Sahneye ses verdiler

Müzik sektörü, pandeminin başından beri yani 8 aydır kontak kapatmış durumda. Yaz aylarında bir süre açık hava etkinliklerine izin verildi ama vaka sayılarının artışıyla bu izinler de kaldırıldı. Tiyatro çalışanları birleşerek açık hava iznini hemen haftasına geri alırken bilin bakalım işini yapamayan hangi sektör kaldı?

Haberin Devamı

Bu süreçte tek bir canlı müzik sesi duymamış gibi girdim Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nun kapısından. 

Hayat damarlarımdan biri canlı konserler olunca sahne emekçilerinin bu dönem içinde yaşadıkları sıkıntıları sıklıkla dile getirdim ve getirdik. Yazılan çizilen onca şeye rağmen yapılabilen tek şey bu yardım konseri oldu.

Ahbap Derneği, pandemi sürecinde ücretsiz izne ayrılan, işini kaybeden ve ekonomik sıkıntılar yaşayan müzik ve sahne emekçilerine destek olmak için önceki gece “Sahneye Ses Ver” adlı etkinliğe imza attı.

Gergedan Yapım organizasyonuyla Ebru Cündübeyoğlu ve Hakan Yılmaz’ın sunumuyla gerçekleşen etkinlik MyOpenStage’den de online olarak izlenebildi. (Online izlemede yer yer sıkıntılar yaşandığını gördüm, bu da nazar boncuğu olsun.)

Haberin Devamı

Ahbap Genel Başkanı olan Haluk Levent’in yer aldığı gecenin kadrosunda Ceyda Pirali, Cem Adrian, Ceylan Ertem, Dengin Ceyhan, Emircan İğrek, Fırat Tanış, Hayko Cepkin, Kaan Sekban, Nihat Sırdar, Sunay Akın, Sumru Yavrucuk, Oğuz Aksaç, Zeynep Bastık vardı.

Haluk Levent’in sahnede verdiği bilgiye göre 18 bin 612 biletli geceyi takip etti. İçinde sponsorlar tarafından alınan biletler de vardı. Levent, sahne emekçilerinden yüzlerce başvuru geldiğini ancak yardım için aranılan belgelere sahip olan tam 190 kişinin, kişi başı düşen yaklaşık 4 bin TL’lik yardım ücretini cuma gününe kadar alacağını dile getirdi ve ekledi:

“Bu yardım sorunu çözmez ama yapımcılara, derneklere ve meslek birliklerine örnek oluruz, belki bir adım atarlar. Twitter’dan yazmakla olmuyor, eylem yapmak gerekiyor.”

Ebru Cündübeyoğlu ve Hakan Yılmaz geceyi, şarkı söyleyerek açtı.

Sumru Yavrucuk, Ceyda Pirali’yle Neşet Ertaş’tan “Neredesin Sen”i seslendirdi. Fırat Tanış, “Yani” şarkısıyla sahnede olan isimlerdendi...

Hayko Cepkin, “Melekler”i söylerken piyanonun başına lazer ışıklı maskesiyle oturdu.

Cem Adrian, Sezgin Alkan’la üst üste üç şarkı seslendirdi. Ceylan Ertem, şarkısı “Peri”yi ağıt yakar gibi söyledi.

Zeynep Bastık ve Emircan İğrek “Dargın”ı seyirciyle seslendirdi. Kaan Sekban, Nihat Sırdar ve Sunay Akın sahnede muhabbetleriyle yer aldı.

Haberin Devamı

35 bin biletli etkinlik iptal oldu

Şarkı aralarında ise ne öğrendik derseniz, pandemi başından bu yana 35 bin biletli etkinliğin iptal olduğunu. Tek başına bu bilgi bile sahne ekonomisinin nasıl yara aldığını, günlük kazanç elde eden pek çok çalışanın ne kadar sıkıntıda olduğunun göstergesi.

Kulisinden sahnesine açık havada canlı şarkı dinlemek çok güzeldi...

Tanıdıkları görmek, özlem gidermek öyle iyi hissettirdi ki bunca zaman konsere gidemeyip canlı müzik dinlemeden nasıl durabildiğimizi inanın unuttum. Tabii ki istemsizce eski dostlara sarılmak istesek de yumruk dokundurarak, göz kırpıştırarak hasret giderdik.

Peki, bu neden size kaldı?

Sahnede Emircan İğrek ve Zeynep Bastık gibi görece “yeni” isimleri görünce “Yardım toplamak neden size kaldı?” demeden edemedim. Bunca yıldır sahnede olan, ses, ışık, rodileri olmadan tek bir adım dahi atamayacak olan onca ünlü isim neredeydi?

Haberin Devamı

Geceye katılan herkes gibi bu genç müzisyenlerin de yardıma dahil olması, etkinliği duyurması ve destek olmayı tercih etmesi takdir edilesiydi.

Ancak mal varlığını müzikten, sahneden kazanan onca ismin sahnede bir bir sıralanmasını beklerdim.

Kuliste Hayko Cepkin’le de ayak üstü sohbet ettim. Cepkin, “Onlarca yardım etkinliğine katıldım bir gün kendi sektörüm için yardım konserinde yer alacağım aklıma gelmezdi” dedi.

Günün sonunda ağlanacak halimize güldük...

Daha rafine

Hedonutopia, 5’inci albümleri “Beyaz Durak”ı nihayet yayınladı. Her yıl bir albüm çıkarmaya iyiden iyiye alışan grubun bu yeni çalışmasında melankolik havasına incelikli riff ve synthler destek oluyor. Daha rafine bir müzik anlayışına kavuştuğunu gördüğüm Hedonutopia’nın yeni çalışmasında “Harika”, “Meteor”, “Sevgilim” öne çıkanlar.

Haberin Devamı

Dikkat edin

Efza yeni şarkısı “Kelebek Etkisi” için Emir Bermuda ile düet yaptı. Yetenekli vokal Efza, sözü ve müziği kendine ait olan şarkıda Emir Bermuda’nın rap’ini de birleştiriyor. Ortaya ise tadından yenmez bir iş çıkmış. Bu sese, dikkat edin... Haftaya nereden çıkacağı hiç belli olmaz.

Ağıt

Sezgin Alkan ve Cem Adrian’ın “Hatırla” şarkısı geçtiğimiz hafta yayınlandı. Alkan’ın yeni albümünün habercisi şarkıya Cem Adrian’ın sözleri ve yorumu adeta bir ağıt havası katmış.

Ne dinledim?

∆ Gülçin Ergül-Öküz
∆ Farazi, Red Wine Killaz-
Hareket Yok
∆ Pentagram-Bu Düzen Yıkılsın
∆ Mert Tunçmakas-Kaç Kere
∆ İstanbul Trip-AVAVAV
∆ Di*la Pulatsü-Yaşın Kalır
∆ Bade Nosa-
Küskün Yolcunun Türküsü
∆ Süpürgang-Cahil Vegan
∆ Baris C.-Hu
∆ Hande Mehan-Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın
∆ Renksiz-Gökyüzü
∆ Kaset-Hatıra
∆ Eskiden-Bebek
∆ Selin Sümbültepe-Güz
∆ Sinanılmaz-Sapkın Sirk
∆ Efza, Emir Bermuda- Kelebek Etkisi
∆ Lin Pesto-Ölmeden
∆ Hedonutopia-Harika
∆ Heyet, DJ Yakuza-Silver Dawn
∆ Taner Öngür, 43,75-Water Cycle
∆ Non Square-Hold On
∆ Dahakara, Bewitched As Dark-Aileen
∆ Fluctuosa-Flectromance
∆ Minor Empire-Yeşil Ayna
∆ Çimen Yalçın-Taşa Verdim Yanımı

Haberin Devamı

Gitar gezintisi

Taner Öngür, 43,75 ile “Elektrik Gramofon”, “Sayko Ana”, “Asrî Sadâ” ve şimdi de “Water Cycle”a imza attı. 14 şarkılık iki CD olarak planlanan albüm, progresif, saykedelik, swinge gibi birçok türe ev sahipliği yapıyor. İncelikli düşünülmüş bir enstrümantal albüm dinliyorsunuz. Plağı da çıkacak olan çalışmanın adının yanındaki açıklama ise şöyle: “İstanbul’dan enstrümantal bir gitar gezintisi.” Albümü bir yolculuk olarak gördüğünüzde favori şarkınızı seçmeniz ise imkansız olabiliyor.

Dört dörtlük

Gülçin Ergül’ün Hepsi’deki arkadaşlarıyla barışması gündemini geride bırakalım. Çünkü Ergül’ün 1 buçuk yıldır hazırladığı 4’üncü solo albümü bu cuma yayınlanıyor. “Davet” adını taşıyan albümün müzik direktörü Emre Bayar. Albüm baştan sona R&B’nin hakkını verirken, şarkıları atlama gibi bir isteğe hiç kapılmıyorsunuz. “Öküz” en güldüğüm ve sözlerine hak verdiğim şarkı oldu. Albümde Anıl Piyancı düeti “Kalbime Sorsam” ve Yıldız Tilbe şarkısı “Sana Aşığım” sürprizlerden...

Esin kaynağı karamsarlık

Prodüktör Can Bora Tanzer’in 1 Ekim’de çıkan albümü gözümden kaçmış... Evinde kaydettiği 9 şarkıdan oluşan üçüncü albümü “Parabasis” down tempo elektronik türde muhteşem bir çalışma. Beslenme kaynağı olarak karamsarlığı kullanan Tanzer, “Red Abyss” ve “Blaring Edge” şarkılarında sizi albümün içine zorla çekiyor.

Rüya gibi yorum

Melis Güven, yeni EP’si “İşaretler”i yayınladı. Alternatif pop müziğin yükselen isimlerinden biri olan Güven, sözü ve müziği kendine ait olan 5 şarkılık bu EP’de karşılaştığı işaretleri metafor olarak kullanıyor. Güven’in rüya gibi yorumu da dikkat çekiyor. EP’de “İşaretler” ve “Mavi” favorim.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları