Bahaneleri bir kenara bırakın

Yeni hobimiz olan bir sosyal medya platformunda oda oda gezmeye devam...

Haberin Devamı

Aplikasyonun müzik konuşulan odalarında öyle sorular geliyor ki şaşkınlığımı saklayamıyorum.

“Sektörün içinde var olmaya çalışıp da nasıl bilmezsiniz” diye düşünüyorum. 

Bir şarkıyı cover’layacağım. Telifini nasıl öğrenebilirim?

Meslek birliklerini arayın ve o şarkının telif hakkını elinde bulunduran biri varsa yani anonim değilse öğrenirsiniz.

Büyük şirketler bana dönüş yapmıyor.

Büyük şirketler ne zaman döndü ki şimdi, hemen dönmesini bekliyorsunuz? Şarkınızın dağıtımı için anlaşın. Artık “kendin yap” dönemindeyiz ve bu süreç daha da kolay işliyor. Basınla ilişkiler ve pazarlama hizmeti için de büyük şirketlerin kapısını boşa arşınlamayın. A&R’ın sizi keşfetmesi, prodüksiyon hizmetinizi karşılaması ve pazarlama planlaması çok küçük bir ihtimal. Ama eğer bunlarla karşılaştıysanız elbet de kendinizi iyi hissedin. Fakat başarmak dediğimiz şey hiçbir zaman kolay olmadı, öyle değil mi...

Haberin Devamı

Ana akım medyada neden yer almıyoruz?

Ben de şöyle sorayım: “Görünür olmak için ne yapıyorsunuz?” E-posta ile yeni şarkısını anlatan basın bültenini göndermekten aciz müzisyenler var. Her çıkanı dinlemek büyük bir mesai gerektiriyor.

Bütün ana akım medya, kulaklığı takmış yeni çıkan şarkıları dinlemiyor. Bazen de sizin ulaştırmanız gerekiyor. Şarkınıza ve kendinize dair bilgilendirici metinler yazabilirsiniz. Bir PR platformuyla da anlaşabilirsiniz. Radyo, TV ve gazete için ayrı imkanlar sunan şirket ve platformlar var. 

Kendi yaşadıkları ülkeden çok Türkiye’de ünlüler.

Talep varsa ünlenirler. Buna dertlenmek için önce adımlar atmanız lazım. Boşuna kendinizi doldurup zaman kaybetmeyin. Aynı süreci “kendim için ne yapabilirim” diyerek de geçirebilirsiniz.

Neden yurtdışına açılamıyoruz?

Açılırsınız... Bursa’dan, Mersin’den açılan insanlar var. Türkiye’deki şirketten değil, Almanya’daki şirketten anlaşması olan isimler... İyi bir iş yaparsanız, yurtdışından işbirlikler içerisine girerseniz, duyulursunuz. Aynı şeyin farklı renklerini yaparak sınır ötesi bir başarı hayal ediyorsanız, tebrikler.

Haberin Devamı

Hayale devam... Yurtdışı otantik işleri daha çabuk kabulleniyor, bunu da aklınızdan çıkarmayın.

Ve gelelim en mühim mevzuya...

Bağımsız sanatçıdan, plak şirketine bağlı isimlere kadar herkesin dilinde bir “Spotify liste” merakı var. Bazen “Acaba sadece platformlardaki listelere girmek için mi üretim yapılıyor?” diye düşünmeden edemiyorum.

“Dinleyicime nasıl ulaşırım, nasıl bir pazarlama stratejim var, hangi mecraları kullanırım, müziğimi nasıl duyururum” yok, öncelikle Spotify listesine girmek var. Bu bakış açısı yetersiz. Tek başına bir liste size hiçbir şey sağlamaz!

Bu soruları daha da çeşitlendirebilirim. Ama artık bahane üretmeyi bırakmak lazım.

Ancak zaman kaybedersiniz.

Haberin Devamı

İhtiyacınız olan tek şey kariyerinizi yüceltebileceğiniz bu değerli zamanı verimli kullanmak, kendinizi eğitmek ve işinizi iyi yapmak...

Konser hayali

Batu Şallıel, ilk albümü “The Way”i yayınladı. 9 bestesinin yer aldığı albümde kendisine piyano ve düzenlemelerde Kaan Bıyıkoğlu, kontrbas ve elektrik basta Enver Muhamedi, davulda Ekin Cengizkan eşlik ediyor. Konuk sanatçılarda ise Burak Dursun ve kardeşi Anıl Şallıel’i görüyoruz. Pandemi sürecinde üç ayda 9 beste çıkaran başarılı müzisyen, “The Way (Yol)” adını verdiği albümünde umut veren caz albümüne imza atmış durumda.
Dinlerken kendinizi canlı bir konserde hayal etmek istiyorsunuz. Önümüzdeki yıllarda haberlerini yurtdışından duymadan bu ilk albüme kulak kabartmanız lazım.

Haberin Devamı

Bitmemiş hissi

Geçtiğimiz haftalarda Bulvar’ın “Mutluyum Mutsuzluklarımla” isimli şarkıları radarıma takıldı. Grup, “İçimde Kalanlar” isminde akustik bir EP’ye imza attı. Bu çalışmadaki iyi niyetlerini görüyorum ancak şarkılarına daha fazla özenmeye ihtiyaçları var. Bu EP, bana henüz bitmemiş gibi hissettirdi. “Yine de Sana Gelemem”i ise bir dinleyin derim.

Yıldızlar karması

Ülkemizin en tanınmış bas gitaristlerinden Alp Ersönmez’in yıllardır beklenen albümü “Cereyanlı”nın 4 şarkıdan oluşan ilk EP’si “Cereyanlı-A” bu hafta dinleyicisiyle buluşuyor. 2013 yılından bu yana yayınlanmayı bekleyen ve adeta bir yıldızlar karmasının bulunduğu çalışmada Papa Dee, Thalma de Freitas, Erik Truffaz, Bugge Wesseltoft, Arto Tunçboyacıyan, Bulut Gülen, Can Çankaya, Can Şengün, Çağrı Sertel, Doruk Gönentür, Ediz Hafızoğlu, Engin Recepoğulları, İmer Demirer, Serhan Erkol isimler var. Dansın merkez eksende olduğu bu caz EP’sindeki 4 şarkının 4’ü de karamsar havamızı dağıtıp güneş açtırıyor.

Haberin Devamı

Ne dinledim?
Alper Tuzcu ft Helena Beltrao-Facilmente
Alp Ersönmez ft. Erik Truffaz&Engin Recepoğulları-Hafif Batı Müziği
Geeva Flava-Hadal
Ulaş Ekim-Birden
Kupa Onlusu-Aynalardan Çıkıyorsun
Erinç-Karalar
Bahar Kaya-Yalancı Çocuk
Şahıs-Yanlış Ne Söyle
İmpala-Benden Pas
Duende-Betondan Çiçekler
Emre Azaklar-Evinden zak
Morphia-Sallandım
Aga B-Eyvah
Biz Böyle İyiyiz-Sonbahar
Eralp Çalık-Gölge
Çatıkatı-Düşe Kalka
Ceren Kaan-Geç Kalıyorum
Elif Çağlar-All a Dream
Yiğit Seferoğlu-Yaşıyorum Güya
Sufle-Ilık Sonbahar
Vera-Gasteci
Sezgin Alkan-Yorgun
Ceyda Özbaşarel-Mankind
People Around-Day 5
Odelibendim, Sel-Afterglow
Batu Şallıel-Simplicity
Can Erdoğan-Dom Dom Kurşunu
Fırat Akarcalı-Für Loren
Sarp Maden, Volkan Öktem-Aperlai
Orçun Ayata-Cappadocia

Biraz da alaturka

Ogün Sanlısoy’un yeni albümü “Yaşamaya Devam” yayınlandı. 11 şarkılık albüm, sözleri Çiğdem Talu’ya müziği Melih Kibar’a ait “Hep Böyle Kal”la açılıyor. Sanlısoy, “Geri Dönemem”, “Kaldım İstanbul’da”, “Ayrı”, “Bekledim” ve “Mavi Gökyüzü”yle bilinen şarkılarının akustik versiyonlarına yer veriyor. En çok şaşırtan ise şarkılarda alaturka müzikle özdeşleşen ud kullanımı oldu. Udi Fatih Ahıskalı’nın da eline sağlık. Sanatçının, Ceylan Ertem’le yaptığı “Bekledim” genelin dışında farklı bir his sunuyor. Tertemiz bir çalışma olmasının yanı sıra tatlı tatlı efkarlandıran da bir hali var.

Duymaya hazırlanın

Grogi’nin 7 şarkıdan oluşan “Ready to Vibe pt.1” EP’si sevenleriyle buluştu. EP’nin çıkış şarkısı “Dumanım Dağılır”... EP’de Misha, Burry Soprano, Tahribad-ı İsyan, Anıl Piyancı, Fate Fat ve Sehabe ile ortak şarkılar da var. Sosyal medyayı yakalayacak verse’lerin yer aldığı EP’deki şarkıları sıklıkla duymaya hazırlanın. “Olmaz” ve “Asgari” ilk gözüme çarpanlar arasında...

Film gibi

Ceyda Özbaşarel, ilk albümü “Madtime Stories”i geçtiğimiz ay yayınladı. Albümde 8 İngilizce, 1 Türkçe şarkı bulunuyor ve hepsinin söz, müziği Özbaşarel’e ait. “Madtime Stories”in en güzel tarafı baştan sona bir film gibi akması. Karanlık tarafları olmasına rağmen albüm yer yer neşe bile veriyor. Sese ise söylenecek tek kelime “muhteşem” olur.

Duru ses

Ezgi Pekel, “Bizim Gibiler” albümünün akustik versiyonunu da yayınladı. Pekel’in duru sesinden şarkıların bu hallerini dinlemek oldukça keyifli.

 

Yazarın Tüm Yazıları