2023’ün Z raporu

2023’te dinleyecek yeni şarkı bulamadım diyenlere “bakın neler oldu” dedirtecek yılın son yazısıyla sizlerleyim. Süzgecimden geçen albüm ve şarkıları bir araya getirdiğim bu listede unuttuklarımdan özür diler, sizinle beğenilerimizin kesişmediği işler varsa da “olur öyle” notumu iletip yılı kapatacak o yazıya başlıyorum...

Haberin Devamı

Yılın çıkışları

Bu kategori benim takip etmeyi en sevdiğim bölüm olabilir. Selin, Paptircem, BLOK3, Cem Yenel, INJI, M Lisa, Koyu, Böyleyken Böyle, Ege Can Sal, Sena Şahin, Aleyna Kalaycıoğlu ve Semicenk bu yıl en çok ismini duyduğum sanatçılar oldu. Kardelen’in çıkış yılı olarak da bu yılı sayabiliriz. Çünkü şüphesiz görünürlüğünün en belirgin olduğu yıllardan biri oldu.

Şarkılar, şarkılarımız...

Bu yıl en çok dinlenen şarkılar sosyal medyadan yükselip radyolara, evlere girmeyi başardı. Neler dinlediğimizi elden geçirince şarkıları sıralamak pek de zor olmadı. Can Ozan’ın “Ağlama Ben Ağlarım”ı, Çağan Şengül’ün “Çok Yazık”ı, Emir Can İğrek’in “Ali Cabbar”ı, Hande Yener’in “Benden Bir Tane Daha Yok”u, INJI’nin “BELLYDANCING”i, İrem Derici’nin “Yazgülü” şarkısı, Köfn’ün “Al Aramızdan”ı, Mert Demir ve Mabel Matiz’in “Antidepresan”ı, Sefo’nun “Araba”sı, Semicenk’in “Pişman Değilim”i, Summer Cem ve Ezhel’in “Kontak”ı, Uzi ve Mavi’nin “Senin Uğruna”sı, Zerrin Özer’in “Basit Numaralar”ı ve Zeynep Bastık’ın “Eyvah”ı yılın en çok dinlenen şarkıları oldular.

Haberin Devamı

Ve yılın albümlerİ

Bu yıl o kadar çok albüm dinleme fırsatı oldu ki... Hepsini ayırmadan paylaşmak isterim. Anıl Şallıel’in “Excited”ı, Barış Demirel’in “Bi’ Aralar İyiydim”i, Buray’ın “Al Senin Olsun Dünya”sı, Büşra Kayıkçı’nın “Places”i, Büyük Ev Ablukada’nın “Defansif Dizayn”ı, Cenk Erdoğan’ın “ARA”sı, Çağan Şengül’ün “Yangın”ı, Çağrı Sertel’in “Places”i, Dilhan Şeşen’in “Kumdan İnşa Putlara”yı, Derya Uluğ’un “Nefes”i, Deniz Tekin’in “Yüzyıllardır Aynı Dert”i, Dolu Kadehi Ters Tut’un “Ölüm Dansı” albümü, Emir Can İğrek’in “Parti İptal”i, Evdeki Saat’in “Huzursuzluğun Meyvesi” albümü, Güneş’in “Pop”u, Hakan Kurşun’un “Regeneration”ı, Köfn’ün “Popstar”ı, Kum ve Bedeviler’in “Apartmanlar”ı, Lalalar’ın “En Kötü İyi Olur”u, Lara di Lara’nın “ESKİSİ GİBİ DEĞİL”i, Mabel Matiz’in “Fatih”i, Motive’nin “Romantik”i, Onurr’un “Methiyeler”i, Ozan Musluoğlu’nun “Nine I-II”su, Selen Gülün’ün “Kapı”sı, Tüm şarkılarıyla fazlasıyla konuşulan “Serdar Ortaç Şarkıları 2” albümü, Soft Analog’un “Dans İlüzyon”u, The Ringo Jets’in “Radio Ringo”su, Uzi’nin “Youngsta”sı, Volkan Öktem’in “#7”si, Yangın’ın “Plastik”i ve Yürüyen Merdiven’in “Yürümek”i uzun uzun dinlenilecek albümler arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Yabancılarda ne var ne yok

Bu yıl gözünüzden kaçmaması gereken ve yayınlanan yabancı albümlerden bir tadımlık hazırladım...
1- boygenius- “The Record”
2- Depeche Mode- “Memento Mori”
3- Foo Fighters- “But Here We Are”
4- Janelle Monáe- “The Age of Pleasure”
5- Jessie Ware- “That! Feels Good!”
6- Lana Del Rey- “Did you know that there’s a tunnel under Ocean blvd”
7- Maneskin- “RUSH! (ARE U COMING?)”
8- Metallica- “72 Seasons”
9- Miley Cyrus- “Endless Summer Vacation”
10- Olivia Rodrigo- “GUTS”
11- Queens of the Stone Age- “In Times New Roman...”
12- Raye- “My 21st Century Blues”
13- Sufjan Stevens- “Javelin”
14- Troye Sivan- “Something to Give Each Other”
15- Yves Tumor- “Praise a Lord Who Chews But Which Does Not Consume; (Or Simply, Hot Between Worlds)”

Haberin Devamı

En çok onlar takip edildi

Bu yıl dijital platformlar da kendi yıldızlarına sahip çıktı. TikTok’ta Alizade en çok izlenen sanatçı olurken ilk 10’da Gökçe Özgül, Melis Fis, Kurtuluş Kuş, Sıla Şahin, Burak Bulut, Sefo, Semicenk, Semiramis Pekkan ve Mahmut Orhan yer aldı.

Geçmişte kalmadı parladılar

Şüphesiz yılın en çok dinlenen şarkılarından Simge’nin “Aşkın Olayım”ı geç de olsa anlaşıldı. Söz ve müziği Eda ve Metin Özülkü’ye ait olan Kibariye’nin 93 yılı çıkışlı “Lafı mı Olur”u gençler tarafından yeniden keşfedildi. Alişan’ın 2007 çıkışlı “Hele Bir”i de reenkarnasyona uğrayan şarkılardan oldu.

Yılın marşı

Yılın en çok dinlenen 100. yıl marşı açık ara Norm Ender’in “Parla”sı oldu. Kabul etmek lazım ki kelimelerle arası en iyi olanlardan biri olan rap’ten bir marş çıkması bizi ancak mutlu eder.

Yazarın Tüm Yazıları