Pop ve alternatif müzik için albüm zamanı

Kısa bir aradan sonra yeniden merhaba! Bu köşeye verdiğim 16 aylık ara bugün son buluyor. Son günlerde zihnimde biriktirdiklerimden, duyduklarımdan, konuşulanlardan hızlıca bahsederek arayı kapatalım.

Haberin Devamı

Single out, albüm in

Bu yaz single’lar kadar albüm yazı olmaya devam ediyor.

Yazın ilk pop albümlerinden biri Derya Uluğ’un 14 şarkılık “Nefes”i oldu. Bilindiği üzere Uluğ albümünde Emrah Karakuyu, Aerro, Direnç Utku Kaçmaz, Asil Gök, Erhan Bayrak, Celil Yavuz, Metehan Köseoğlu ve Caner Güneysu gibi isimleri kadrosunda barındırıyor.

Albüm, aslında günümüz pop dünyasında “ille de single” bakışına net bir yanıt. Uluğ’un ilk albümünde yer alan keyifli şarkılar keşfedilmeyi beklerken (“Polis”, Asil Gök ile seslendirdiği “Yansıma” ve “Dili Yok” bu şarkılardan) peşi sıra yeni albümler gelmeye devam ediyor.

Mabel Matiz’in beşinci albümü “Fatih” ise temmuz ayında müjdelenen bir başka albüm. Matiz, Maya’dan sonra bu kez çıtayı yükselterek 25 şarkı sundu. 20 prodüktör ve 9 düet çalışmasının bulunduğu albümde Aşkın Nur Yengi, Melike Şahin, Kalben, Bengü Baker, Artz gibi birçok ismin yer alması bir yana hepsini bir albümün bütünü haline getiren düzenlemeler resmen parıldıyor.

Haberin Devamı

2023’te pop müzikte neler oldu derken ilk sayacağımız albümlerden birine imza atan Matiz, 90’lar pop albümü almışlık hissi, bu topraklara ait ritimlerle Avrupai düzenlemelerin sunumuyla resmen ayakta alkışı hak ediyor. Albümün maraton koşmaya geldiğini düşünecek olursak
“Çerez”, “Enderun’da Aşk”, “Müphem” gibi önemli şarkılarla tekrar tekrar gündem olacağından ise şüphem yok.

BEKLENTİ YÜKSELİYOR

Sırada Murat Boz’un iki senedir üstünde çalıştığı “3” isimli albümü var. 14 şarkılık albümde Ozan Çolakoğlu, Ozan Bayraşa, Gürsel Çelik, Çağrı Telkıvıran, Sabi Saltıel gibi müzik dünyasının adeta yıldız aranjörleri yer alırken; Onur Özdemir, Emrah Karakuyu, Mert Carim, Gökhan Türkmen, İbrahim Halil Başaran, Özlem Güneykaya, Onur Özdemir, Günay Çoban, Serkan İzzet Özdoğan gibi isimler de var. Albüm için tarihler 2024 olarak görünürken merak ve beklenti artıyor.

Temmuzun diğer güzelliklerine gelecek olursak kesinlikle Yüzyüzeyken Konuşuruz albümünü saymakta fayda var. “KADER SK.” 8 şarkılık bir hikâye. Albümdeki tüm söz ve müzikler Kaan Boşnak’a, düzenlemeler ise Yüzyüzeyken Konuşuruz’a ait. Beş yıl aradan sonra dördüncü albümlerini yayınlayan ekibin çıkış parçaları “Tutun Sen Bana”nın yanı sıra “Yapraklar”, “Köşebaşı” ve “Sarmaşık” albümün parlayan yıldızları.

Haberin Devamı

Bu yaz sıklıkla duymanız olası çünkü herkesin kendinden bir şeyler bulacağı hislere ve cümlelere sahip.

Gelelim bu haftanın bir başka merakla beklenen işi olan Dolu Kadehi Ters Tut’un tamamlanacak 13 şarkılık “Ölüm Dansı” albümüne. EP olarak yayınlanan ilk kısımda 6 şarkı dinleyiciyle buluşmuştu.

6 şarkının katılımıyla tamamlanacak bu pop-rock türündeki albümde Uğurhan Özay ve Oğulcan Ava’nın protest sayılabilecek sözlerinin yer aldığı parçaların yanı sıra trajikomik aşk şarkıları da yer alıyor.

Albümün kayıtları ise grubun konser kalitesini barındırıyor. Selin’le yaptıkları haziran ayında yayınlanan “Olabilirdik”in de bulunduğu ve “Gelme Aklıma” ile açılacak albümde “Aynen” ve “Sana Bakarken” gibi lokomotifler bulunurken, şahsi favorim hâlâ “Yol Görünmüyor”.

Haberin Devamı

Ne dinledim

∆ Kamufle- “Felaketim Ol”
∆ Okan Kaya, Kutay Soyocak- “Geçmişin İzi”
∆ Umur Doma, Alara, Emrah Türken- “Yaz Günüm”
∆ Egemen Akkol- “Yasaklansak Cennetten”
∆ Bade Nosa- “Yangın Yeri”
∆ Feride Hilal Akın- “Bunca Yıl”
∆ PEK, Arsan- “Aşık Oldum”
∆ Calvin Harris, Sam Smith- “Desire”
∆ Travis Scott- “Delresto (Echoes)”

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları