacak bir single’ım daha var. Yeni kitabım çıkarken aynı adlı single’ım da çıkacak. Sonrasında sadece projelerle ilerlemek istiyorum.”
Teoman kariyerinden mutlu, bolca hit şarkı ve yapmak istediklerini yapan biri var karşımızda:
“Artık yeterince şarkım var, iki de projem var. Ben artık kendimi sahne adamı olarak tanımlıyorum. Şarkı yazma hususunda kendimi tatmin olmuş hissediyorum. Tabii ki belli de olmaz bu işler. Artık benim için şarkı çıkarmak, kariyerim için yeni bir şey olmuyor. Düetleri de zevkimden öte bir amaç için yapmıyorum aslında. Çakal’ı seviyorum, minicik bir anımız olsun diye yaptık. Hande Mehan’la da öyle... Bu saatten sonra şarkı yazayım, yeni bir albüm çıkarayım gibi işlerle uğraşmak istemiyorum. Şarkı yapmak, değişik bir fikir bulmak korkutucu geliyor. O yüzden de benim için daha pratik, yolu seçiyorum.”
Başkalarına faydam
olsun istiyorum
Teoman, yeni dönemde birkaç saygı albümünde daha yer alacağını söylüyor:
“Cem Adrian’ın 20. yılıyla ilgili bir şarkı yapıyoruz. Sonra Rashit grubunun saygı albümünde yer alacağım. Sonra da kendimi sadece sahneyle sınırlayacağım. Onun dışında gençler bana çok danışıyor. Ben de onlara kendi tecrübelerimi aktarıyorum. O pozisyonu seviyorum. Onlara bir bakış açısı kazandırmaya, kariyerleriyle ilgili doğru ve yanlış yaptıklarımdan yola çıkarak bir yol sunmaya çalışıyorum. Bu işin uzun soluklu olduğunu, aynı zamanda o zevki tutmak gerektiğini söylüyorum. Hakikaten abilik durumuna girdim. O bana iyi geliyor. Ben kendi tecrübelerimi gençlere sunuyorum. Kendim için de bir işe yaradığımı hissediyorum. Herkesi uyardığım ortak nokta, müziğin ekonomisinin çok güçlü olmadığı, zorluklar çekebilecekleri yönünde. Bunu göze alabiliyorlarsa yapsınlar. Stüdyoda çalışmayı sevdiğim için saygı albümleri meseleleri de iyi oluyor. Ya stüdyoda, ya kafede ya da spordayım. Birtakım insanlara da prodüktörlük yapıyorum. Ahkam kesmeyi, fikir vermeyi seviyorum. Kendim için yapacak pek bir şey kalmadığı için başkalarına faydam olsun istiyorum.”
Müzikle dinleyici olarak
alakam kalmadı
Teoman’ın gençlere yardım etme nedeninin kızı Zeyno’dan ötürü olduğunu düşündüğümü dile getiriyorum. Zeyno, 10 yaşında ve yeni yerli müzikleri duymuştur. Burada Teoman’ın yanıtı gecikmiyor:
“Kızım yabancı müzikler dinliyor. Geçen yıl Arctic Monkeys dinliyordu. Müzik zevkine karışmıyorum, ilginç şeyler dinliyor.”
Peki, Teoman ne dinliyor?
“Ben artık takip etmiyorum, eskileri de dinlemiyorum. Müzikle ilişkim sadece arada bir yaptığım şarkılarla ya da konserlerle oluyor. Yeni müzikler de gençler tarafından yapılıyor. Ben de arada ne yapıyorlar diye bakıyorum. Daha önceden keşfettiğim isimler var. Müzik dünyasının yeni temelleri ne yapıyor diye bakıyorum. Gazapizm, Sena Şener, Lalalar ve hiphop’çıları seviyorum. Mesela Ezhel’i beğeniyorum. Onlar yeni bir şey yaptığı zaman takip ediyorum ama dünya müziği nereye gidiyor, Türkiye’de neler oluyor aşağı yukarı bir fikrim var.”
15 dakika süren ama doya doya konuştuğumuz şu sohbetten anladığım, Teoman’ın yeni düetlerle, yeni projelerle sıklıkla karşımızda ve sahnede olacağı. Bu yeni “Teoman Abi” devrini de çok sevdim. Kapısı sonuna kadar açık...

Tarzı oturdu

Haberin Devamı

Kıvılcım Ural, ikinci albümünden üçüncü yeni şarkısı “Ben Çok Eskiden”i yayınladı. Söz ve müziği Ural’a ait olan şarkı aranjesine imza atan Onur Gulanber ve Baturalp Yılmaz etkisini taşıyor. Kıvılcım’ın stilini neşeli ama rock soslu olarak görüyorum. Müzik tarzı günden güne oturuyor ve bunu izlemek çok keyifli.

Haberin Devamı

Önce ben dinlemiştim

Ceren Gündoğdu, 2024 yılında yayınlayacağı, tamamı kendisine ait şarkılardan oluşacak 2. stüdyo albümünden yeni şarkısı “Rehin”i yayınladı. Söz ve müziği Ceren Gündoğdu imzalı bu şarkıyı popüler bir isim söyleseydi çoktan duymuştunuz ama benden duyun. Gündoğdu’yu keşfetmek için hâlâ geç değil, bazı sohbetlerde “Önce ben dinlemiştim” demeniz için...

Yenel patlaması

Cem Yenel, bu hafta “Kalbi Taştan” şarkısıyla bizlerle olacak. Prodüktörlüğünü Ozan Çolakoğlu’nun üstlendiği şarkının söz ve bestesi Cem Yenel’e ait. Şarkıda Ozan Çolakoğlu eli resmen buram buram hissediliyor. Bu hareketli pop şarkısı Yenel’e bir anda patlama yaşatırsa şaşırmayın!

Haberin Devamı

Hissedilesi albüm

Büşra Kayıkçı’nın yeni albümü “Places/Mekânlar” yayınlandı. Kayıkçı’nın müzik ve mimariyi harmanlayan düşünce yapısının notalara dönüşen hali olan albümde sanatçının tüm kurgularını hissetme imkanını buluyorsunuz. Albümün çıkış parçası “Fernweh” Kayıkçı’nın tüm besteleri gibi sizi bir noktadan bir noktaya hareket etmeden götürüyor.

Gerçek bir Doğu-Batı sentezi

Oh Voyage, yeni şarkısı “Kalambur”u yayınladı. Biraz Anadolu’dan saykodelik müzikle biraz batıdan elektronik müzikle harmanladıkları dans müziğiyle göze giren ikili, tabiri caizse doğu ile batı arasında net bir köprü görevi kuruyor.

Başarılı bir ilk albüm

Melis Fis’in ilk albümü “Melodram”ı ne zamandır bekliyordum. 14 şarkının yer aldığı albümde hem Melis’in vokal yeteneklerine hem de müziğe olan sevdasına bir göz gezdirebiliyorsunuz. “Uyku Yok”, “Biz Neyiz?”, “Trajikomedi”, “Kendini Kandır”, “Deliriyorum” ve “Kimler Kimler”i albüm öncesinde paylaşan Fis, çıkış şarkısı olaraksa “Gülü Sevdim Dikeni Battı”yı seçmiş. Başarılı bir ilk albüme imza atan Fis’in “Kötü Biri” ve “Kimler Kimler” şarkıları favorilerim.

Ne dinledim

Haberin Devamı

· Hüsnü Arkan- “Fer”
· Can Oflaz- “Yeniden”
· Redd-“Şimdi Seni Bulsam”
· Anıl Bayraktar- “Savruldum”
· KÖFN, Simge- “Yakışıklı”
· Uzi-“Dene”
· Güncel Gürsel Artıktay-“Gelse N’olur”

Yazarın Tüm Yazıları