Kedilerin tembelliği belgelendi

İtalya’da Milano Üniversitesi’nden araştırmacılar şu soruyu düşünmüş: “Kediler kendilerine hayran hayran bakan bir kitlenin yoğun ilgisine maruz kalınca, sevimli hallerini sürdürmeye devam eder mi?”

Haberin Devamı

Simona Cannas ve meslektaşları bazı verilerle dönmüşler. 82 kedinin yer aldığı ‘Kedi şovu’na odaklanan araştırmacılar, sonuçları da Journal of Veterinary Behavior’da yayımlamışlar.

Kedilerin tembelliği belgelendi

Araştırmada gözlemci olan kişiler, saatte bir kez, 10-17 dakika arası bir süre, her kedi için toplam 8 kez kafeslerin önünde durmuş ve hareketleri not almış. Sonuçlar çok tatlı. En çok gözlemlenen 3 hareket ve görülme oranları şöyle: Yüzde 93,9 uyku, yüzde 62,2 dinlenme, yüzde 92,7 çevreye bakış. Bu veriyi şöyle inceliyorlar: “Kedi şovu ortamı kediler için stresli uyaranlarla dolu bir durumu temsil ediyor. Buna rağmen, sonuçlarımız çok az rahatsızlık veya stres davranışı gördüğümüzü gösteriyor.

Haberin Devamı

Yani sözün özü, hakikaten kedilerin kendi dünyası var ve o dünyada eğer onlar istemezse hiçbir şeye yer yok. Kedilerin muhteşem varlıklar olduklarını gösteren bir veri daha işte.

Kedilerin tembelliği belgelendi

KÖPEKLERİN HAYATIMIZDAKİ ROLÜ

Bir köpek öldüğünde yaşanan travma o kadar derinmiş ki böyle bir travma yaşayanların neredeyse yüzde 45’i bu olayın kendilerini gelecekte bir köpek sahiplenmekten alıkoyacağını söylüyormuş.

Yine araştırmaya göre köpek sahiplerinin dörtte üçünden fazlası, yaklaşık yüzde 80’i, köpeklerinin arkadaşlarından ya da akrabalarından daha fazla duygusal destek ve rahatlık sağladığını belirtmiş.

Bu verileri sigorta şirketi Cliverton’ın gerçekleştirdiği araştırmadan alıyorum. Bu veriler ışığında Cliverton yöneticisi “İnsanların aksine, köpekler sizi asla hayal kırıklığına uğratmaz. İyi günde de kötü günde de yanınızdadırlar” diyor ve bu verilere açıklık getiriyor. Ve bu durum da bizi Birleşik Krallık’ta köpek sahiplenme sayısı 11 milyona ulaşmış ve 10 yılın en yüksek seviyesini görmüş. Araştırmacılar bir bağlantı da Ricky Gervais’in After Life dizisiyle kuruyor: “Kendinizi ne kadar depresif hissederseniz hissedin, köpeği beslemeniz ve gezdirmeniz gerektiğini bilmek size sabahları yataktan kalkmak için bir neden verir. Bu, Ricky Gervais’in After Life adlı sitcom’unda mükemmel bir şekilde yakaladığı bir şey.”

Haberin Devamı

Devamında da şunu diyorlar: “Hatta bazı insanlar endişelerini, korkularını ve üzüntülerini köpeklerine söylemeyi rahatlatıcı buluyor. Bu, düşüncelerinizi organize etmenin ve rasyonelleştirmenin, içinizi dökmenin ve boşaltmanın bir yoludur. Ne söylerseniz söyleyin, aile üyeleriyle konuştuğunuz gibi endişeye neden olmayacağınızı bilerek güvende olursunuz. Köpekler yargılamaz.”

Bu da bir köpeği sevmemiz için bir milyonuncu neden olarak burada dursun.

OKUR FOTOSU

Kedilerin tembelliği belgelendi

 

BU NE GÜZEL SÜRPRİZ

Okurumuz Engin Hıdır, şahane bir fotoğraf yollamış bize. Yanına da şu notu iliştirmiş. Bayıldım, paylaşıyorum: “Merhaba, size bizimkilerin toplu resmini gönderiyorum. Soldaki İran güzeli Bobo 15 yaşında. Ortada akıl dolu Minti 3 yaşında. Sağda da beyazımız Mia, 1 yaşında. Diğer güzelimizi resimde siz bulun artık.” Hemen buldum ve çok sevdim. Okurumuza ve fotoğraftakilerin hepsine sağlıklı upuzun bir ömür diliyorum. Sizden de kedinizin köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’ten bahsederek sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları