Gebelikte ayrıntılı ultrason

Sevgili Hürriyet okurları... Bu haftaki konumuzu, çiçeği burnunda anne adaylarının bana en sık yönelttikleri “gebelikte ayrıntılı (detaylı) ultrason” konusuna ayırmak istedim. Merak etmekte de son derece haklılar...

Haberin Devamı

Ayrıntılı ultrason, detaylı ultrason veya ikinci düzey ultrason...
Tüm bunlar, bebeğin ve rahmin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Bu tarama genellikle hamileliğin 18 ila 22’nci haftaları arasında gerçekleştirilir.
Yüksek görüntü kalitesine sahip doppler, renkli doppler, 3 ve 4 boyutlu görüntüleme yetenekleri olan gelişmiş ultrason cihazı kullanılır. Daha fazla zaman ayrılarak, anne karnındaki bebeğin tüm organları mümkün olan en yüksek ayrıntı düzeyinde incelenir. Bu inceleme riskli gebelikler, doğumsal sakatlıklar ve hastalıklar konusunda bize bilgi verir.
* * *
Bu bilgilerden sonra, gelelim anne adaylarının yönelttikleri sorulara...

Gebelikte ayrıntılı ultrason

Haberin Devamı

* Herkes ayrıntılı ultrason yapabilir mi?

Ayrıntılı, detaylı, ikinci düzey ultrason öncelikli olarak perinatolog yani riskli gebelik uzmanlarının görevidir. Gebelikte ve ultrasonda tecrübeli radyologlar ve ultrason eğitimi görmüş kadın doğum uzmanları da detaylı ultrason yapabilmektedir. Yasal olarak bir zorunluluk olmamakla birlikte perinatolog’ların bu işi yapması tercih edilmelidir.

* Hamilelikte detaylı ultrason (USG) güvenilir midir?

Hamilelikte detaylı ultrason (USG), anne ve bebek için zararı olmayan, radyasyon salınımı yapmayan, güvenilir bir inceleme yöntemidir. Ancak, her tıbbi test gibi detaylı ultrasonun da belirli sınırlamaları ve hataları olabilir.

* Detaylı ultrasonun farkı nedir?

Detaylı ultrason (ultrasonografi), vücudun iç yapısını görüntülemek için kullanılan tıbbi bir görüntüleme yöntemidir. Geleneksel ultrasonografiye kıyasla daha ayrıntılı görüntüler elde etmeyi amaçlayan bir tür ultrasondur.

* Detaylı ultrasonda nelere bakılır?

Bu ultrason yönteminde önceliğimiz bebeğin anomali taraması ve tüm organ ve uzuvlarının sayılmasıdır. Hamileliğin 18-22 haftasında bakılan bazı kriterlerle bebeklerde anomali taraması yapılır ancak bu detaylı ultrasonda da görülemeyen hastalıkların olduğu unutulmamalıdır. Yani sonuç olarak detaylı ultrason bebekte birçok hastalığın tanısının konmasına yardımcı olması nedeniyle ihmal edilmemesi gereken bir tetkik yöntemidir.

Yazarın Tüm Yazıları