Bir şarkının ortaya çıkışı

Yapay zeka teknolojisinin en verimli karşılığı The Beatles’da alındı. Zamanında John Lennon’ın sesini piyanodan ayıramadıkları için 1995’te yayınlanan The Beatles Anthology’de yer alamayan “Now and Then” şarkısı 28 yıl sonra yapay zeka ile tamamlanarak yayınlandı.

Haberin Devamı

Negatif yanları sıklıkla konuşulan bir teknolojinin sayılı olumlu yanlarından biri ortaya çıkınca seviniyorum. Bu minvalde bir haber The Beatles için gerçekleşti. Tarihin en büyük müzik gruplarından The Beatles’ın yeni şarkısı geçtiğimiz haftalarda “nasıl çıkabildi” diye düşünürken parçanın hikayesine dair haberleri okudum. John Lennon’ın 1970 yılında New York’taki evinde aldığı bir demo kayıt ile başlayan “Now and Then”, Beatles üyelerinin tümünün kayıt sürecinde var olduğu son şarkı. Ve 2 Kasım’da yayınlanan “Now and Then”, John Lennon’ın sesi piyanodan ayrılınca Lennon’ın vokalde, Paul McCartney’nin basta, Ringo Starr’ın davullarda ve George Harrison’ın gitarda yer aldığı yeni bir Beatles şarkısı olma özelliği taşıyor.

Paul McCartney, “Bu gerçek bir Beatles kaydı. 2023 yılında hâlâ Beatles müziği üzerinde çalışıyor olmak ve insanların daha önce duymadığı yeni bir şarkı yayınlamak heyecan verici” diyor.

Haberin Devamı

Ringo Starr ise grubun hayatta olan üyeleri adına konuşarak “Yapay zeka teknolojisinin yardımıyla, John’un sesini ve George’un gitarını yeniden hayat döndürmek inanılmaz bir deneyimdi” diye süreci anlatıyor.

John Lennon tarafından yazılmış; Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr dokunuşlarıyla şekil almış ve 40 yıl sonra Paul ile Ringo tarafından son haline getirilmiş The Beatles şarkısı “Now and Then” grubun müziğini sevenlerden de olumlu tepkiler aldı.

Bize de onu, günümüz teknolojisiyle ağız tadıyla dinlemek düştü.

 Beklediğine değecek

Murat Boz, “3” ismini verdiği son albümünün üçüncü şarkı “Aşkın Darağacı”nı yayınladı. Sözleri Günay Çoban’a, müziği Serkan İzzet Özdoğan’a, düzenlemesi ise Gürsel Çelik’e ait şarkı ile Murat Boz, “Özledim” ve “Üzüleceksin” gibi slow hitlerine yenisini eklemiş gibi görünüyor. Şarkının 10 yıl demlendiğini söyleyen Boz’un beklediğine değecek gibi.

Zorlama değil

Piiz, Kezzo ile erken yaşta evlendirilen kız çocuklarına dikkat çekmek için hazırladığı sosyal sorumluluk projesi “Kör Kuyu”yu yayınladı. Tüm ekibin emeğini taşıyan şarkının sözleri anlayana çok şey anlatıyor. Önemli olan duyurabilmek. En güzel tarafı ise sosyal sorumluluk şarkılarında genellikle bir zorlama tadı alınır, işte bu şarkıda yok. İçlerinden aktığı gibi...

Haberin Devamı

Akışına bırakmışlar

Kuruluşlarından bu yana takip ettiğim Pagos, yeni teklisi ‘Hevesini Kaçırdım’ı yayınladı. Rock ve elektronik müzik severleri soft bir tondan yakalayacak olan Pagos, akışına bıraktıkları bir ilişkinin gözünden bakarak dinleyicisine sesleniyor.

Muhteşem sonuç

Eskitilmiş Yaz’ın yeni şarkısı “Senden Uzaklara” yarın yayınlanıyor. Barış Can Uç ve Sava Savaş ikilisinden oluşan grup, alternatif rock’tan dream pop’a kayan bu yeni şarkıda soğuk havaları bizle kucaklıyor. Şarkının sözü Sava Savaş’a, bestesi Barış Can Uç ve Abdullah Uyumaz’a ait. Düzenlemesinde ise Barış Can Uç imzası var. Ekip işi muhteşem sonuç vermiş durumda.

Avrupa-Anadolu özel harmanı

Haberin Devamı

Profesyonel müzik yolculuğu, doğup büyüdüğü Londra’da başlayan Onur Sevigen, 2. EP’sini ay başında yayınladı. “Tuhaf” adını taşıyan EP’de boş yok desem yanlış olmaz. Emir Taha sevenlere Onur Sevigen de önermenin vaktidir. “Kalbin Aksın”, “Tuhaf”, “Angara Angara”, “Divane” ve “Kardelen” şarkılarından oluşan EP’de Avrupa’yla Anadolu’nun özenli bir harmanını işitiyorsunuz. Favorim “Divane” ama “Angara Angara” da kaçırılmaması gerekenlerden.

Yenileyici

Gulchx, beşinci şarkısı “Something New, Something Dumb.”ı yayınladı. Söz, müzik, prodüksiyon ve düzenlemesi Gulchx imzası taşıyan ve bağımsız olarak yayınlanan teklinin mix desteği Riccardo Subasi tarafından yapılmış. Belli belirsiz bırakılan vokaller, indie dokunuşlar ile şarkı bu hafta dinlediğim yenileyici işlerden bir tanesi olarak öne çıkıyor.

Tadımlık

Haberin Devamı

“Bora Uzer nerelerde” diyenler için Uzer yurtdışından bildirmeye devam ediyor. Yeni kurduğu OJO Plak Şirketi’nden çıkan ilk şarkısı “I Will Find You” İbiza’yı kulaklarınıza getiriyor. Bu elektronik şarkı Bora Uzer’in OJO partilerinden tadımlık da...

Ne dinledim

· Can Koç- “Bulutlar”
· Maneskin- “VALENTINE”
· Dua Lipa- “Houdini”
· Sedef Sebüktekin- “Kötü Hikaye”
· Şirin Soysal, Yoed Nir- “Ölür Müydün”
· İkiye On Kala- “Çözülüyorum Sana”
· Şükrü Aldın- “at the other end”

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları