Dönüşen şarkıların etkileri

Bu yaz dinleme listelerinize hangi şarkıları eklediniz? Yenileri mi yoksa vazgeçemediklerinizi mi?Tahmininiz doğru, bugün cover şarkıları konuşacağız.

Haberin Devamı

Geçen hafta tam bir cover haftasıydı. Edis ve Gülşen düeti “Sor” ile Aleyna Tilki’den “Ayrı Gitme”, Serdar Ortaç’ın 2 Eylül’de çıkması beklenen “Best of 2”nin yayınlanması öncesinde büyük ses getirdi. Şarkıların sevenleri kadar sevmeyenleri de oldu. Hakkında sayfalarca yorum yapıldı.
Hatta araya başka sanatçılar ve eser sahibi Serdar Ortaç bile girdi ve “Emek var, rahat bırakın” dedi. Ama bahsetmek istediğim bunlar değil.
“Cover” zaten kelime anlamı olarak önceden seslendirilmiş bir eserin farklı sanatçılar tarafından yeniden icra edilmesi demek.
Tartışma yaratan “Sor” cover’ı orijinal esere yakın bir yoruma sahip.
Görsel dünyasında şarkının klibi ve kapağının, 90’lara selam çakması güzel bir detay, şarkı da beni rahatsız etmedi “Ah bir Serdar Ortaç söyleseydi” demedim.
Ortaç’ın “Best of 2”si tek tartışmaya müsait iş de değil üstelik. Bu yaz birçok cover çalışma ile karşılaştık:
İbrahim Erkal Tribute albümü “Hürmet” serisi, Mert Demir’in “İkimize Birden”i, Coke Studio kapsamında yeniden seslendirilen Melike Şahin ve Hey!Douglas çalışması “Sarıl Bana” ile Mor ve Ötesi ile Aleyna Tilki çalışması “Yaz Yaz Yaz”, Dedüblüman’ın “Firuze”si, Selin’in “Son Arzum” ve “Yalancı Bahar”ı, Teoman’ın “Alev Alev”i, Feride Hilal Akın’ın “Bunca Yıl”ı, Gaye Su Akyol’un “Love Buzz”ı...
Liste uzayıp gidiyor.

PROJE ALBÜMLERİNE SICAK BAKMA NEDENLERİ

Her ne kadar cover şarkılar beni çok yakalamasa da bu projelerde bulunmanın bir kariyer karşılığı var.
Dijital müzik dinleme platformlarının sektör gündemini belirlediği bu günlerde sanatçı hesaplarının şarkı yayınlama istikrarını devam ettirmesine imkân veriyor.
Şarkıların kaydedilebilme kolaylığı, eser sahibinin dinleyicileri tarafından keşfedilme olasılığı, sanatçıların yeni şarkı sözü yazarı, besteci ve aranjörlerle çalışma fırsatı, daha önce tutmuş bir şarkıyı söylemenin çoğunlukla avantajı da cabası.
En önemlisi de bir döneme hâkim kişilerle aynı müzik dilini konuşabilme imkânı tanıması da cover yapmayı cazip kılıyor.
Birçok markanın cover şarkıların yer aldığı proje albümlerine sıcak bakması nedeni de bu yüzden.
Bir cover’ı eşsiz yapan ise seslendiren, düzenleyen yeni markanın yani “sanatçı”nın onu kendisine mal edebilecek karaktere sahip kılması, dönüştürmesi.
Şahsi zevklerimde bu karakteri arıyor, ona göre değerlendiriyor ve tekrar dinleme arzusu duyuyorum. Aynı birçok dinleyicinin yaptığı gibi.
Müzik dünyasının evrildiği dijital çağda cover şarkılar, sanatçılar için hem mevcut fan kitlesini memnun etme hem de yeni dinleyicilere ulaşma fırsatları sunmanın önemli bir yolu haline geldiği muhakkak.
Bu dönüşüm, müzikal mirası korumanın yanı sıra dinleyiciler üzerinde etkiler yaratıp ve tartışmalara neden oluyor.
Müzik dünyasının sürekli değişen ve yenilenen doğasının bir yansıması oluyor.
Bu bağlamda, cover’lar sadece geçmişle olan bir köprü değil, aynı zamanda müziğin dönüşen ve çeşitlenen yüzü olarak kültürel hafızamıza kazınıyor.

Haberin Devamı

Zamanla ele geçiriyor

Haberin Devamı

Buray’ın yeni şarkısı “Olmuşum Leyla”yı geriden yazıyorum ki sindire sindire dinleyeyim. Buray’ın müziğinde ilginç bir durum söz konusu. Şarkı zamanla sizi ele geçiriyor. Söz ve müziği Emrah Karakuyu, düzenlemesi Tanerman’a ait şarkı, Buray’ın birçok eseri gibi yaz dizisi sahnesi etkisi bırakıyor.

Parlıyor

Damla, Yudum ve Tamara Şahin kardeşlerden oluşan Samida’nın yeni şarkısı “Geçmiş Olsun Sana” haftanın en dikkat çeken şarkılarından biri. Sözleri Pinhani grubundan tanıdığımız Sinan Kaynakçı imzalı. Sözleri 10 yıl önce Fransa’nın Bretonya bölgesine ait anonim bir ezginin üstüne yazan Kaynakçı’nın şarkısıyla Samida resmen pırıl pırıl parlıyor.

Yazının sağlaması

Haberin Devamı

Tarkan’ın “Ölürüm Sana”sını coverlayarak adını duyuran RockA, bu kez Taner’den dinlediğimiz “Aynı Perde” şarkısını yeniden yorumladı. 90’lar favorilerimden olan şarkının sözleri Seda Akay’a, müziği ise Garo Mafyan’a ait. Şarkının rock düzenlemesi başka bir tad vermiş. Yazıda verdiğim örneğin sağlamasını görüyoruz. Belki de 90’lar sever bir kitle RockA ile buluşacak.

Kaçırılmayacak konserler

◊ Yalın, dinamik ve sevilen sahne şovlarıyla gerçekleştirdiği “Gitar Adam” konser serisine 26 Ağustos’ta yeniden Parkorman’da devam ediyor. Yalın, sahnede kendisine eşlik edecek 27 kişilik dev orkestrası, etkileyici sahne tasarımı ve sürprizlerle dolu sahne şovlarıyla tek gecede festival tadında bir konsere imza atacak.
◊ Geçtiğimiz yılın en çok merak edilen konserlerinden Tamino bu kez Türkiye turnesine çıkıyor. Gezgin Salon: Tamino Türkiye turnesi, 13 Eylül’de Ankara ODTÜ Vişnelik’te, 14 Eylül’de İzmir Arena’da, 17 Eylül’de ise İstanbul, Parkorman’da tamamlanacak.
◊ Fin melodik death metal grubu Insomnium, İstanbul’da sahne alacak. 1997’de kurulan grup, bu yıl yayınlanan son albümleri ‘Anno 1696’un turnesi kapsamında 8 Eylül akşamı Dorock XL Venue Taksim’de Epifoni organizasyonuyla hayranlarıyla buluşacak.

Ne dinledim

Haberin Devamı

· Alper Tuzcu- “La Cordillera”
· Ah!Kozmos, Hainbach- “Feather Falls”
· Ozbi- “Karavan”
· Ahmet Hatipoğlu- “Al Beni Kollarına”
· Selin Karaağaç- “Bahar”
· Sercan Debelec- “Burn Out”
· Modern Primat- “Rüya”

Yazarın Tüm Yazıları