Bu fiyatlarda ev almayı bırak çadır alamayız

Ev almak veya kiralamak isteyenlerle konuştuk. Fiyatların yüksek olmasından şikayet eden vatandaşlar, buna rağmen yine de konut bulamadıklarını söylüyor.Evli ve bir çocuk annesi olan Müberra Ulukaya Ertürk, yaklaşık bir senedir kiralık veya satılık konut arayışını sürdürüyor. Görüştükleri emlakçılar tarafından incelendiklerini ve mülakata alındıklarını belirten Ertürk, artık aramayı bıraktığını açıklıyor. Pahalılıktan yakınan Ertürk, “Ev almayı bırak, çadır alamayız” diye tepkisini dile getiriyor.Bartınlı olan ve çalışmak için Bursa’ya gelen Kamer Özkan ise pahalılığın yanı sıra bekar olduğu için ev bulamamaktan yakınıyor. Kentte adeta konut borsası yaşandığını dile getiren Özkan, yetkili kişi ile görüşmeye gidene kadar evin tutulduğunu söylüyor. Burada yaşamak için en kısa zamanda taşınması gereken Özkan, ev sahiplerinin insaflı olmasını istiyor.

Haberin Devamı

 

Bu fiyatlarda ev almayı bırak çadır alamayız
Sektördeki gelişmelerin ardından bu defa da ev almak veya kiralamak isteyen vatandaşlarla görüştük. Piyasayı nasıl değerlendirdiklerini ve neler yaşadıklarını konuştuk. Muhasebe ve Ar-Ge başta olmak üzere farklı departmanlarda 16 yıldır çalışan Müberra Ulukaya Ertürk, 4 yıldır evli ve bir çocuk annesi. Eşiyle birlikte çalışıyorlar. En büyük istekleri ise kendilerine ait modern bir evde çocukları ile yaşamlarını sürdürmek. Bu anlamda yaklaşık 1 yıldır arayış içerisindeler. Farklı tipte, birçok daireyi gezip, birikimleri ile mutlu olabilecekleri eve taşınmayı hayal ediyorlar. Hayal ediyorlar çünkü yaşanan fiyat artışları onları eve erişme konusundaki düşüncelerini bu seviyeye taşımış. Ev sahibi ile mülakata kadar giren çiftin yaşadıklarını aktarıyoruz.

Haberin Devamı

‘TAMAM’ DEDİ İLANDAKİ FİYATI ARTIRDI

Kirada oturduklarını ve yaklaşık bir senedir kiralık veya satılık ev aradıklarını açıklayan Ertürk, kızı okula gitmediği için annesine yakın bölge olan Beşevler ve İhsaniye’de ev aradığını aktardı. Maksimum 4 bin TL’ye kadar kiralık ev aradığını belirten Ertürk, “Geçen hafta İhsaniye’de 4 bin 500 TL’ye ilanda ev gördüm. Şu pahalılıkta bile evin ederi maksimum 3 bin 500 TL ama yine de bakmaya gittik. İki kira bedeli depozito istediler. Yani 9 bin lira ediyor. Kira 4 bin 500 TL, emlakçıya da 4 bin 500 lira vereceksin. Toplam 18 bin lira ediyor. Doğalgaz, elektrik, su bunların açılımı var. Onlarla aşağı yukarı 20 bin TL’ye geliyor. Taşımacı tutacağım o da ortalama 5 bin TL olsa, taşınmam için 25 bin lira vermem gerekiyor. Emlakçıya ‘4 bin TL olursa ve depozitoyu da 4 bin TL alırsanız tutabilirim’ dedim. ‘Tamam’ dedi. Ertesi gün baktığımda ilan 4 bin 750 TL olmuştu. 120 metrekare konum olarak mahalle arası, karşısı mezarlık çok da şaşalı bir yer değildi. Sanırım çok rağbet oldu. İndirim beklerken fiyat arttı. Ondan sonra bıraktım, artık ev aramıyorum” dedi.

Haberin Devamı

EV ALMAK HAYAL

Yaşadığı evin sorunları nedeniyle çıkmak istediğini belirten Ertürk, ancak bu şartlarda mümkün olmadığını kaydetti. Bu düşüncelerini ertelediklerini yineleyen Ertürk, “Ev almak için en fazla 700 bin– 800 bin TL bütçe belirlemiştik. Tam 1,5 sene önce sıfır evi 650 bin TL’ye alıyorduk. Şu anda o ev 2 milyon lira oldu. Ev almayı bırak, çadır alamayız. Temelden 2+1 evler 2 milyon 650 bin lira. 25-30 yıllık şu andaki oturduğum evle yaşıt daireler ise 1 milyon 200 bin ile 1 milyon 500 bin TL civarında. 1 milyonun altında ev yok. Ev almak hayal” diye konuştu.

ELİMİZDEKİNİ DEĞERLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Evde iki kişi çalıştıklarını belirten Ertürk, artık farklı formüller düşündüklerini anlattı. Kredi çekerek ellerindeki arabanın modelini kademe kademe yükseltmeyi planladıklarını ifade eden Ertürk, “Ama bu sürede ev fiyatları da artacak kesin. Şu anda tek planımız, elimizde olan maddi parayı bir şekilde değerlendirmek. Var olanı değerlendireceğiz. Yoksa gelen gidiyor” dedi.

Haberin Devamı

SIFIR EV BEKLEMİYORUM AMA...

Aradığı evin kriterleri ile ilgili de konuşan Ertürk, “Aslında şu andaki evimden biraz daha iyi olmasını istiyorum. Sıfır ev beklemiyorum ama en azından ortam olarak biraz daha iyi, evin içi biraz daha bakımlı, duvarı kabarmayan, penceresinden hava almayan, yaş olarak daha genç bir ev bakıyorum. Şu anda oturduğum ev, 27 yaşında. Çocuğum 3 yaşında ve okula gitmediği için anneme biraz daha yakın bir ev olsun istiyorum” diye konuştu.

LİSTE YAPIYORLAR

Son dönemde ev almak veya kiralamak isteyenleri, emlakçıların listelediklerini belirten Ertürk, başına gelen ilginç olayı şöyle anlattı:
“En son gittiğim ev doluymuş. ‘Ayın 10’unda boşalacak’ dedi. Sizi listeye ekleyeyim mi? diye sordu. ‘Tamam’ dedim. Bir hafta sonra aradı: ‘Hala görmek istiyor musunuz?’ dedi. Ardından randevu saati verdi. Buna göre bilgilerimizi aldı. Ne iş yapıyorsunuz? Eşiniz ne iş yapıyor? Nerede oturuyorsunuz? Ne kadara oturuyorsunuz? Geliriniz ne? Kaç yıldır evlisiniz? Ne kadardır aynı yerde çalışıyorsunuz? bunları sordu. Şeceremizi not aldı. Ardından iş yerine gittiğimizde dışarda karşıladı. Nasıl geldiğimize; giyim, kuşamımıza, tipimize baktı. ‘Çok kişi ile karşılaşıyoruz. Bana kalsa şimdi size veririm. Her parayı verene evi vermiyoruz’ dedi. Belirleyici orada aslında emlakçı. Bence burada biraz da emlakçılar piyasayı artırıyor. ‘Senin evin bu kadar eder’ diyor. Sonuçta o kadar komisyonu kendisi de alıyor.”

Haberin Devamı

Bu fiyatlarda ev almayı bırak çadır alamayız
MAAŞIMIN YARISINDAN FAZLASI

Bu fiyatlarda ev almayı bırak çadır alamayızŞu anda bir akrabasının yanında kalan 24 yaşındaki İş Geliştirme Uzmanı Kamer Özkan, yaklaşık 1,5 senedir ev arayışını sürdürüyor. Pandemi nedeniyle uzaktan çalışma modeliyle bir süre bu durumu idare eden Özkan, normal çalışma düzenine geçtikleri için kendine ait eve çıkmak durumunda. Bekar olduğu için ev bulmakta zorlanan Özkan, “Pandemiden dolayı kesinlikle ev tutmam gerekiyor diyemedim. Gidip, geliyordum. Bu durum benim için boşa kira vermek olacaktı ama şu an 2 aydır net şekilde ev arıyorum. Fiyatlar afaki şekilde artmış durumda. Bartın’da bakarken de böyleydi ama 2 yıl önce Bursa’ya ilk geldiğimde bu kadar yüksek değildi. Aldığım maaşı kira baz oranında değerlendirirsem, bugünün şartlarına göre daha makul seviyedeydi. Şu an maaşımın yarısından fazlasını kiraya vermem gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

ARAYIŞIMI SÜRDÜRÜYORUM

Ofisinin Nilüfer’de olduğunu ve kiralık ev baktığını söyleyen Özkan, yakın bölgelerden arayışını sürdürdüğünü anlattı. Beşevler, Akpınar, Hamitler, Güneştepe, Yunuseli ve Geçit’te de araştırdığını belirten Özkan, “Son çare olarak Görükle’den bakacağım. Evde aradığım özellik biraz büyük olması. Görükle’deki evlerin salon ve mutfağı bir oluyor. Amerikan mutfak, salonda üçlü koltuk, iki metre ilerisinde televizyon. Bir misafirin veya ailen geldiğinde kesinlikle ağırlayabileceğin bir nokta yok. Öğrencilere göre tasarlıyorlar” şeklinde konuştu.

İNSANLAR ‘BULDUĞUMU KAPAYIM’ DİYOR

Görükle dışında birkaç eve baktığını açıklayan Özkan, son baktığı evin mutfağında ayakta arka arkaya 3 kişi duramayacak kadar büyüklükte olduğunu söyledi. Yatak odalarının ikisinin boş duvara bakan kör oda olduğunu anlatan Özkan, “Güneş almıyordu. Bunlara rağmen evin kirası 3 bin TL’ydi. Ben ordayken başkası daireye talip oldu. Ben çıkmadan gelip inceledi ve o akşam, o daire kiralandı.
İnsanlar o kadar büyük arayış içerisindeki kriterlerini belirlemiyorlar. ‘Bulduğumu kapayım’ diyor Piyasadan 300-500 lira uygun olursa kesinlikle durmuyor. O gece gidiyor. Sirkülasyon çok fazla. Daire durmuyor. Ev sahiplerinin bekara ev vermemek gibi bakış açıları var. Gören, ‘Ne kadar zaman oldu evleneli’ diyor. Bekar olduğunu ihtimal dahilinde bile tutmuyorlar. Durumu öğrenince ‘Aa ben bir eşime sorayım’ diyor o gece o daire gidiyor” diye konuştu.

BİR AY İÇİNDE EV TUTMAM LAZIM

Bugün 2+1 şeklinde 3 bin TL’ye bir daire bulsa tutacağını söyleyen Özkan “Fiyat aralığı 3 bin TL’den aşağı daire yok. 25 yaşında binalar, 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasında muhitine göre değişiyor. FSM üzerinde 5 yaşından küçük daireye kiraya çıkmak isterseniz, 5 bin ile 10 bin TL arasında bedeli gözden çıkarmanız lazım. Bu da dairenin büyüklüğü ve yaşına göre değişiyor. Gerçekten ben 2+1 güzel bir daireye çıkmak istiyorum diyorsanız minimum 4 bin lira. Orta halli 3 bin TL’ye bir daire bulabilirsem, ben bugün tutarım. Bir ay içinde de ev tutmam lazım” dedi.

BÜYÜK BUHRAN VAR

İnsaflı bir ev sahibi beklediğini ifade eden Özkan, “Bazen piyasaya uygun ederinde evler oluyor. Ederindeyse o akşam kiralanıyor. İşten çıkıp bakacağım derken gidiyor. Bartın’da olsam eş, dost, tanıdıktan bulurdum. Burada o olasılık çok düşük. Referanslı bir ev sahibi ile görüşmem lazım aslında. Umutsuzum. 1,5 senedir arıyorum denk gelse tutacaktım ama büyük buhran var. Hadi evi tuttum. Doğalgaz, elektrik vs maaşımı sadece eve aktaracağım belki de. Tek kişi kalsam öyle olacaktı. Geçim konusunda sorun yaşayacağımı düşünüyorum. Tek başıma olsam Bartın’a ailemin yanına dönerdim” diye konuştu.

ŞU FİYATLARLA HAYAL OLDU

Fiyatlardan dolayı ailesinin de şaşkın olduğunu söyleyen Özkan, ev parası öder gibi kira istediklerini kaydetti. Ailesi ile de ev baktıklarını anlatan Özkan, “Bir sene önce ailemle birlikte bir eve bakmıştık. 750 bin TL’ydi. Temelden girecektik. Şu anda aynı ev, 2 milyon 250 bin TL. Biz baktığımızda temel vardı. Şu anda kabası bitmiş. Şu fiyatlarla hayal oldu gibi” dedi.

MUHTEMELEN BEKAR OLDUĞUM İÇİN VERMEDİ

Başından geçen bir olayı da aktaran Özkan, “Bartın’a gitmeden önce bin 750 TL’ye bir ev buldum. İlanda gördüm, direk kapısının önüne gittim. Arayan soran çoktu. Ev sahibinin telefonu sürekli meşguldü. 15-20 dakika sonra ulaşabildim. ‘Geldim. Aşağı in görüşelim’ dedim. ‘Evi topluyoruz’ dedi. ‘Eve bakmayacağım. Önemli değil, evi fotoğraflardan gördüm. Sen aşağı gel’ dedim. 4 aylık kira bedeli kadar depozito istiyordu. Arada emlakçı da yoktu. Ailemle de görüştüler. Ben dediklerinin hepsini kabul ettim. Üstüne ‘4 aylık kirayı da peşin vereceğim’ dedim. Evi vermedi. ‘Eşimle konuşacağım, gece döneceğim’ dedi. O gece mesaj attı. ‘Daireyi başkasına kiraladık. İlginiz için teşekkür ederiz’ yazmış. İşi orada noktaladı. Muhtemelen bekar olduğum için vermedi. En sinir olduğum olay buydu” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları