Tiroid kanseri tedavisinde güncel gelişmeler

Sevgili Hürriyet okurları... Tiroid kanseri, vücutta hormon üretimini gerçekleştiren tiroid bezi hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ile meydana gelmektedir. Erkeklerde tiroid nodüllerinin kanser olma ihtimali, kadınlara göre daha fazladır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tiroid kanserinde de tanı ve tedavide olumlu gelişmeler kaydedilmektedir. Tiroid kanseri tedavisindeki güncel gelişmeleri, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. Şu önemli bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Tiroid kanseri tedavisinde güncel gelişmeler

TEDAVİDE AMELİYAT ÇOK ÖNEMLİ

“Tiroid kanserinde doğru tanı ve tedavi uygulandığında başarı oranı oldukça yükselmektedir. Tedavide ameliyat çok önemlidir. Ameliyat ile tümörün durumuna göre tiroid bezinin bir kısmı ya da tamamının çıkarılması, tedavinin bir parçasıdır. Eğer boyundaki lenf nodlarına yayılma varsa bunların da cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir. Radyoaktif iyot tedavisi papiller ve foliküler tiroid kanserlerinde hastanın risk durumuna göre hastalığın tekrar oluşmasını engellemek için uygulanmaktadır. Bu tedaviler sonucunda hastaların önemli bir kısmı tamamen iyileşerek sağlıklarına kavuşmaktadır. Tabii, ameliyat sürecinde bazı önemli hususlara da dikkat etmek gerekir. Tiroid bezinin arkasından geçen ses tellerinin ameliyat esnasında kalıcı hasar görmesi en korkulan komplikasyonlardan birisidir. Ayrıca tiroid bezinin hemen yanında bulunan paratiroid bezlerinin ameliyat esnasında yanlışlıkla çıkarılması ya da damarsal yapısının bozulmasına bağlı kalıcı kalsiyum düşüklüğü görülebilmektedir. Bu nedenle cerrahi yapacak hekimin bu alanda tecrübeli olması son derece önemlidir.

Haberin Devamı

ERKEN TEŞHİSLE İYİLEŞME MÜMKÜN

Tiroid kanseri tedavisinde güncel gelişmeler

Erken dönemde hiçbir belirti vermeyebilir. İleri evrelerde boyun tiroid bezinin olduğu bölgede şişlik, yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve bazen de boyun bölgesindeki lenf bezlerinde şişlik olarak belirti ortaya çıkar. Fiziksel muayene esnasında tiroid bezinde saptanan nodüllerin ultrasonografi ve sintigrafik yöntemlerle incelenmesini takiben tiroid ince iğne biopsisi ile tiroid kanseri teşhis konulur. Aile hekimlerinin veya iç hastalıkları uzmanının erken teşhiste önemli rolü bulunmaktadır. Başka bir şikâyetle gidilse dahi mutlaka tiroid bezi muayenesi yapılmalıdır. Ailesel geçiş özelliği gösteren medüller, tiroid kanseri nadir görülen türlerdendir. Bu kanserin görüldüğü ailelerle mutlaka genetik analizler yapılmalı ve erken teşhise yönelik çabalar gösterilmelidir. Her ne kadar birçok hasta erken safhada yakalanıp lokal tedavilerle tamamen tedavi edilse de maalesef bazı hastalar başka organlara yayılma göstermektedir. Hastalığın en çok yayıldığı bölgeler kemik ve akciğerdir. Bu hastalarda radyoaktif iyot tedavisi oldukça etkilidir. Fakat bu tedaviye rağmen bir süre sonra hastalıkta ilerleme olabilmektedir. Birçok hastalıkta etkili olan kemoterapi maalesef tiroid kanserinde etkisizdir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bazı hedefe yönelik ilaçların tiroid kanserinin birçok türünde etkili olabileceği gösterilmiştir. Bu konuda araştırmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.”

Yazarın Tüm Yazıları