Hamilelikte yüzmek

Sevgili Hürriyet okurları... Yaz ortasına girdiğimiz şu sıralar, hepimizin ortak duygusu şu olsa gerek : “Sıcak, çok sıcak.. .Sıcak, daha da sıcak olacak.”

Haberin Devamı

İşte böylesine sıcak yaz günlerinde hamilelik dönemlerini geçiren anne adaylarının işi daha bir zor.
Serinlemek isteyen ve tatil planı yapan anne adayları, “Hamileler denize/havuza girebilir mi?” diye soruyor.
Öncelikle şunun bilinmesi lazım:
Yüzme, genellikle hamilelikte en yararlı aktivitelerden biridir. Suyun desteği ve kaldırma gücünün etkisi, vücuda binen yükü azalttığından dolayı yüzmek, hem anne adayının hem de bebeğin rahatlamasını sağlar.
Hamilelikte herhangi bir risk yoksa, denize veya havuza girdiğinizde ani bir değişim hissetmiyorsanız ve yapılan tetkikler/muayeneler sonucunda doktorunuz “rahatlıkla yüzebileceğinizi” söylüyorsa, yüzme sporuna devam edebilirsiniz.

Hamilelikte yüzmek

* * *
Bunun yani sıra hamilelikte özellikle spor için yüzmek istiyorsanız, zaten en çok önerilen spor yüzmedir. Ancak çok efor sarf etmeyecek ve nefes nefese kalmayacak tüm sporlar önerilmektedir. Yani hamilelikte yapılan spor sadece formda kalmak için değil, doğum eylemini de kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Yüzmenin hamilelikte faydaları nelerdir?

Yüzmek, hamileler için en faydalı aktiviteler arasında gelir. Haftada iki-üç gün yarım saat yüzmek hem anne adayı hem de bebek için oldukça yararlıdır. Bu yararları sıralarsak:
- Sırt ve bel ağrılarını önler.
- Stresi azaltarak psikolojik rahatlama sağlar.
- Gebeliğin ilk aylarında daha sık görülen bulantı ve kusmayı azaltır.
- Fazla kilo artışını önler.
- Halsizlik ve yorgunluk şikâyetlerini azaltır.
- Kasların güçlenmesini sağlayarak vajinal doğum için pozitif katkı sağlar
- Uyku sorunlarını azaltır.
- Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak anne adayının ve bebeğin oksijen alımını artırır.

Hamilelikte yüzmek

Hamilelikte denize mi havuza mı girmeliyim?

Havuz suyunun sürekli arıtıldığı ve hijyeninin sağlandığı bir ortamsa havuza girmenize engel bir durum yoktur. Fakat bu şartların sağlanamadığı yerlerde ve özellikle çocukların girdiği havuzlara girmenizi pek önermiyoruz. Havuza girmekle; cilt enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu, göz enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonlara sık rastlanılır. Hamilelik sırasında daha temiz olması nedeniyle daha çok denize girilmesini önermekteyiz.

Haberin Devamı

Hamilelikte termal sulara girilir mi?

Hamilelik süresince vücut ısısını artıracak her türlü eylemden “bebeğin gelişimine olumsuz etki edebileceği” endişesiyle pek önermemekteyiz. Ayrıca yüksek sıcaklıktaki durgun sularda enfeksiyon riski daha fazla görülmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları