Esnafın talebi çok

Vişne Caddesi’nde faaliyet gösteren esnafa gördükleri eksikleri ve beklentilerini sorduk. Müşterilerinin ulaşım konusunda sıkıntı yaşadıklarını aktaran esnaf, Yenişehir Havaalanı’nın dış hatlar kısmının aktif hale gelmesini istedi. İstanbul’dan gelen müşterilerinin de bulunduğunu hatırlatan esnaf, Mudanya’dan bölgeye ulaşım sağlayacak servis talebinde bulundu. Ayrıca bölgeye otel, AVM ve kafelerin yapılmasını, çöp konteynerleri ile ilgili düzenleme, elektrik ve internet altyapısında yaşanan sorunların çözümü ile dilencilere önlem beklentilerini sıraladılar.

Haberin Devamı

MÜŞTERİ PAHALILIKTAN ŞİKAYETÇİ

Esnafın talebi çokKids Gold Mağaza Sorumlusu Süleyman Caneri:
Dış piyasaya çalışıyoruz. Ağırlık Orta Doğu olmak üzere dünyanın 40 farklı ülkesine ihracat yapıyoruz. Bebe elbisesi, tek tişört, elbise, pantolon, ikili penye takımı üretiyoruz. Yaklaşık 10 senedir de bu bölgedeyiz. Üretimimiz de var. Müşterilerimiz fiyat pahalılığından şikâyetçi. Doların düşmesi gerekiyor. Pandeminin de kalkması lazım.

IŞIKLANDIRMA OLMALI

Caddeye ışıklandırma yapılmalı. Burada milyon dolarlar dönüyor. Tabelalarda yabancı isimler yazılması gerekiyor. Burada bir adet otel bulunuyor. Onun kapasitesi de belli. Onun için yeterli olmuyor.

CADDEYİ ARAPLAR GÖTÜRÜYOR

Haberin Devamı

Esnafın talebi çokCadde Junior Kids Baby Mağaza Müdürü Kemal Kahraman:
Yaklaşık 20 yıldır bu sektörde çalışıyorum ve bu caddedeyim. Son 3-4 seneden beri iç piyasa yavaş. Bu, ekonomik sıkıntılardan kaynaklanıyor. Maliyetlerin artması ve iç piyasadaki parasal döngünün yavaşlanmasını nedenleri olarak sıralayabilirim. Bana göre caddeyi yabancılar, Araplar götürüyor. Biz daha çok imalatçılardan alım satım yapıyoruz. İç piyasaya satıyoruz. Ama son dönemde Arap ülkeleri Türki Cumhuriyetler ve Rusya’ya satış yapıyoruz.

YURTDIŞINDA BÖYLE YERLER DAHA FARKLI KONUMDA

Büyükşehir Belediyesinden daha fazla yatırımının olmasını istiyoruz. Caddenin güzelleştirilmesi, genişletilmesi, trafik, tabelalar, kaldırımların düzenlenmesi... Nadiren de olsa yurtdışına gidiyorum. Yurtdışından böyle yerler daha farklı konumda. İnsanların daha hoş alışveriş yapabilme ortamı var.

SOSYAL AKTİVİTE YERLERİ YOK

Vişne Caddesi şu an Türkiye’nin gözde ticaret merkezi. Sabah 8 akşam 5.30-6.00’dan sonra burada insan gezemiyor, konaklayamıyor. Sosyal aktivitede bulunacak, zaman geçirecek bir yer bulamıyor. Böyle yerler daha çok kent merkezindedir. Potansiyel olarak güzel bir cadde. OSB’den sonra para döngüsünün, ticaretin can damarı diyebilirim.

Haberin Devamı

OTEL, AVM YAPILABİLİR

Işıklandırma olmalı. Ağaçlandırma yapılabilir. Kaldırımlar düzenlenebilir. Çöp konteynırı cadde üzerinde değil, farklı yerlerde olabilir. Otel, AVM yapılabilir. Sektörde çalışanların yetiştirilmesi gerekiyor. Rusça, Arapca, İngilizce dil öğrenimi olabilir.

TİCARET DURMA NOKTASINA GELDİ

Esnafın talebi çokPedaliza Baby Firma Sahibi Hakan Kanalıcı:
Bebe battaniyesi, bornoz, havlu üretim ve satışı yapıyoruz. Cadde ile ilgili BEKSİAD Başkanı Ömer Ağabey çok mesai yapıyor. Biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak pandemi döneminde ticaret durma noktasına geldi. Bizim bu bölgede ticaret yapan firmaların çoğunluğu yurtdışına satıyor. Bununla ilgili müşteri odaklı daha iyi tanıtım yapılabilir. Caddenin biraz daha tanıtılması ve öne çıkarılması gerekiyor. Vişne Ticaret Bölgesi bu anlamda Bursa’nın gözbebeği… Dışardan müşteri geliyor. Buna göre hareket edilmesi ve bölgenin geliştirilmesi lazım.

YÜRÜYÜŞ YOLU

Haberin Devamı

Cadde üzerinde ışıklandırma ve yürüyüş yolu hizmetinin verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Araç otoparkı sorunu var. Araç yoğunluğu artıyor. Müşteri kaldırımda yürüyecek, araçlar kaldırımda… Bu sorunlar yaşanıyor. Çöpler alınıyor, belediye hizmet veriyor ama bunların biraz daha düzene sokulması gerektiğini düşünüyorum. Kazalara karşı hız kesici yapılabilir. Her gün kaza oluyor. Biraz daha albeni yapılması gerekiyor. Bölgede dilenciler var. Müşterilerimiz ile görüşürken, aniden giriyor ve rahatsızlık veriyor. Bu önlenebilir.

YABANCI MÜŞTERİNİN EN BÜYÜK SORUNU ULAŞIM

Esnafın talebi çokMalkoç Bebe Kurucusu İbrahim Malkoç:
Vişne Caddesi’nin en büyük sorunu yabancı müşterilerin ulaşım sıkıntısı. Müşterilerimiz daha çok deniz ulaşımını tercih ediyor. İstanbul’a geliyorlar. Oradan buraya ulaşım için ya otobüsle eziyet çekiyorlar ya da İDO veya BUDO ile gelmeye çalışıyorlar. Herhangi bir fırtınada bu sefer de işler aksayabiliyor. İki günlük rezerve ediyorlar. Bir gün İstanbul’da kalıyorlar. Ticarete yeterli zaman kalmıyor. Direkt uçuşların olması, müşterilerin direkt gelmesi ve havaalanının aktif olması iyi olur. Küçük sanayinin en aktif hali burası. Hava ulaşımının aktif hale gelmesi için devletin destek vermesini istiyoruz. THY’dan özel bir ilgi bekliyoruz.

Haberin Devamı

FERİBOTLARDAN OTOBÜS SEFERİ OLABİLİR

Feribotla gelenlere de biz, her sabah gidip servis yapıyoruz. Müşterimizi getiriyoruz, akşam da götürüyoruz. Bunları bireysel yapıyoruz. Bunu belediye otobüs ile organize etse daha iyi olur. Ayrıca bölgeye turizmi taşıyabilecek otel olsa iyi olur. Burada bir otelimiz var o da ufak. Çabuk doluyor. Müşterilerimizi şehir içine taşıyoruz.

ELEKTRİK SORUNU YAŞIYORUZ

Esnafın talebi çokMızıkçı Kids Firma Sahibi Mehmet Rıdvan Yalı:
İstanbul’da da mağazalarımız var. Burada da yeni mağaza açtık. Binam yeni. Trafomuz yetersiz olduğu için klima çalıştıramıyorum. Elektrik altyapısı yetersiz. Eskiden mahalleydi ama şu an burası Türkiye’yi besliyor. 50 çalışanım var, kira ödüyorum, gelen müşteri, ‘Burası soğuk’ diyor. Yanıt veremiyorum. ‘Elektrik alamıyoruz’ diyemiyorum.

Haberin Devamı

İNTERNET ALTYAPISI ZAYIF

İnternet altyapısı oldukça zayıf. Yetkililerle konuşuyo rum bana ‘kutu’ diyorlar. Ben satış yapıyorum ve işim internetle… Kaç sefer gidip, konuşmamıza rağmen kutularda yer yok. ‘Açılana kadar bekleyin’ diyorlar. İnternetimiz yok. Cadde simetrisi olarak burası biraz değişik. Bu konuda belediyenin düzenleme yapması lazım. Işıklandırma olması lazım. Hava kararınca müşteri burada korkuyor. Hırsızlık olayı olabiliyor.

ARKA MAHALLE GİBİ GÖRÜNÜYOR

Buraya önem verilmiyor. Hala burası Bursa’nın arka mahalleleri gibi görülüyor. Buraya yurtdışından günlük binlerce insan geliyor. İş yapacaklar bakıyorlar mahalle gibi… Kimse buraya önem vermiyor. Buradaki yapılarda eve göre ilerleniyor. Burada inşaat yapıyorsunuz, sanki ben ev yapacağım. Acilen yapılanma konusunda farklı bakış açısı geliştirilmesi gerekiyor

MUDANYA’DAN SERVİSLER OLMALI

Esnafın talebi çokMidimod Gold Firma Sahibi Gökhan Engin:
Son 3-4 senedir burası gelişmekte olan bir bölge. Yabancı müşteri anlamında önemli gelişmeler oldu. Ancak şu şekilde eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Burayı ilgi çekici hale getirmek gerekiyor. Özellikle yabancı müşterileri getirmek için servisler olmalı. Belediyelerin yapacağı hizmetler olmalı. İstanbul’dan gelen müşterilerin Mudanya’da feribot noktalarına ulaşım araçları yerleştirilebilir.

OTEL VE KAFELER OLABİLİR

Ayrıca caddede yenilikler istiyoruz. Firmalar, gerektiğince dış konsepte vitrinlere görsel bir hareketlilik katıyoruz. Işıklandırmalarımızı da yaptık fakat belediyeler de ışıklandırma yapabilir. Yakın zamanda olmayabilir belki ama çevrede oteller bölgesi olması gerekiyor. Bu çok önemli. Laleli’de böyle bir bölge var her yerde otel var. Müşteri de rahat ediyor. Burada bir otel var ama sayının artması gerekiyor. Vakit geçirebilecek kafeler olması gerekiyor. Bu tür yeniliklerin biz esnafa, çok fazla katkısı olur.

KARGOLARDA SIKINTI YAŞIYORUZ

Esnafın talebi çokTiti & Max Baby Firma Yetkilisi Rıfat Şeşen:
Üretim ve toptan satış yapıyoruz. Pandemi sürecinde özellikle kargolarla sıkıntımız oluyor. Devletin bu konuya el atmasını bekliyoruz. Burası 2 yıl öncesine kadar cıvıl cıvılken şu an tek bir müşteri yok. Gelenler var mı? Var ama onlar da çok kısıtlı geliyor. Esnaf şu anda sıkıntılı.

HAVAALANI VAR, DIŞ HATLAR KAPALI

Direk uçuşlarla müşteri İstanbul’a gelebiliyor. Bursa’ya direk uçuş yok. En azından havaalanının kullanılması iyi olur. Havaalanı var, dış hatlar yok. Bebe sektörü komple Bursa’da. Müşterileri biz alıp, getiriyoruz. Müşteri bu şekilde gelmek istemiyor. Bayağı sıkıntılı oluyor. Burada bir tane otel var ama hemen doluyor. Ondan sonra kent merkezine götürüyoruz. Otel bakımından eksik kalıyoruz. Vişne Caddesi, tekstil anlamında Bursa’yı besleyen bir cadde.

FİBER İNTERNET HALA YOK

Esnafın talebi çokCaramell Bebe Tekstil A.Ş. Satış Sorumlusu İbrahim Ethem Yüncüler:
Burada hala fiber internet yok. Ticaret, sanayi bölgesi olmasına rağmen hala yok. Çalışmalar devam ediyor ama şimdiye kadar yapılmış olması gerekiyordu. Reklam tabelaları, yol çalışmaları yapıldı. Eski hali daha kötüydü. Bu çalışmalarla bina görsellikleri daha iyi hale geldi.

YURTDIŞI TANITIM YAPILMALI

Sektörümüzün çoğunun yurtdışı satışı devam ediyor. Burada yurtdışı reklamı yapılmalı. Yurtdışı fuar katılımları olmalı. Caddeyi önplana çıkarmak adına bu yapılmalı. Devlet destekleri konusunda buradaki firmaların birçoğunun bilgi eksiği olduğunu söyleyebilirim. Belli kümeler bunu biliyor. Konuyla ilgili yetkililer daha sık ziyaret ederek yazılı şekilde, mail yoluyla, yüz yüze bilgilendirme sağlayabilirler.

Yazarın Tüm Yazıları