Yeşil pasaportlu damat

“BİR daha evlenirsem eşim mutlaka yeşil pasaportu olan bir devlet memuru olacak.” Böyle sohbetler eş dost arasında hayli yaygın son zamanlarda. Nasıl olmasın ki? Vize meselesi iyice can sıkıcı bir hal aldı. Bazen 10 ayı bulan bekleme süreleri bir yana AB ülkelerine yapılan ortalama her 10 vize başvurusundan sadece 1’inin olumlu cevap bulduğu belirtiliyor. Hal böyle olunca yeşil pasaport alabilen devlet memurlarının en çok aranan gelin ve damat adayları olması şaşırtıcı değil.

Haberin Devamı


Şaka bir yana, bugüne kadar görülmemiş boyutlara ulaşan vize krizi yurtdışına sağlık, eğitim, iş amaçlı gerçekten gitmesi gerekenlerde büyük bir çaresizlik yaratmış durumda. İhracatçı arkadaşım anlattı. Yüklü miktarda sipariş vermek isteyen bir alıcı, firmasını daha yakından tanıtmak için Danimarka’ya davet etmiş. Ama vize sorunu olduğu için arkadaşım utana sıkıla bir davet mektubu göndermelerini istemiş. “Dakka bir, gol bir” dedi arkadaşım: “Daha pazarlık başlamadan alıcı bizden güçlü konuma geliyor. O zaman istediği şartları ve fiyatı dayatmaya çalışması normal. Çünkü vize alabilmek için bile onların davet mektubuna ihtiyacımız var.”
Vize krizine Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de isyan ederken haklı olarak şunları söylüyor: “İhracat hedeflerine ulaşmanın birinci koşulu fuarlara, ticaret heyetlerine katılmak ve müşteri ziyaretleri yapmak. İhracatçıların çok hızlı vize alabilmeleri gerekiyor. Schengen bölgesi ülkelere bu süreçte aylar sonrasına randevu veriliyor. Vize sorununa çare olabilecek formüllerden biri yeşil pasaport. Bazı meslek gruplarında hak sahiplerinin eşlerine varıncaya kadar yeşil pasaport verilirken, en çok ihtiyaç duyan ihracat dünyasına çok sınırlı veriliyor.”

Haberin Devamı

ANKARA KENDİNİ KAYIRMIŞ
Ancak vize konusundaki rahatsızlıklar için iğneyi Avrupa ve ABD’ye batırırken çuvaldızı da kendimize batırmamız gerek. Yeşil pasaport dağıtımında yıllardır süre gelen garip uygulamaların bedelini şimdi gerçekten vizeye ihtiyacı olan öğrenciler, iş insanları çekiyor. Yıllar önce yapılan yasal düzenlemelerle vekiller ve bürokratlar resmen kendilerini kayırmış. Yurtdışında gezip tozma dışında hiçbir işi olmayacak memurlara, eşlerine, çocuklarına devlet bol keseden yeşil pasaport dağıtmış.
Bürokrasi kendisi için çalışır da diğer meslek gruplarından avukatlar gibi haklarını savunmayı bilenler geri kalır mı? Onlar da bastırmış belirli bir meslek kıdemine ulaşanlar için yeşil pasaportu koparmış. Meslekleri gereği çok daha fazla yurtdışında gidip gelmek durunda olan gazeteciler ise sadece görev için, o da her seyahatte Ankara’nın onayı şartıyla gri hizmet pasaportu alabiliyor.

Haberin Devamı

TÜRK PASAPORTLU YABANCILAR
Bir başka uyarı yine Türkiye’den mülk alan yabancılarla ilgili. Çoğunlukla Ortadoğu ve Rusya, İran gibi bölge ülkelerinden 400 bin dolar verip Türk pasaportu alan yabancıların ilk işinin Avrupa’ya vize başvurusunda bulunmak olduğu belirtiliyor. Bu durum AB’yi alarma geçirmiş. Eskinazi, “Yabancılara konut satarak döviz kazanma hesapları yapılırken, Türkiye’ye yıllık 254 milyar dolar döviz kazandıran ihracata sekte vuracak bir durum oluşmaması gerekiyor. Schengen’de en çok ret yiyen Türk pasaportlarının bu tip pasaportlar olduğu ifade ediliyor” derken çok haklı.
Türkler bu muameleyi hak etmiyor ama ne diyelim kendi düşen ağlamaz. Olan gerçekten vizeyi ihtiyacı olanlara oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları