Yararlı besinler

Sevgili Hürriyet okurları... Yaz aylarına yavaş yavaş veda edip sonbahara ‘merhaba’ dediğimiz bugünlerde dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de beslenme. Bazı besinlerle doğa gerçekten bize çok cömert davranıyor. Her meyvenin, sebzenin ve yiyeceğin ayrı bir yararlı yönü var. Bu hafta Dr. Sevil Özkan’a yararlı besinleri sordum. Hem yararlarını hem de farklı kullanımlarını anlattı. İşte verdiği bilgiler.

Haberin Devamı

Yararlı besinler

Bilim insanlarına göre dünyanın en yararlı besinler;
1) Dutsu meyveler (Dut, çilek gibi)
2) Baklagiller (Fasulye, nohut, mercimek gibi)
3) Taze süt ve süt ürünleri
4) Sadece ot yiyerek beslenen hayvan eti
5) Kabuklu meyveler (Fındık, ceviz)

VİTAMİN YÖNÜNDEN ZENGİN

Yararlı besinler

DUT: Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin bir meyvedir. Beyaz dut idrar sökücü ve ateş düşürücü etkiye sahiptir. Bunun için 7 gram dut yaprağının, 250 gr suda kaynatılıp içilmesi önerilir. Aç karnına yenen dut bağırsak solucanlarını döker. Kabızlık sorununda aç karnına dut yenmesi ve ardından su tüketimi ile düzenli bağırsak çalışması sağlanabilir. İştah arttırma ve enerji vermek amaçlı dut tüketimi önerilir. Dutun taze yaprakları derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamayı durdurucu etkisi vardır. Dut kan yapımını arttırır. Hatmi çiçeği haşlanıp içine karadut şurubu konup, elde edilen karışım ile ağza yapılan gargara, ağız ve diş iltihaplarının tedavisinde çocuklarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Dutun içerdiği resveratol isimli madde ile de kanserden koruyucu özellik taşıdığı bildirilmektedir.

Haberin Devamı

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ

Yararlı besinler

ÇİLEK: C vitamini, sodyum, potasyum ve kalsiyum yönünden zengindir. İdrar söktürücü özelliği ile yüksek tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Diş etlerini güçlendirir, diş taşlarını önleyici etkisi vardır. Çilek mevsiminde günde 3-4 defa sıkılmış çilek suyu ile dişlerin fırçalanması önerilir. Düzenli tüketildiğinde kolesterol düşürücü özelliği vardır. İçerdiği salisilik asit
romatizma hastalarının ağrılarının azalmasını sağlar. Böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunlarında batı tıbbı tedavilerine yandaş kullanım bulur, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarında. Çilek cilt sorunlarınızın vazgeçilmez bitkisidir, losyonu yaygın kullanım bulur. Yarım fincan taze çilek suyu, 4 damla gül suyu, yarım yumurta akı çırpılır, bu karışım haftada bir gün göz çevresi hariç yüz ve buruna sürülür, 7 dakika bekleme ardından durulanır, kırışıklarda doğal tıbbın vazgeçilmezidir. Çilek, batı tıbbı tedavilerinde yandaş bağırsak kurtlarını dökmede yaygın kullanım bulur. 3 gün üst üste sabah aç karnına bol çilek yenilmesi ardından su ve öğlene kadar başka gıda alınmaması önerilir.

HAFIZA KAYBINI ÖNLEYİCİ

BÖĞÜRTLEN: A, C, E, B vitaminleri, folik asit, kalsiyum selenyum bolca bulunur. Karaciğer, kalın bağırsak ve deri kanserine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Hafıza kaybını önleyici özellik taşır. İshal tedavisinde kullanılır. İdrar söktürücü, tansiyon düşürücü özelliği vardır. Ağız ve diş iltihaplarında tedavi amaçlı gargarası kullanılır; 120 gr kuru böğürtlen 1 litre suda kaynatılıp elde edilir.

UZUN SÜRE TOK TUTAR


NOHUT:
A, C, B vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfat, nişasta ve azot içeren bol kalorili bir bitkidir. 100 gr nohut 360 kalori verir. İçerdiği selülozdan dolayı uzun süre kişiyi tok tutar. İştah açar, kilo aldırır. Zihinsel yorgunluğu giderir, anne sütünü arttırır idrar söktürür, bağırsakları yumuşatır, menopoz sıkıntıları gidermede oldukça etkindir. Göğüs kanserine karşı koruyucu olduğu bildirilmektedir. Öksürüğü kesme de önerilir toz haline getirilmiş nohut ciltteki yaralarda etkindir. Gaz yapmasını önlemek amacıyla nohut pişirmeden önce yaklaşık 8 saat suda bekletilir. Bu suyla da yüzümüzü silerek yüzdeki lekeler de azalma ve yüzde canlılık elde ederiz.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Haberin Devamı

Yararlı besinler


MERCİMEK:
B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum, bakır, çinko, fosfattan zengin, lifli ve bol proteinli bir bitkidir. Vücuda ve zihne zindelik verir bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek kalorisi ile enerji verip yorgunluğu giderir, anne sütünü artırır, kandaki kolestrol miktarını düşürür kalp damar hastalıklarından ve şeker hastalığından korunmada etkilidir. Bağırsakları çalıştırıcı özelliği ile kabızlık tedavisinde batı tıbbına yandaş yaygın kullanım
bulmaktadır. Mercimeği kaynatıp suyu tüketilirse öksürük ve göğüs ağrısını azaltır.

KAN ŞEKERİNİ DENGELER


KURU FASULYE:
A, B9, B5, C vitaminleri, demir, magnezyum, lif ve protein açısından zengindir. Dünyanın her yerinde yaygın yetişen bir bitkidir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Kabukları kan şekerini dengeler, kolestrol düşürür. Romatizma ve siyatik ağrılarına iyi gelir. Böbrek kumunu dökmeye yardımcıdır. Bağırsak temizleyicidir. Kalp ve damar hastalıklarından korunmada tüketimi önerilen bir bitkidir.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER

Haberin Devamı

Yararlı besinler


SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ:
A, B2 vitaminleri, demir, bakır, kalsiyum ve hayvansal proteinler içerir. İnsanoğlu 5000 yıldır süt içiyor, yani hakkında en fazla bilgi sahibi olduğumuz beslenme unsurudur. Mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudu güçlendirir. Kemik erimesini önler. Sindirim sistemini düzenler. Diş çürümelerini önler. İshali tedavi eder. Tansiyon dengeleyicidir. Yağsız süt kolesterolü düşürür. Menopozda osteoporozu önler. Cildin yaşlanmasını geciktirir. Günde 2 bardak sütle; prostat, bağırsak, rahim ve mesane kanserine karşı doğal yolla korunuruz. Parçalanmış şeker içeren yoğurt, ilerleyen yaşlarımız da önerilen en güvenli süt tüketim ürünüdür. Bağırsakta zararlı bakteri çoğalmasını önler, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kan şekeri düzenleyici etkisi vardır, şeker hastalığında yaygın kullanılmaktadır. Kolesterol düşürücü özelliğe sahiptir. Gıda zehirlenme tedavisinde batı tıbbına yandaş yaygın kullanım bulur Bağırsakta B vitamini üretilmesini sağlar. Dünyada bugün tüm anti-aging protokollerinin (yaşlanmanın geciktirilmesi) ortak noktası, süt ve süt ürünlerinin düzenli tüketilmesidir.

EN ÖNEMLİ DEMİR KAYNAĞI

Haberin Devamı

Yararlı besinler


OT YİYEN HAYVAN ETİ:
Demir, fosfor, bakır, A, D ve B vitaminleri bolca bulunur. İnsanoğlunun en önemli demir kaynağıdır. Kan yapımını artırır. Bedeni canlı ve güçlü kılar. Zihinsel gelişmeyi hızlandırır. Bedende sinir iletimini kolaylaştırır. Şişmanlamayı önler. DNA sentezi için gereklidir. Sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde ve protein oluşumunda önemli rol oynar. Sinir hücre kılıflarını korur.

E VİTAMİNİ İHTİYACINI KARŞILAR

Yararlı besinler

FINDIK: Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, protein, E ve B vitaminleri ile doymamış yağ asitlerinden zengindir. Vücuda enerji ve güç verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Kolesterolü düşürür. Kalp ritmini düzenler. Kan yapımını artırır. Kemik gelişimini destekler. Cildi güzelleştirir. Varislere iyi gelir. Soğuk algınlığı, akciğer hastalıklarında kullanılır. Kolon, prostat ve göğüs kanserine karşı koruyucu özellik taşır. 25 gr fındık yaprağı 1
litre suda haşlanıp içildiğinde vücuttaki toksin atımı hızlanır. Detoks programlarının vazgeçilmez sıvısıdır. Günlük 25-30 gr fındık tüketimi E vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılar.

Haberin Devamı

DAMAR SERTLİĞİNİ ÖNLER

Yararlı besinler

CEVİZ: Kalsiyum, demir, A, B, B2, C, D, E, vitaminleri, fosfor, protein ve lif içerir Sahip olduğu zengin Omega 3-6 yağ asitlerinden dolayı beyin ve zekâ gelişimini destekler. Vücuda enerji verir. Hafızayı güçlendirir. Zararlı maddelerin vücuttan atılımını hızlandırır. Kolesterolü düşürür. Kişiye zindelik verir Hazımsızlığı giderir. Kemik ve dişleri güçlendirir. Kasları gevşetir. Ceviz yağı, bağırsak kurtlarını döker, nasırlara iyi gelir, cilt lekelerini azaltıcı özelliği vardır. Damar sertliğini önler. Şeker hastalığında insülin arttırıcı özelliğinden dolayı yaygın kullanım bulur. Ceviz yaprağı, suda kaynatıp gargara yapılırsa, bademcik ve boğaz iltihaplarına, cilde dıştan uygulanmasında da cilt enfeksiyonlarına iyi gelir.

Yazarın Tüm Yazıları