Para kazandıran tek şey katalog

Bugünlerde müzik sektörüyle ilgili internet siteleri, ünlü sanatçı ve grupların katalog satışı haberleriyle dolu. Bu kataloglar milyon dolarlar ediyor ve parayı kazanan sanatçılar değil, bu katalogları elinde bulunduran şirketler oluyor.

Haberin Devamı


Konuya yabancıysanız, basitçe şöyle özetleyeyim...
20 yılı aşkın süredir üretim yapan bir sanatçı ya da grubun şarkı hakları, ya anlaşmalı olduğu şirkette ya da kendisinde bulunuyor. Bu kişinin/grubun hakları sektöre yeni giren bir sanatçıya göre daha pahalı, çünkü yüzlerce hatta binlerce şarkıdan bahsediyoruz.
Financial Times’da yer alan habere göre; David Bowie’nin şarkı kataloğu, teklif yöntemiyle yapılan satışında 200 milyon dolar civarında bir değere gelmiş durumda.
Kataloğun içinde yılların birikimi ve “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, “Let’s Dance”, “Heroes” gibi birçok albümü yer alıyor.
Yakın dönemde Tina Turner’ın tüm hakları BMG tarafından 50 milyon dolara satın alınmıştı.
Michael Jackson da 1985’te The Beatles kataloğunu 47.5 milyon dolara almıştı.
Katalogları alanlar, müzik teliflerini ve müziklerin entegrasyonunu elinde bulunduruyor. Böylece zamanı hiç geçmeyecek bu kataloglarla telif gelirlerini bir nevi garantiliyor.
Sanatçı yakınları ya da mirasçıları için nakit para akışı sağlayan bu satışlar, şirketlerin de elindeki en büyük kazanç kapılarından biri haline geliyor. Dönelim bize...
Türkiye’de de durum pek farklı değil. Geniş kitlelerce tanınan, jenerasyonları yetiştiren köklü isim ve grupların telif hakları, bugünkü şirketlere para akışı sağlayan temellerden biri. Türkülerden tutun da pop şarkılarına kadar bu hakları elinde tutan şirketler bugünlere gelebildiler.
Çarkı döndüren; bu şarkıların reklam, televizyon gibi mecralar aracılığıyla hatırlatılarak yeni jenerasyona ulaştırılması.Yeni jenerasyon demek, yeni kazanç kapıları demek. Ancak bu da derin bir stratejik çalışma gerektiriyor. Henüz büyük katalog satışları duymasak da, pandemi sonrası süreçte nakit para akışına ihtiyaç duyacak isimlerden böyle hamleler gelirse şaşırmayın.

3 yıllık NFT

Haberin Devamı

Emre Aydın’ın 3 yıl önce Stockholm’de kaydettiği İngilizce şarkı “Ratatan” NFT oldu. Şarkıcının kendi tarzına güncelleme getirdiği şarkı, prodüktör Mats Valentin’in dokunuşuyla dünya standartlarında bir iş olmuş. Aydın’ın ilk ‘Müzik NFT’ atılımı olan bu şarkının sahibine şimdiden ‘iyi dinlemeler’ ve ‘yatırım olarak kullanma’lar diliyorum. Kasım sonuna kadar opensea’de satışta olacak şarkının ücreti şu an 8 bin 292 dolar.

Haberin Devamı

Dinamik ve hüzünlü

Uzun süredir çıkmasını beklediğim bir şarkı: Esin İris, “Her Yanım Beyaz”ı bu cuma yayınlanıyor. İris’in sözlerini yazdığı ve bestesini de Cenk Doğruyol’la birlikte yaptığı şarkıda yer alan elektronik öğeler ve 8d tasarım, dinamik bir dinleme imkanı sağlıyor. İris’in hüzünle bağırmak istediklerine şahit olduğumuz şarkının nakaratı kafanızda defalarca dönecek, baştan söyleyeyim...

Galaksi teması

Cihan Bilgin, prodüksiyonu Kerkayas tarafından yapılan “Karadelik” ile indie ve hiphop’u aynı potada eritiyor. Söz ve müziği Bilgin’e ait şarkı, son dönemde pek moda olan galaksi temasına uygun ve ayakları yere değmeyen herkes için birebir.

Haberin Devamı

Dikkat çekiyor

Bu hafta çıkan şarkılardan en çok Reha Değerli’nin yeni single’ı “Uyan”ı sevdim. Sakin, iddiasız gibi görünen şarkı, sözleri ve düzenlemesiyle dikkat çekiyor. Alternatif pop için değerli bir isim gelmiş, benden söylemesi...

Çalışmalar hızlandı

Kaan’ın Los Angeles’taki çalışmaları hızlandı gibi gözüküyor. Manchester doğumlu olan, İstanbul’da yetişen ve şimdi Los Angeles’ta yaşayan Kaan, “Angel” isimli son single’ını müzikseverlerle buluşturdu. İngilizce sözlü pop müzik çalışmalarına devam eden Kaan, hiphop beat’lerinden aldığı kuvvetle uluslararası bir şarkıya imza atmış.

Melankoli

1912, ikinci single’ları “M.A.D.” ile geri döndü. Şarkının söz ve müziği Adnan Hakkıoğlu ile Talha Çelik’in imzasını taşıyor. Grup, bu şarkıda melankoliyi gitar riff’leri ve sözlerle size zerk ediyor.

Haberin Devamı

Ne dinledim
· Seran Bilgi, Paul Dwyer-
I Who Have Nothing
· Susel-Dünyanın Sonu
· Uğur Etiler-Ters Açı
· Melisa Uzunarslan–
Eski Dostlar (alternatif)
· Yiğit-Benim Dünyam
· Özgen-Gezgin ve Gölgesi
· Reha Değerli-Uyan
· Bahar Çalışkan-Ne Yapmalı
· 1912-M.A.D.
· Aslı Gökyokuş-
O Benim Dünyam
· Hakan Mengüç-Gönül
· Fikret Ertan-Kötü Bir Şarkı
· Aliye Mutlu-Çalın Davulları
· İpek Özcan-4 Mevsim
· Cihan Bilgin, Kerkayas-Karadelik
· Prenslerin Öcü-
Tam Bana Göre Biri
· Aslı Ece Yılmaz-Seve Seve
· Faruk Çeliker-Olmadı
· Turgut Turcihan-İnandım
· Kemal Kaya, Can Kısacık, Barış Şehlikoğlu-Fersahlar
· Seçkin Türk-Bunalım Devri
· Sezer Koç-Partiküller
· Tunç Aydoğmuş, Co.-
Çamur İçinde
· Duhan Demirci-Beyaz Elbise
· Alara, Doğu Özer-Yorgun Gemi
· Kalabalık Bando-
Umutlarım Cebimde
· Sancak-Dünyam
· Void Stryker-Say My Name
· Cava Grande, Mind Shifter-Hinterland
· Kaan-Angel

Yazarın Tüm Yazıları