Nesnelerin adını biliyorlar

KÖPEK araştırmaları konusunda bu köşede sık sık adı geçen Macaristan’ın şanlı üniversitesi Eötvös Lorand’da bu kez de köpeklerin söylediklerimizi ne kadar anladıkları konusu çalışılmış.

Haberin Devamı

2011’de Güney Carolina’daki Chaser adlı bir border collie cinsi köpeğin üç yıllık yoğun bir eğitimin ardından 800 bez oyuncak, 116 top ve 26 frizbi dahil 1.000’den fazla nesnenin adını öğrendiği bildirilince bu konudaki araştırmalar hızlandı. 2022 yılında yapılan anket, köpek sahiplerinin, köpeklerinin 15 ila 215 kelimeye yanıt verdiğine inandıklarını ortaya koyuyordu.

Nesnelerin adını biliyorlar

Araştırmada görev alan Marianna Boros ve meslektaşları köpeklerin duydukları kelimeleri beyinlerinde işlerken neler olduğunu çalışmak için 18 köpek sahibini köpeklerinin bildiği 5 nesneyle beraber laboratuvara davet etti. Laboratuvarda, sahiplere köpeklerine doğru nesneyi ya da farklı bir nesneyi göstermeden önce nesneler için kelimeler söylemeleri talimatı verildi. Örneğin, bir sahip “Bak, işte top” diyebilir, ancak bunun yerine bir frizbi tutabilir. Deneyler eşleşen ve eşleşmeyen nesnelerle birçok kez tekrarlandı. Beyin faaliyetleri izlenen köpeklerde gösterilen nesne ve doğru kelimenin daha fazla heyecan yarattığını gözlemlendi.

Haberin Devamı

Current Biology’de detaylar yazılırken bu sonuçların ”İnsan olmayan bir hayvanda nesne-kelime bilgisi için ilk nöral kanıt sağladığı” notu düşüldü.

YAPAY ZEKÂ KÖPEKLERİ 5’E AYIRDI

HAYATIN her alanına dahil olan yapay zekâyı ulvi bir sebeple kullanmaya çalışan insanlara dair bir haber paylaşacağım. Doğu Londra Üniversitesi’nden bilgisayar mühendisleri köpeklerin kişilik tiplerini tahmin etmeye yardımcı olmak için yapay zekâ kullanıyorlar, böylece söz konusu köpekleri kendilerine uygun, iyi anlaşabilecekleri insanlarla bir araya getirme imkânı sunacaklar. Üniversitede bilgisayar bilimleri ve dijital teknoloji alanında öğretim görevlisi olan Dr. Mohammad AmirhosseiniBu kişilik tipleri köpeğin cinsine ya da cinsiyetine göre değil, davranışsal özelliklerine göre tanımlanıyor” diyor.

Nesnelerin adını biliyorlar

Haberin Devamı

Pennsylvania Üniversitesi’nden 70.000’den fazla köpeğin davranış kayıtlarını kullanan İngiliz araştırmacılar, köpekleri beş gruba ayırmak için bir yapay zeka algoritması geliştirmiş. En iyi performans gösteren model yüzde 99 doğruluk oranına ulaşmış.

Köpekleri şu kategorilere ayırabiliyorlar:

- Heyecanlı ve aşırı bağlı

- Endişeli ve korkulu

- İlgisiz ve yırtıcı

- Reaktif ve iddialı

- Sakin ve uyumlu

Araştırmacılar ellerindeki bu bilgilerle, uyuşturucu koklamaktan körlere rehberlik etmeye ve hatta belki de çocuklara sarılmaya kadar bir dizi görev için en iyi köpekleri tahmin edebilmeyi umuyorlar.

ATAK GEÇİRMEDEN FARK EDİYORLAR

KÖPEKLER insan nefesindeki stresle ilişkili uçucu organik bileşikleri ayırt edebiliyor ve bu sayede PTSD (Posttravmatik Stres Bozukluğu) olan kişilerdeki atak başlangıçlarını tespit edebiliyormuş. Travmatik deneyimlerini hatırlayan bireylerin nefeslerindeki değişim ve kontrol örnekleri kullanılmış. Sonuç: İki köpek yüzde 70’in üzerinde doğru tahminde bulundu. Bu da köpeklerin belirli stres belirteçlerini tespit ederek ataklar sırasında daha erken müdahale sunabileceğini ve daha etkili atak yönetimi ihtimalini gösteriyor. Heyecanlandırıcı bir gelişme. 

Haberin Devamı

Nesnelerin adını biliyorlar

OKUR FOTOSU ŞAŞKIN LUNA

Okurumuz Arzu Nuray, kedisi Luna’nın fotoğrafını paylaşmış. Şaşkın görüntüsüyle kalbimizi çalan Luna için de “Güzel kızım can yoldaşım Luna’m” demiş. Okurumuza ve Luna’ya sağlıklı uzun ömür diliyorum. Sizden de kedinizin köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Nesnelerin adını biliyorlar

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’ten bahsederek sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları